Politik

Mette Frederiksens stabschef ville ikke besvare spørgsmål og forlod retslokalet

Martin Justesen nægtede at svare og forlod lokalet med sin bisidder. Da de tre minutter senere vendte tilbage, havde han ombestemt sig.

Midt under sin afhøring i Minkkommissionen rejste statsminister Mette Frederiksens stabschef, Martin Justesen, sig fra stolen og forlod retslokalet med sin bisidder.

I minutterne forinden havde han fortalt, at han var uenig med sundhedsminister Magnus Heunickes (S) håndskrevne noter, hvis eksistens først kom frem for en uge siden.

Her sad Heunicke og viftede med en rød notesbog, der gemte på 13 siders håndskrevne noter fra mødet, hvor beslutningen om aflivning af alle mink blev taget. Indtil da havde det heddet sig, at der ikke fandtes nogen form for skriftligt referat fra det to timer lange møde.

Men da udspørgeren ville vide, om stabschefen havde drøftet Heunicke nyfundne noter med nogen i Statsministeriet, inden han indfandt sig i kommissionen, blev der stille.

- Det ønsker jeg ikke at udtale mig om.

Det ønsker du ikke at besvare?

Nej, for jeg har svært ved at se...

Har du drøftet det her med Barbara Bertelsen (departementschef i Statsministeriet, red.)?

- Jeg ønsker ikke at udtale mig om, hvad jeg drøfter med mine kollegaer.

Så vil jeg anbefale dig at tale med din bisidder, inden vi fortsætter.

"Fuldstændig unødvendig mistænkeliggørelse"

Efter en kort drøftelse mellem udspørgeren og Martin Justesens bisidder nåede de frem til at holde en kort pause, hvorefter Justesen altså rejste sig fra sin stol og fortrak til et tilstødende lokale sammen med sin bisidder.

Retslokalet var tavst, og sådan forblev det, indtil Justesen og bisidderen tre minutter senere vendte tilbage, og sidstnævnte tog ordet:

- Det her en fuldstændig unødvendig mistænkeliggørelse af min klient.

Det er ingen mistænkeliggørelse...

- Det lå både i tonefaldet og måden, det blev formuleret på, lød det fra bisidderen, som tilsyneladende havde brugt de tre minutters pause på at få sin klient til at ombestemme sig.

Efter den korte diskussion mellem bisidder og udspørger, svarede Martin Justesen på spørgsmålet, hvorvidt han havde drøftet Heunickes noter med departementschef Barbara Bertelsen:

- Ja, det har jeg drøftet med hende.

Husker ikke, hvem der ringede

"Drøftelsen" med Barbara Bertelsen skete ifølge Justesen telefonisk umiddelbart efter Heunickes afhøring fredag, og udspørgeren ville gerne vide, hvem der tog initiativet.

- Jeg synes ikke, det er unaturligt, at man med kollegaer, venner, folk, man taler med løbende, drøfter de afhøringer, der kommer frem i kommissionen, svarede Justesen og fortalte, at han løbende har fulgt med i liveblogs fra kommissionen.

- Det var jo nyt for mange af os, at der var de her noter. Det kommer til at lyde, som om vi har mødtes og forholdt os til det. Barbara (Bertelsen, red.) og jeg taler sammen om alt muligt på daglig basis.

Var det dig, der ringede Barbara op?

Justesen svarede ikke.

Du kan ikke huske, hvem der ringede op?

- Nej, det kan jeg ikke.

Modsiger Heunickes røde notesbog

Udspørgerens interesse i Justesens drøftelser om Heunickes noter skyldes, at han under afhøringen direkte modsagde dem.

Justitsminister Nick Hækkerups departementschef, Johan Legarth, var ifølge den røde notesbog den første, der – på vegne af sin coronasyge minister – sagde, at alle mink skulle aflives.

Spørgsmålet om, hvem der foreslog aflivningen af alle landets mink, er afgørende. Derfor lagde kommissionen under afhøringen af Heunicke stor vægt på gennemgangen af netop talerækken på mødet i Koordinationsudvalget 3. november.

Ifølge noterne tog statsminister Mette Frederiksen først ordet og bød velkommen, hvorefter Magnus Heunicke redegjorde for situationen og gav ordet videre til departementschef Johan Kristian Legarth. Han konkluderede ifølge Heunicke, at alle mink skulle slås ned.

- Jeg mener ikke, at det er en korrekt gengivelse, siger Martin Justesen.

Faktisk mener stabschefen slet ikke, at Johan Kristian Legarth tog ordet på det tidspunkt, som Heunickes noter refererer:

- Det ville forekomme mig at være unaturligt, at en departementschef i starten af et møde kommer med en så konkluderende bemærkning. Det kan jeg ikke erindre, at jeg har oplevet før, siger Martin Justesen.

Hvem konkluderede?

I Heunickes noter står også, at statsminister Mette Frederiksen på det skelsættende møde 3. november siger, at "hvis vi har vaccinen i vores hænder, skal minkene slås ned".

Og da den daværende departementschef i Sundhedsministeriet, Per Okkels, torsdag blev afhørt i Minkkommissionen, lød det, at statsminister Mette Frederiksen flere gange under mødet konkluderede, at alle mink måtte lade livet.

Men også de gengivelser er statsministerens stabschef uenig i.

- Jeg husker ikke, at statsministeren konkluderer på mødet, siger Martin Justesen.

Du kan læse mere om afhøringen af Statsministeriets stabschef i bloggen her, mens du i artiklen her specifikt kan læse, hvordan Justesen forklarede, at han er en af de fire, der har haft automatisk sletning af sms'er aktiveret.