Politik

Hun er blevet kaldt partiets frelser, men nu stiller DF’s bagland klare krav til Støjberg

Ifølge Hans Redder, politisk redaktør på TV 2, begynder medlemmerne af Dansk Folkeparti at få øjnene op for en absurd situation.

Vejen til formandsposten i Dansk Folkeparti har længe set ud til at være brolagt og banet for Inger Støjberg.

For selvom den tidligere Venstre-profil ikke engang er medlem af partiet, har DF’s profiler nærmest stået i kø for at invitere hende ind i varmen. Selv formandskandidaten Morten Messerschmidt har proklameret,at han vil trække sig, hvis Støjberg ønsker at sætte sig på partiets trone.

Men i dagens Avisen Danmark tegner der sig nu et noget andet billede. I en kronik lyder det fra 15 politikere fra DF’s bagland, at Inger Støjberg ikke sådan bare lige skal forvente at kunne overtage magten.

Melder man sig ind i et parti, er det, fordi at man er enig med det politiske program

15 lokalpolitiske DF'ere i Avisen Danmark

Politikerne skriver, at Støjberg er velkommen i Dansk Folkeparti, hvis hun er enig i partiets politik.

Og selvom det kan virke som et omsonst krav at stille til en eventuel partiformand, er det altså ifølge DF-baglandet nødvendigt. For de mener, at politikerens holdninger på flere områder er uklare. Herunder flere af partiets mærkesager.

- I Dansk Folkeparti har vi altid haft tre mærkesager, der er vores hjerteblod: en stram udlændingepolitik, en stor social bevidsthed med de udsatte og ældre i fokus og modstanden mod et føderalt EU, lyder det i kronikken.

Og ifølge underskriverne er det kun på udlændingeområdet, at Støjbergs politik står klart.

- Desværre står det langt mere uklart, hvor Inger, som livslangt medlem af Venstre, der definerer sig som Danmarks liberale og mest proeuropæiske parti, står på de to andre områder, skriver de.

"Absurd situation"

Formandsposten i Dansk Folkeparti har været til debat, siden Kristian Thulesen Dahl 17. november meldte ud, at han ville trække sig.

Det skete på baggrund af et skuffende kommunalvalg for partiet. Den nye formand skal findes til et ekstraordinært landsmøde 23. januar.

Ifølge den politiske redaktør på TV 2, Hans Redder, viser dagens kronik en hidtil ikke særlig udtalt skepsis ved tanken om Støjberg som formand.

- Det er et udtryk for, at der i stigende grad er personer i Dansk Folkeparti, der kan se det absurde i den situation, som partiet er havnet i, siger han.

Situationen er absurd, fordi Inger Støjberg aldrig har været medlem af Dansk Folkeparti og stadig ikke er det, men derimod hele sit politiske liv har været medlem af Venstre, som på mange andre områder har en markant anden politik, forklarer han.

Netop som de 15 politikere også hæfter sig ved i kronikken.

- Inger Støjberg kommer jo fra et parti, der bekender sig fuldtonet til EU-samarbejdet, og hun har hidtil i sin karriere ikke gjort sig bemærket som en synderligt EU-skeptisk politiker, siger Hans Redder.

Alligevel bliver hun af nogle omtalt som "partiets redning og den eneste oplagte kandidat som ny formand", fortæller han.

- Men nu indfinder der sig i stigende grad en diskussion internt i DF, hvor man spørger sig selv, om det virkelig er den eneste vej videre.

Er Støjberg overhovedet interesseret?

DF-baglandet slår i kronikken fast, at de ikke mener, at Dansk Folkeparti skal ændre kurs for at lokke Støjberg i stalden.

- Det forholder sig modsat. Melder man sig ind i et parti, er det, fordi at man er enig med det politiske program, skriver de.

Men spørger man Hans Redder, er det svært at forudse, om Inger Støjberg overhovedet er interesseret i magten i partiet. For måske ser hun det som "en for stor mundfuld at overtage formandsposten i et kriseramt parti, som hun jo grundlæggende ikke kender indefra", siger han.

Omvendt kan formandsdrømmene bestemt ikke afvises. Og partiets tilstand taget i betragtning er det på ingen måde usandsynligt, at der bliver set stort på Støjbergs manglende fortid i partiet, forklarer Hans Redder.

Selv har Støjberg undgået at svare på spørgsmålet om hendes fremtid, siden Thulesen Dahl trak sig. Og fristen for at melde sig ind i formandskampen er da også først 7. januar.

Men faktisk svarede hun allerede tilbage i 2016 særdeles klart på spørgsmålet om, hvorvidt hun kunne se sig selv som medlem af DF.

- Nej. For jeg er liberal, svarede hun i stort interview til TV 2.

Hun uddybede, at hun ikke var enig i partiets økonomiske politik, mens der også på det værdipolitiske var udfordringer.

- Der er ting, jeg er enige med DF i, men der er også rigtig mange ting, der skiller DF og mig, sagde hun.

Mandag får Inger Støjberg sin dom i den historiske rigsret, hvor hun er anklaget for at udstede en ulovlig ordre om at adskille asylpar. Ifølge Hans Redder vil flere brikker i puslespillet om Støjberg højst sandsynligt kunne lægges herefter.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Inger Støjberg.