Ny finanslov sikrer mere gratis tandpleje og penge til fødselsområdet

Økonomien buldrer, og derfor er det nødvendigt at lette på speederen, siger finansministeren. Der sker blandt andet ved at fjerne populært fradrag.

Hen over weekenden har regeringen præsenteret delaftaler for henholdsvis det grønne område og sundhedsvæsenet, og nu er en aftale for den sidste del af det statslige budget faldet på plads.

Der er næsten for meget fart på

Finansminister Nicolai Wammen (S)

Den sikrer blandt andet gratis tandpleje til 18-21-årige, et løft på 100 millioner kroner til fødselsområdet, færre elever i de mindste skoleklasser, penge til landets sfo'er, styrkelse af læreruddannelsen og bedre mulighed for at lade sit barn blive et ekstra år i børnehaven.

Til gengæld får håndværkerfradraget dødsstødet, og almene byggeprojekter for cirka to milliarder kroner udskydes.

- Dansk økonomi er inde i en rigtigt god periode. Der er næsten for meget fart på, og derfor er det her er en finanslov, hvor vi letter foden fra speederen. Vi strammer op, siger en glad finansminister Nicolai Wammen (S) under præsentationen af den samlede finanslov for 2022.

Bag aftalen står foruden regeringen og dens støttepartier også Kristendemokraterne, som har haft cirka to milliarder kroner færre at forhandle om end ved den seneste finanslov, som Wammen dengang kaldte "historisk stram".

- Alt i alt er det en meget forsvarlig finanslov, hvor vi holder hånden under velfærden, og hvor partierne bag aftalen hver især har fået ønsker opfyldt, siger Nicolai Wammen.

Hvorfor er finansloven vigtig?

Finansloven er det danske statsbudget for det kommende år og kaldes populært for landets husholdningsbudget. Det er her, at de økonomiske linjer lægges – for eksempel hvor mange penge der skal gå til skoler, forsvar og hospitaler.

Selve loven fylder traditionelt omkring 500 sider, hvilket gør den til den mest omfattende af alle love.

Hvis regeringen ikke får vedtaget sin finanslov, må den gå af eller udskrive valg.

Færre børn i de yngste klasser

Traditionen tro, og ganske som finansministeren siger det, bærer finansloven præg af de krav, som støttepartierne for uger tilbage gik til de indledende forhandlinger med.

På SF's ønskeseddel stod blandt andet mindre skoleklasser og en tryg fødsel for alle.

De havde helst set, at loftet for skoleklasser, der i dag er på 28 elever, kom ned på 24 for alle årgange. I stedet er det endt på 26 for de mindste klasser, hvilket partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) er både glad for og stolt af:

- Det her er børnenes finanslov, siger hun og tilføjer, at det næsten er 30 år siden, at klasseloftet sidst blev sænket.

Pia Olsen Dyhr, formand for SF, får nu ordet, og hun fortæller om børneområdet, hvor der er sat en række midler af.

Gratis tandlæge op til 21 år

Enhedslisten gik til forhandlingerne med et krav om at udvide den kommunale børne- og ungdomstandpleje til også at dække de 18-25-årige, men må altså nøjes med de unge op til 21 år. Det er partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, "meget, meget stolt over", siger hun:

- Det er en stærk velfærdsrettighed, og vi synes i det hele taget, at det er skørt, at hvis man brækker benet kan man få hjælp i sundhedsvæsenet, men hvis man knækker tanden eller får et problem i sin mund, dækker velfærdssamfundet ikke. Sådan synes vi ikke, det bør være.

Samtidig fremhæver hun også fødselsområdet som et punkt, de i Enhedslisten er glade for at være med til at løfte.

- Det brænder derude, og jeg tror ikke, det er gået nogens næse forbi, hvordan fødende er blevet sendt med taxa fra det ene sygehus til det andet, og hvordan jordemødre er gået grædende hjem fra arbejde, fordi de ikke føler, de kan levere det, der er behov for.

Tandlægehjælp bliver gratis for unge op til 21. Det fortæller Enhedslistens Mai Villadsen. Gratis tandlæge til unge er et af de områder, Enhedslisten har stået stærkt på under forhandlingerne.

Vil bekæmpe trivselskrise

De radikale havde særligt grønne initiativer på listen, da de indledte finanslovsforhandlingerne, og mange af dem blev altså allerede opfyldt med delaftalen lørdag. Men partiet havde også et ønske om at styrke læreruddannelse og fritidspædagogik, og her er altså fundet penge til begge poster.

- Det er stadig hvert sjette barn, der går ud af folkeskolen uden at kunne det basale og uden at trives. Derfor sætter vi nu penge af til klubber og sfo'er. Til at der er nok voksne til at tage sig af vores børn der, hvor de kommer efter skole, siger Sofie Carsten Nielsen og tilføjer om de ekstra 65 millioner kroner, der i 2022 er sat af til læreruddannelsen:

- Det skal være en rigtigt, rigtigt god læreruddannelse. Der skal være nok undervisere, nok timer og nok kvalitet.

Samtidig er den radikale leder glad for, at håndværkerfradraget afskaffes, så man stopper med at "kaste bål på et allerede ophedet marked".

Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, lægger vægt på de grønne områder i finansloven.

Lyn-analyse

Det er en finanslov med nogle ret præcise indsatser på velfærdsområdet - og også nogle symbolske områder, som har betydet meget for støttepartierne. Det er ikke nogle helt vildt dyre initiativer, men nogle mærkesager, som støtteparterne er lykkes med at få igennem.

Og så er det en finanslov, der bærer præg af, at det går rigtig hurtigt i dansk økonomi. Derfor er der ikke behov for store millardudgifter. 

Et ekstra år i børnehave

Alternativets ordfører, Torsten Gejl, fremhæver blandt andet den bedre mulighed for at lade ens børn blive et ekstra år i børnehaven som en sejr.

- Mange går og tror, at det er dem, der er noget galt med, men i virkeligheden er de bare de små altid. Der skal forældre kunne sige "mit barn skal have et ekstra år i børnehave", siger han.

De ord kommer dog ikke til at kunne gøre det alene.

Det vil i stedet blive en fælles vurdering, hvor forældrenes ønske inddrages sammen med indstillingen fra pædagoger og kommunen, fremgår det af aftalen.

Glad for bredt samarbejde

Kristendemokraternes formand, Isabella Arendt, er ligesom flere af sine folketingskollegaer særligt stolt af den vægt, finanslovens parter har lagt på børnene. Derudover glæder hun sig desuden over, at der med Kristendemokraternes bidrag er tale om en bred aftale.

- Vi havde selvfølgelig gerne set, at der var plads til skattelettelser i bunden eller andet, som måske mere er vores end støttepartiernes politik. Derfor ser vi frem til også at fortsætte et samarbejde hen over midten, som skaber de gode, brede løsninger, siger Isabella Arendt.

Du kan se et overblik over finanslovens indhold i artiklen her.