Udspørger i hård infight med Mette Frederiksen: - Hvorfor tog I ikke fem minutters pause?

Statsministeren blev undervejs i afhøringen tydeligt irriteret over at få stillet det samme spørgsmål flere gange.

Da regeringstoppen på et møde 3. november sidste år besluttede at slå alle mink ned, gik det så hurtigt, at der ikke var tid til at læse advarsler om manglende lovhjemmel.

Men var det virkelig ikke muligt at tage en kort pause og få læst bilagene, der blotlagde de juridiske udfordringer?

Det spørgsmål var et af de helt centrale i Minkkommissionen torsdag formiddag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) var i vidneskranken.

Bilagene i deres endelige form fik regeringstoppen blot seks minutter før det afgørende møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november. Og her stod, at der ikke kun manglede lovhjemmel til at lukke minkerhvervet, men også til en dvalemodel, hvor avlsdyr blev bevaret.

Regeringen besluttede i sidste ende at slå alle mink ned – altså en mere indgribende model end dvalemodellen.

Mette Frederiksen fik dog ikke læst bilagene hverken før, under eller efter mødet, forklarede hun torsdag i Minkkommissionen. Det undrede udspørger Jakob Lund Poulsen.

Hvorfor foreslår du ikke en kort læsepause? Så mange sider er der heller ikke. Det kan måske klares på fem minutter? lød spørgsmålet til Mette Frederiksen.

- Det gør jeg ikke, fordi det er min klare overbevisning, at der er behov for at reagere. Vores store bekymring var at blive beskyldt for at sidde på en viden, som hele verdenssamfundet ville være optaget af, svarede Mette Frederiksen med henvisning til en risikovurdering fra Statens Serum Institut, som udtrykte stor bekymring for vaccinerne, hvis smitten fra mink blev spredt.

- Man har et ekstremt stort ansvar i en pandemi for at dele viden, for tid betyder noget, fortsatte hun.

Stor diskussion om læsetid

Spørgsmålet fra Jakob Lund Poulsen blev indledningen på en hård infight mellem udspørgeren og statsministeren.

Han spurgte gentagne gange til, om Mette Frederiksen mente, at det var forsvarligt at tage en så stor beslutning uden at læse det skriftlige materiale fra blandt andet embedsværkets jurister.

Statsministeren svarede flere gange, at det ifølge hende var helt legitimt ikke at gøre det, fordi hun ved mødets start havde indskærpet, at det var de enkelte fagministres ansvar at råbe op undervejs, hvis der var vigtig viden. Det skete ifølge Mette Frederiksen ikke.

Og så begyndte der ellers en diskussion om, hvor lang tid det tager at læse papirer.

Mette Frederiksens bisidder, advokat Lars Kjeldsen, brød ind og sagde, at der var tale om 60 siders notater og bilag, og at det på ingen måde kunne læses på fem minutter.

Men udspørger Jakob Lund Poulsen tog igen ordet og svarede, at det ifølge ham reelt kun var otte sider, som statsministeren og den øvrige regeringstop havde behøvet at orientere sig i vedrørende lovhjemmel.

Derpå spurgte han igen, hvorfor der ikke blev taget en læsepause.

Irriteret over at få samme spørgsmål

Mette Frederiksen var tydeligt irriteret over at skulle svare på spørgsmålet flere gange.

- Jeg tror, jeg har givet svaret tre gange nu. Min vurdering var, at mødet skulle gennemføres, sagde hun igen med henvisning til ansvaret for folkesundheden og vacciner.

Hun gentog også, at det var fagministerens ansvar – i dette tilfælde daværende fødevareminister Mogens Jensen – at gøre opmærksom på eventuelle problemer.

Mette Frederiksen afviste klart, at spørgsmål om hjemmel til aflivning af mink blev bragt op på mødet. Hun siger, at hun først blev gjort opmærksom på det 8. november.

Afhøringen af Mette Frederiksen fortsætter torsdag eftermiddag. Du kan følge TV 2s liveblog her.