Politik

Regioner får pose med penge - formand kigger på dem, der har det "rigtig hårdt"

De ekstra penge skal især bruges på at fastholde personalet, lyder det.

Søndag aften er det blevet besluttet, at der skal tilføres én milliard kroner ekstra til sundhedsvæsenet i Danmark.

Pengene er en del af den såkaldte coronavinterpakke, der skal få sygehusene gennem en "ekstraordinært svær vintersæson", som lurer lige om hjørnet.

Og de ekstra finanser falder på et tørt sted, mener Lars Gaardhøj, der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

- Folk har allerede løbet hurtigt i lang tid, og nu beder vi dem om at gøre det igen, siger han til TV 2.

Jeg kigger på dem, som står ude i klinikken. Dem, som har haft det rigtig hårdt

Lars Gaardhøj, regionsrådsformand i Region Hovedstaden

Regionernes valg

Pengene fra aftalen går til hele sundhedsvæsenet, og det er op til regionerne at bestemme, hvad midlerne skal bruges på.

Lars Gaardhøj er dog ikke i tvivl om, at en del af pakken i hans region skal gå til at fastholde personalet i sundhedssektoren. En gruppe, som blandt andet tæller sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, jordmødre, bioanalytikere, portører og læger, lyder det.

Ledelseslaget skal dog ikke gøre sig forhåbninger om at få ekstra nuller på lønsedlen.

- Det er ikke dem, jeg kigger på først. Jeg kigger på dem, som står ude i klinikken. Dem, som har haft det rigtig hårdt. Det er ude på vores afdelinger, at der skal ske noget i første omgang, siger regionsrådsformanden.

Det er dog endnu ikke besluttet, præcis hvad pengene skal bruges til. Derfor ser Lars Gaardhøj nu ind i forhandlinger med både hospitalerne og de faglige organisationer på området om, hvordan pengene bruges "bedst muligt".

Hovedpunkter i aftalen

  • Der afsættes én millard kroner til at styrke sundhedsvæsenet henover vinteren. Regionerne fordeler pengene, og de kan tilgodese alle personalegrupper i sundhedsvæsenet. 
  • Ordningen om "ingen modregning i pension som følge af corona-relateret ekstraindtægt" forlænges til og med 2022. Der afsættes desuden penge til at administrere den ordning. 
  • Der afsættes 11,3 millioner kroner i 2022 og 11,8 millioner kroner i 2023 til at nedbringe sagspuklen for ansøgninger fra sundhedspersonale fra tredjelande. 

En ond spiral

I Region Syddanmark er det også fastholdelse, der står øverst på dagsordenen. Det fortæller regionsrådsformand Stephanie Lose til TV 2.

Hun understreger, at sundhedsvæsenet lige nu er i en ekstraordinært presset situation. Travlheden og de hårde arbejdsvilkår får personalet til at søge væk, lyder det.

- Det er en spiral, der desværre hurtigt kan gå nedad. Når det bliver hårdt, er der også nogle, som siger stop. Og så bliver det endnu hårdere for dem, der er tilbage, siger hun.

Derfor vil regionsrådsformanden også "gøre alt" for at fastholde personalet. Samtidig nævner hun, at pengene måske kan bruges til at gen-rekruttere nogle af de personer, som allerede har forladt sundhedsvæsenet.

Medarbejderne i sygehusvæsenet oplever et meget stort pres

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation

Stephanie Lose understreger dog også - ligesom Lars Gaardhøj - at det ikke på nuværende tidpunkt er muligt at fremlægge en plan for, hvilke lommer pengene lander i.

En glædelig vinterpakke

Det er dog ikke kun hos regionerne, at smilene er store i kølvandet på aftalen.

Også fagforeningen FOA og Fagbevægelsens Hovedorganisation er tilfredse med udsigten til en ekstra milliard til det danske sundhedsvæsen.

- Det er nødvendigt at finde løsninger på det akutte problem, som coronaepidemien skaber, siger forbundsformand i FOA Mona Striib i en pressemeddelelsen.

Samtidig glæder formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard sig over, at pengene ikke på forhånd er øremærket til en bestemt personalegruppe.

- Medarbejderne i sygehusvæsenet oplever et meget stort pres. Derfor er det godt, at det er lykkedes at lande en aftale, som helt ekstraordinært sikrer flere midler til særlige midlertidige indsatser og til alle personalegrupper, som yder en ekstra indsats, siger hun i en pressemeddelelse.

Dog peger forbundene på, at pakken udelukkende er en midlertidig løsning.

Udfordringer med lønforskel og utilfredshed vil ikke kunne afhjælpes med den ekstra milliard, som nu ligger klar til regionerne, lyder det.

Vinterpakken er en delaftale til finansloven for 2022 og er indgået mellem regeringen, SF, de radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.