Coronavirus

Partier vil se effekt, før nye restriktioner kommer i spil

Både Enhedslisten, Venstre og de konservative sætter deres lid til, at den fremskyndede vaccineudrulning vil tage brodden af udviklingen med Omikron.

Smitten med Omikron-varianten fortsætter med at stige og vil formentlig snart passere 10.000 smittede om dagen, lyder den seneste risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI).

Og mens danskerne over 40 år stiller sig i kø til at få tredje stik, holder politikerne på Christiansborg øje med udrulningen.

Umiddelbart har de ikke planer om at presse på for at indføre yderligere restriktioner. Sådan lyder det tirsdag fra begge sider af folketingssalen.

Både Enhedslisten, Venstre og Det Konservative Folkeparti sætter nemlig deres lid til, at den fremskyndede vaccineudrulning vil tage brodden af udviklingen.

Samme melding kommer fra professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen, som påpeger, at udviklingen de næste to uger er afgørende.

- Hvis situationen er som nu, kunne vi godt komme igennem, specielt med de nye restriktioner. Men Omikron har spredt sig meget hurtigt, så det er en bekymrende udvikling, siger han tirsdag morgen til TV 2.

Derfor er der, ifølge professoren, behov for at revaccinere så mange danskere som muligt, og så hurtigt som muligt.

Ved mere op til jul og nytår

Samtidig påpeger partierne, at vi endnu ikke har set effekten af de seneste restriktioner, hvoraf nogle trådte i kraft i sidste uge, mens andre træder i kraft fra i morgen.

Og at udrulningen af coronavinterpakken vil bringe yderligere én milliard kroner til det hårdt pressede sundhedsvæsen.

- Når vi ved, hvordan Omikron specifikt opfører sig, kommer vi til at revurdere situationen og se, om det er nødvendigt at gøre andre ting, siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører i Enhedslisten.

Han vil dog ikke sætte tal eller dato på, hvornår Enhedslisten mener, der bør indføres yderligere restriktioner.

I stedet understreger sundhedsordføreren, at partiet følger smittetallene i forventning om, at vi i løbet af de næste 14 dage forhåbentlig kan se, hvor stor effekt udrulningen af det tredje stik har.

- Hen mod jul og nytår ved vi betydeligt mere. Der kan vi se, hvordan vi kan målrette initiativerne, så vi beskytter både sundhedsvæsen og sårbare borgere, lyder det fra Peder Hvelplund.

Venstre vil ikke overhale

Hos Venstre maner sundhedsordfører Martin Geertsen til ro.

- Vi skal holde fast i, at det afgørende er, om samfundskritiske funktioner er truede, siger han.

Også han har blikket rettet mod vaccinerne, som han mener "skal bringe os igennem vinteren".

- Vi kommer ikke til at overhale myndighederne, hverken udenom eller indenom i forhold til at foreslå restriktioner, slår Martin Geertsen fast.

Mandag var partierne indkaldt til et møde om coronasituationen. Men det kastede ikke meget nyt af sig.

- Jeg har lært at høre godt efter – både på linjerne og mellem linjerne. Der er ikke noget, der umiddelbart tyder på, at der bliver lagt op til yderligere restriktioner på den korte bane, siger Venstres sundhedsordfører.

I stedet appellerer han til, at danskerne "holder tungen lige i munden og kigger på det fulde billede", herunder den store vaccineudrulning.

Hæfter sig ved én detalje

Hos de konservative hæfter sundhedsordfører Per Larsen sig især ved én detalje fra gårsdagens møde.

Nemlig at 90 procent af de +65-årige enten er vaccineret med boosterstikket eller har booket tid til at få det.

Og hvis man dertil lægger, at de seneste restriktioner først er ved at rulle ud nu – fra i morgen bliver skolebørnene hjemsendt – så er politikeren ganske fortrøstningsfuld.

- Men vi skal selvfølgelig holde øje med indlæggelsestallene i forhold til hospitalsbelastningen, tilføjer han.

Partiet øjner dog ikke yderligere restriktioner i horisonten foreløbig.

- De nye restriktioner vil trække i den rigtige retning, og vi håber på, at situationen kan håndteres den vej igennem, siger han.