Politik

Barbara Bertelsen rådede stabschef til at slette sms'er

En række af stabschef Martin Justesens slettede sms'er er blevet udleveret til Minkkommissionen, fordi de stadig er at finde på modtageres telefoner.

Det blev "lige formalistisk nok", da Minkkommissionen fredag tog hul på afhøringen af Martin Justesen.

Sådan lød i hvert fald stabschefens egen vurdering, da kommissionens udspørger lagde ud med at bore i, hvorfor Justesen – og yderlige tre personer fra Statsministeriet – har haft en automatisk slettefunktion slået til på deres telefoner.

- Det var ud fra et sikkerhedshensyn, siger Justesen.

Hvordan foregår det?

- Jeg opsætter selv min telefon.

Får du en anmodning og i så fald fra hvem?

- Jeg tror måske, det bliver lige formalistisk nok nu. Det er en drøftelse, vi har, og en anbefaling, vi får fra departementschefen (Barbara Bertelsen, red.), siger Martin Justesen og konstaterer, at han fandt rådet fra Bertelsen "ret naturligt".

Den første afsløret i at slette sms'er

I slutningen af oktober kom han i søgelyset, da B.T. kunne afsløre, at han havde slettet sms'er fra perioden omkring beslutningen om aflivning af alle mink.

Avisen havde i ti måneder forsøgt at få aktindsigt i en sms-korrespondance mellem netop Justesen og den særlige rådgiver for daværende fødevareminister Mogens Jensen (S), men fik først det svar, at den slags sms'er ikke eksisterede.

Jeg har haft en relativt udramatisk snak med departementschefen

Martin Justesen, stabschef i Statsministeriet

Siden viste det sig, at korrespondancen havde fundet sted, netop som B.T. havde fået nys om. Men fordi Justesen havde sat sin telefon til at slette sms'er efter 30 dage, var de ikke blevet journaliseret i Statsministeriets systemer.

Kort tid efter B.T.'s afsløring kunne Politiken fortælle, at også departementschef Barbara Bertelsen havde funktionen slået til, hvorefter Minkkommissionen oplyste til TV 2, at det samme gjorde sig gældende for departementsråd Pelle Pape og statsminister Mette Frederiksen.

Sms-sletning var ingen ordre

Under fredagens afhøring af Martin Justesen konstaterede udspørgeren, at det "jo ikke er nogen hemmelighed, at kommissionen ikke har fået udleveret sms'er fra din telefon".

Den bemærkning fik Justesens bisidder, Hanne Rahbæk, til at afbryde og forsøge at korrigere. Hun mente ikke, det var en rimelig udlægning, da en række af Justesens sms'er er blevet fundet på modtageres telefoner og udleveret til Minkkommissionen.

Det er korrekt, konstaterede udspørgeren og fortsatte sin byge af sms-spørgsmål.

Bliver du opfordret eller bedt om det?

- Det er en samtale. Det er foregået på den måde, at vi har en snak om, at det er klogt at have den indstilling sat til. Det er ikke på den måde en ordre, siger Justesen.

Jeg prøver egentlig bare at finde ud af, hvordan det er foregået.

- Det foregår ved, at jeg har haft en relativt udramatisk snak med departementschefen, som rådgiver mig til det.

Refererer til Barbara Bertelsen

Martin Justesen overtog den relativt nyoprettede stilling som stabschef i Statsministeriet i august 2020 fra Martin Rossen efter en årrække som særlig rådgiver for statsminister Mette Frederiksen og souschef for Socialdemokratiets sekretariat på Christiansborg.

I dag rådgiver han statsministeren i "stort og småt", som han formulerer det, og sparrer med huset på de sager, der lander på Mette Frederiksens bord.

Han refererer til departementschef Barbara Bertelsen, som i løbet af kommissionens nu 21 afhøringsdage flere gange er løbet med opmærksomheden.

Hun har haft en finger med i det meste, viser opsigtsvækkende sms'er, og så sent som under gårsdagens afhøring kom det frem, at hun forsøgte at få SSI til at tage mere ansvar for beslutningen om at aflive alle mink.

Også Mette Frederiksen har tidligere forklaret, at det var Barbara Bertelsen, der rådede hende til at slå den automatiske slettefunktion til på sin telefon.

Du kan læse mere om afhøringen af Martin Justesen her.