Politik

Støjberg om fængselsstraf: - De danske værdier har tabt i dag

Den tidligere minister og forhenværende næstformand for Venstre blev mandag idømt 60 dages ubetinget fængsel i den blot anden rigsretssag i 100 år.

En dom på 60 dages fængsel var på ingen måde noget, den tidligere V-minister Inger Støjberg havde forberedt sig på. Faktisk var dommen det eneste scenarie, hun havde udelukket på forhånd:

- Jeg er meget, meget overrasket over den her dom. Jeg mente, det var fuldstændig urealistisk, men det er der, vi er, og jeg tager min straf, siger Inger Støjberg og tilføjer:

- Det er ikke bare mig, der har tabt, det er de danske værdier, siger hun.

25 ud af 26 dommere i rigsretten har nu sagt, at du skal i fængsel. Noget må du vel have gjort forkert?

- Ja, det er så det, de har vurderet. Men det ændrer ikke på, at jeg mener, at der er noget helt galt, når man ikke kan beskytte piger mod det ækle fænomen, som barnebrude jo altså er. Jeg mener ikke bare, at jeg havde en politisk forpligtelse til det. Jeg mener også, at jeg havde en ren menneskelig forpligtelse til det. Og jeg håber, at alle ville have gjort som mig.

Fortryder intet

En dom ændrer dog ikke på Støjbergs holdning. Hun fortryder intet, gentog hun efter domsafsigelsen mandag og tilføjede:

- Jeg kommer til at tage min straf uden at bøje nakken. Mit liv skal som nok gå videre efter det.

Erkender du, at du har gjort noget forkert?

- Der er i hvert fald nogle dommere, der har ment, at jeg gjorde noget forkert. Men hvis jeg skulle have levet med, at jeg ikke havde beskyttet de her piger... Det ville jeg faktisk have haft det sværere med, end det her.

Der er kvinder, der har forsøgt at tage deres eget liv. Vil du sige undskyld til de kvinder?

- Er vi enige om, at der er nogle af dem, der har ønsket at forblive adskilt efterfølgende?

Skal hjem og tænke over scenarier

Det helt store spørgsmål nu, hvor dommen er afsagt, er, hvad der nu skal ske med Inger Støjbergs politiske karriere.

Står døren til Dansk Folkeparti stadig åben, nu hvor den af mange udpegede frelser skal bag tremmer? Og vil hun blive vurderet uværdig til at blive siddende i Folketinget?

Jeg ved, hvad jeg har sagt, jeg ved, hvad jeg har gjort

Inger Støjberg

De spørgsmål har Støjberg selv ikke nået at tænke meget over, lød det kort efter dommen mandag.

- Jeg tror lige, jeg skal have lov at tænke scenarierne igennem, siger hun og tilføjer om sin fremtid som folketingspolitiker:

- Nu må vi se, hvad der sker. Altså... Jeg ved, hvad jeg har sagt, jeg ved, hvad jeg har gjort.

Lyn-analyse

Jeg har svært ved at forestille mig, at hun kan fortsætte som folketingsmedlem med en ubetinget dom. Men det er ikke nødvendigvis slut med den politiske karriere.

Hvis hun vælger at blive medlem af et andet parti eller starte sit eget, vil hun kunne genopstille ved et kommende folketingsvalg, hvor vælgerne så igen vil skulle tage stilling til hendes værdighed. Hvis vælgerne siger god for hende, sætter Folketinget sig ikke over den afgørelse. 

Det eneste, der kan være et problem for Støjberg, er, hvis afstanden mellem afsoning og et folketingsvalg er meget kort. Det kan blive et problem. 

Dermed er der nu sat punktum for den sjette rigsretssag nogensinde i Danmark.

Blot én af rigsrettens i alt 26 dommere mente, at Inger Støjberg skulle frifindes. Dommen kan ikke ankes.

Støjbergs politiske fremtid vil blive drøftet tirsdag klokken 16 på et møde for Udvalget for Valgs Prøvelse. Beslutter udvalgets medlemmer, at der bør stemmes om medlemskabet, vil de lave en såkaldt betænkning, som siden skal behandles i Folketinget. Det er dog fortsat uvist, hvornår afstemningen i givet fald vil finde sted.