Politik

En milliard til sundhedsvæsenet: - Sådan vil sygeplejerskerne bruge deres bid af kagen

Milliard skal fastholde sygeplejersker, er flere enige om. En kreds vil give alle sygeplejersker en del af pengene, viser en TV 2-rundringning.

Eksperter og politikere er enige: Sygeplejersker skal uden tvivl have en del af den ekstra milliard, som sundhedsvæsenet - ifølge en delaftale til finansloven - kan se frem til i 2022.

Sygeplejerskerne selv er indforstået med, at hele sundhedsvæsenet er presset, og at andre faggrupper også skal have en del af milliarden. Men forventningen er, at en større del af pengene lander hos sygeplejerskerne.

Den her bunke penge kan være hjælpsom med at komme vinteren i møde, men lønefterslæbet bliver ikke løst

Anja Laursen, kredsformand i Kreds Midtjylland

Det siger flere af kredsformændene i Dansk Sygeplejeråd (DSR) i en TV 2-rundringning.

- Vi har et sundhedsvæsen, der er i knæ, og det gælder flere faggrupper. Men jeg synes, at der skal gå en hel del til sygeplejerskerne, siger Anja Laursen, der er kredsformand i Midtjylland.

Hun bliver bakket op af kredsformand for Sjælland, Anne Marie Holst Sommer. Hun ser gerne, at sygeplejerskernes del af kagen i hendes kreds bliver fordelt, så sygeplejersker på alle afdelinger i kredsen får del i milliarden:

- Det gælder også sygeplejerskerne i psykiatrien, siger Anne Marie Holst Sommer.

Penge skal fastholde sygeplejersker

I Kreds Syddanmark er kredsformanden ikke lige så konkret, men fortæller, at det primære fokus er at fastholde sygeplejersker i job:

- Den her milliard bliver hilst velkommen, men det er en midlertidig akutpakke. Nu skal vi finde ud af, hvordan pengene skal bruges, siger John Christiansen, kredsformand i Kreds Syddanmark.

Og netop fastholdelse er også øverst på sygeplejerskernes ønskeliste i Kreds Nordjylland og Kreds Hovedstaden. Her lægger formændene op til at honorere fastholdelsen med et tillæg:

- Et vigtigt sted at starte er at prioritere de medarbejdere, der mangler sygeplejerskekolleger. Her så jeg gerne, at man giver et fastholdelsestillæg, siger Kristina Robins, der er formand i Kreds Hovedstaden.

Samme melding kommer fra formanden i Kreds Nordjylland, der fremhæver, at drøftelser skal afgøre, hvilke sygeplejersker der skal have et tillæg, og hvor meget gruppen skal have:

- Lige nu ved vi, at sygeplejerskerne er presset. Jeg tænker, at det er en god idé at give økonomisk anerkendelse, siger Christina Windau Hay Lund.

En milliard løser ikke langsigtet problemer

Flere af kredsformændene i Dansk Sygeplejeråd understreger, at milliarden til sundhedsvæsenet ikke løser de problemer, som sundhedsvæsenet og sygeplejerskerne lige nu står i.

Eller som Anja Laursen, der er kredsformand i Kreds Midtjylland, formulerer det:

- Den her bunke penge kan være hjælpsom med at komme vinteren i møde, men lønefterslæbet bliver ikke løst.

Regionrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühau (S), er enig med kredsformændene: En milliard kroner løser de akutte udfordringer og ikke de langsigtede.

Han håber, at "den ekstra gulerod" kan få personalet til at blive.

Til TV 2 Lorry fremhæver formanden i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S), udover sygeplejersker også social- og sundhedshjælpere, jordemødre, bioanalytikere, portører og læger, som grupper der skal have del i milliarden.

Det samme gør Overlægeforeningen og to af Danmarks førende sundhedsøkonomer. Den historie kan du læse her.