Politik

FE kan ikke genskabe slettede sms'er

Politiets teknikere har gjort, hvad der kan gøres for at genskabe slettede sms'er i mink-sagen, lyder det fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Der er ikke nogen hjælp at hente fra Forsvarets Efterretningstjeneste i bestræbelserne på at gendanne de slettede sms'er fra blandt andet statsminister Mette Frederiksens (S) telefon i minksagen.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at Forsvarets Efterretningstjeneste bruger samme metode og værktøjer til at genskabe slettet materiale som politiet. Og da politiet allerede i november opgav at genskabe sms'erne, kan Forsvarets Efterretningstjeneste heller ikke hjælpe, fremgår det af pressemeddelelsen.

- Forsvarets Efterretningstjeneste kan på det foreliggende grundlag ikke pege på yderligere undersøgelser, som kunne være iværksat for at fremfinde og eventuelt genskabe de pågældende beskeder, står der i pressemeddelelsen.

Minkkommission ønskede hjælp fra FE

Minkkommissionen oplyste i sidste uge, at den ville have Forsvarets Efterretningstjeneste til at hjælpe med at gendanne slettede sms'er fra fem centrale personer.

Det drejer sig foruden Mette Frederiksen om statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen, departementsråd i statsministeriet Pelle Pape og justitsministeriets departementschef Johan Legarth.

De fem personer har alle haft en automatisk 30 dages-slettefunktion på deres telefoner, og det har derfor ikke været muligt at tilgå beskeder fra den dramatiske periode omkring beslutningen om at slå alle mink ned 4. november 2020.

Et flertal i Folketinget har også ønsket, at Forsvarets Efterretningstjeneste skulle forsøge at hjælpe, men den plan er altså nu skudt ned.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) deltager tirsdag i et lukket samråd i Granskningsudvalget.

Her skal de to ministre svare på, hvad regeringen har gjort, og kan gøre for at genskabe sms'er, der er slettet på telefoner fra centrale aktører, herunder statsminister Mette Frederiksen (S) og topfolk i Statsministeriet.

Åbnede først hemmelig kuvert efter valget

Nyheden om, at politiet ikke kunne genskabe de slettede sms'er kom frem dagen efter kommunalvalget, 17. november.

Politiets forsøg på at genskabe sms'erne var dog færdiggjort før valget, men statsminister Mette Frederiksen har til TV 2 forklaret, at hun ikke fik åbnet den forseglede kuvert med svaret fra undersøgelsen før dagen efter valget, fordi hun "har været optaget af nogle andre ting".

Statsministeren var blandt andet ude og føre valgkamp, og både oppositionen og regeringens egne støttepartier har kritiseret hende for "dårlig dømmekraft", fordi svaret af undersøgelsen først kom ud til offentligheden efter valget.

Den kritik har Mette Frederiksen afvist.

- Jeg synes ikke, det er dårlig dømmekraft. Jeg tilrettelægger arbejdet, som jeg synes, det er rigtigst at gøre, udtalte hun sidst i november.

Statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup er tirsdag formiddag i samråd om de slettede sms'er. Du kan følge med her.