Politik

Mette Frederiksen kan ikke garantere, at alle telefoner er afleveret til politiet

Statsministeren forstår ikke, hvis nogen tror, hun forsøger at skjule noget i sagen om de slettede sms'er. Det sagde hun på et samråd tirsdag.

Det er ikke sikkert, at politiets teknikere i forsøget på at genskabe Mette Frederiksens slettede sms’er i minksagen har haft mulighed for at gennemgå alle relevante mobiltelefoner og iPads.

Det oplyser statsministeren i et skriftligt svar tirsdag til Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh.

I svaret skriver Mette Frederiksen, at hun allerede på et pressemøde 3. november oplyste, at Statsministeriet ikke med sikkerhed kunne fastslå, at alle relevante enheder var identificeret.

Men siden er den usikkerhed tilsyneladende blevet større.

- Det bemærkes, at Statsministeriet efterfølgende er blevet opmærksom på et yderligere tiltag, der ikke kan udelukkes at være relevant i forhold til at bekræfte, at alle relevante enheder er identificeret, skriver Mette Frederiksen uden at oplyse, hvad det er for et ”tiltag”, Statsministeriet er blevet opmærksom på.

- Hvis der mod forventning skulle identificeres yderligere relevante enheder, vil disse naturligvis blive overdraget til politiets teknikere efter samme fremgangsmåde som de enheder, der allerede er blevet undersøgt, fortsætter hun.

- Jeg kunne ikke drømme om at gå op i det

Det skriftlige svar fra statsministeren kommer samme dag, som hun har været i samråd på Christiansborg om netop de slettede sms’er. Sms’er, som både politiet og Forsvarets Efterretningstjeneste har opgivet at genskabe.

På samrådet kunne statsministeren ikke svare klart på, om eksempelvis hendes mobiltelefon fra de dramatiske dage omkring 4. november 2020, hvor det blev besluttet at slå alle mink ned, er afleveret til politiets teknikere.

Mette Frederiksen forklarede, at Statsministeriet har overdraget i alt 18 enheder – 11 iPhones og 7 iPads. Men hvor mange af enhederne hun har brugt, og hvornår hun har benyttet dem, svarede Mette Frederiksen ikke på.

- Jeg kunne ikke drømme om at gå op i, hvor mange telefoner jeg har haft, sagde Mette Frederiksen.

- Jeg kan ikke svare på, hvor mange der er relateret til undertegnede.

Vanopslagh: Det er dybt bekymrende

Svarene skabte stor forundring hos flere af de oppositionspolitikere, der var mødt op på samrådet. Blandt andet Liberal Alliances Alex Vanopslagh.

- Det er dybt bekymrende, at man ikke kan oplyse, om den relevante telefon er afleveret, sagde han.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, var også meget kritisk.

- Vi aner ikke, om de relevante telefoner er blevet undersøgt. Kan statsministeren ikke godt forstå, at man sidder med en tanke om, at der må være noget at skjule?

- Nej, det forstår jeg ikke. Jeg tror allerede, jeg på pressemødet 3. november sagde præcis det her. Så det er så en viden, man har haft i over en måned, man bliver overrasket over, svarede Mette Frederiksen.

Hun nævnte dog intet om, hvad det er for nyt ”tiltag”, som Statsministeriet siden pressemødet er blevet opmærksom på kan være relevant i forhold til at identificere flere enheder.

Hvad det nye ”tiltag” er, forsøger TV 2 at få Mette Frederiksen til at svare på.

Messerschmidt-gimmick: Fik svar på et kvarter

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt undrede sig på samrådet over, at Mette Frederiksen ikke kan oplyse, hvor mange telefoner hun har brugt i perioden fra april til december 2020. Det er den periode, som Minkkommissionen ønsker at genskabe sms’er fra.

Med en lille gimmick forsøgte DF’eren at illustrere, at det ikke behøver at være så svært at få oplyst. Under samrådet skrev han til Folketingets it-afdeling for at få oplyst, hvornår han selv har skiftet telefon.

Svaret kom ifølge Morten Messerschmidt på et kvarter. Og han satte derfor spørgsmålstegn ved, hvorfor Mette Frederiksen ikke har spurgt it-afdelingen i Statsministeriet om, hvor mange telefoner hun har haft.

- Hvis man kan det, som Morten Messerschmidt kan, går jeg ud fra, at Statsministeriet vil oplyse det, svarede statsministeren afslutningsvist på samrådet.

Foruden Mette Frederiksen har Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen og departementsråd i Statsministeriet Pelle Pape også slettet sms’er, der ikke er blevet genskabt.

Mette Frederiksen skal forklare sig over for Minkkommissionen på torsdag.