Coronapassets gyldighed forkortes

I dag er dit coronapas gyldigt i 12 måneder, hvis du er færdigvaccineret. Fra midten af januar vil det kun være 7 måneder.

Gyldigheden af coronapasset bliver nu forkortet, så det gælder i syv måneder efter vaccination i stedet for de nuværende 12.

Det har Epidemiudvalget ifølge Ekstra Bladet netop besluttet, og flere kilder har efterfølgende bekræftet oplysningerne over for TV 2.

Onsdag aften bekræftes det af Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

I dag gælder coronapasset et år for personer, der er vaccineret anden eller tredje gang, og seks måneder for personer, der har været smittet med virussen.

Der er altså dermed tale om næsten en halvering i gyldigheden af passet for de 76,2 procent af danskerne, der er færdigvaccinerede.

Gælder fra midten af januar

Det har tidligere været sådan, at man som smittet også havde et gyldigt coronapas i et år, men den regel besluttede Folketinget allerede 12. november at skærpe. Nu har et flertal i Epidemiudvalget altså fundet det nødvendigt også at stramme reglerne for de vaccinerede.

Argumentet har fra politisk side tidligere lydt, at en kortere gyldighed pĂĄ passet vil kunne motivere danskerne til at tage imod tredje stik. Et tilbud, der vil blive skruet op for de kommende uger.

Hvem skal vaccineres igen og hvornĂĄr?

I Danmark har myndighederne delt udrulningen af et boosterstik op i tre faser:

  1. Først er det beboere pĂĄ plejehjem, de immunsvækkede og personer over 85 ĂĄr. Denne gruppe er blevet indkaldt siden slutningen af september.

  2. Derefter gælder det personer mellem 65 og 84 ĂĄr, folk i særlig risiko for et alvorligt covid-19-forløb samt sundhedspersonale. De har modtaget invitationer fra oktober. I samme tidsperiode er de cirka 200.000 danskere, der er blevet vaccineret med de skrottede vacciner Johnson & Johnson og AstraZeneca, blevet tilbudt en boosterdosis.

  3. Den tredje og største gruppe, som er alle over 18 ĂĄr, fĂĄr en invitation til et tredje vaccinestik fem en halv mĂĄned efter anden vaccinedosis.

De nye regler for coronapasset vil gælde fra midten af januar, mens reglerne for coronapas ved negative tests ifølge TV 2s oplysninger forbliver uændret.

Det vil sige, at passet fortsat ved være gyldigt i 72 efter en PCR-test og 48 timer efter en hurtigtest.

Nye restriktioner vedtages

Beslutningen om coronapassets gyldighed er netop blevet truffet i Folketinget Epidemiudvalg, hvor repræsentanter fra alle partier er repræsenteret.

Det er også her, der skal tages stilling til, hvilke nye restriktioner der skal indføres.

Regeringen kom tidligere onsdag med en indstilling pĂĄ baggrund af anbefalinger fra Epidemikommissionen. Her blev det blandt andet anbefalet at sende elever i grundskolen hjem 15. december, og at alt nattelivet lukkes allerede 10. december.

I skrivende stund har et flertal i udvalget besluttet at følge indstillingen i forhold til lukning af skoler. De kommende timer vil de skulle beslutte, om resten af regeringens indstillinger ligeledes skal vedtages.

Statsminister Mette Frederiksen har indkaldt til et pressemøde klokken 18.30.