Claus Hjort Frederiksen mener tilsyn med spiontjeneste gik bersærk
Claus Hjort Frederiksen langer i voldsomme vendinger ud efter tilsyn, der skal holde snor i Forsvarets Efterretningstjeneste.
Mandag blev fem ledende medarbejdere fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) pure frikendt for anklager om omfattende lovbrud og spionage mod danske statsborgere efter at have været hjemsendt siden august 2020.
Sagen har dog været helt forkvaklet håndteret, skadet Danmarks sikkerhed og de fem medarbejdere - herunder FE-chef Lars Findsen og tidligere departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel - burde aldrig have været hjemsendt.
Det siger tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i 'Lippert' på TV 2 NEWS.
Her langer han ud efter både forsvarsminister Trine Bramsens og Tilsynet med Efterretningstjenesternes (TET) håndtering af sagen.
Trine Bramsen sendte medarbejderne i FE hjem efter en sønderlemmende kritik fra TET, hvor tilsynet blandt andet konstaterede, at FE holdt oplysninger skjult for dem.
Hvad skulle forsvarsministeren have gjort?
- Sagen handler om noget helt særligt. Efterretningstjenestens samarbejde med andre efterretningstjenester. Og er der noget, der er helligt, så er det at man ikke fortæller om kilderne, siger Hjort Frederiksen.
Sag risikerer at skade tillid til dansk spiontjeneste
Hjort Frederiksen er særlig kritisk ved, at spionageanklagerne mod FE-medarbejderne blev blotlagt i en pressemeddelelse.
Burde Trine Bramsen have dækket over tilsynets konklusioner?
- Hun burde i hvert fald ikke bare have kastet det ud i offentligheden. Selv i et demokratisk samfund, er der ting, der er så hemmelige, at vi ikke kan lægge det ud. Bramsen burde have dækket over tilsynets konklusioner, og det bliver endnu værre af at hele ledelsen sættes fra bestillingen, siger Hjort Frederiksen.
Han frygter, at forvirringen omkring de hjemsendte FE-medarbejdere skader udlandets og særligt USA's tillid til FE.
- Vi risikerer en tilbageholdenhed med at give os oplysninger. Det var ekstraordinært bemærkelsesværdigt, at sagen kom frem, som den gjorde, og at hele ledelsen blev fyret (hjemsendt, red). De her mennesker var dem, der havde kontakten med amerikanerne.
Tilsyn er gået bersærk
I 'Lippert' fortæller Claus Hjort Frederiksen, at Danmark i 1990'erne indgik en aftale med USA om, at den magtfulde amerikanske efterretningstjeneste NSA kunne aflytte danske internetkabler til at spionere mod andre lande og andre landes statsborgere.
- Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, og ellers må jeg risikere fængselsstraf, men jeg har været med til at orientere om, at den aftale fandtes. Og jeg vil bare sige, at når vi taler om de her ting, så har vi meget stor nytte af at være allieret med NSA.
Aftalen står fortsat ved magt, og Hjort Frederiksen siger, at det eksplicit er beskrevet, at NSA ikke må aflytte danskere eller trække oplysninger fra danske statsborgere.
Han anerkender, at det alligevel sker, men ifølge ham kun i et mindre omfang ved videregivelse af danske mobilnumre eller ip-adresser til NSA. Noget som TET er blevet orienteret om af Hjort Frederiksen, da han var forsvarsminister.
Ifølge den tidligere forsvarsminister er NSA-aftalen med til at placere Danmark i en lille og unik kreds af lande, der nyder en særlig fortrolighed med USA.
Derfor mener han også, at TET overreagerede i deres undersøgelse, der førte til hjemsendelsen:
- Jeg forstår slet ikke den bersærkergang tilsynet(TET, red.) er gået. Der har været et samarbejde gennem årene med tilsynet, hvor TET påpeger, når danske oplysninger er gledet igennem. Så forbedrer FE filtrene, så danskere eller danske ip-adresser ikke smutter igennem, men alle har opfattet det som en løbende proces.
Du kan godt leve med nogle smuttere hist og her i forhold til danske statsborgeres retssikkerhed?
- Ja, det kan jeg i hvert fald. Det har jeg ingen problemer med. Fordi der står en dansk ip-adresse i en efterretning, er det ikke sådan, at vi fiser efter folk, siger Hjort Frederiksen, der understreger, at FE og TET aktivt arbejder for at undgå udlevering af data på danskere.