Statsministerens højre hånd ville styre Mølbak under pressemøde og kaldte ham "total fej kujon"

I sms'er fra Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, bliver der brugt store bogstaver og luftet drømme om at nikke medierne en skalle.

Mens statsministeren sammen med blandt andre Kåre Mølbak på et pressemøde 4. november meddelte den danske befolkning, at alle landets mink skulle aflives, fløj sms'er afsted bag kulissen.

En lang række af dem kom frem, da daværende departementschef i Sundhedsministeriet, Per Okkels, torsdag blev afhørt i Minkkommissionen.

FUCK!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os

Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet

Det har tidligere været fremme, at netop Okkels under pressemødet lagde pres på den daværende SSI-direktør Kåre Mølbak. Det skete, da han klokken 16.21 skrev:

- Du står faktisk bag anbefaling om at aflive jvf i går.

Men under torsdagens afhøring kom det frem, at sms'en blev sendt på opfordring fra en anden departementschef; nemlig statsministerens, Barbara Bertelsen, som bare tre minutter tidligere sendte en sms til Per Okkels, der lød sådan her:

- FUCK!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os.

Mølbak rettede ind og "kørte med klatten"

Sms'erne, der blev sendt under det skelsættende pressemøde, er mange. Og de tegner et billede af, at departementschefernes pres på Mølbak havde en vis effekt.

Efter sms'en fra Okkels, der mindede om risikovurderingen, svarede Mølbak:

- Det står jeg bag. Men vores rolle er primært at vurdere risiko, og det har vi gjort krystalklart.

 1. Per Okkels

  Du er meget modificerende her. Mere skarp på partiledermøde

 2. Per Okkels

  Genfind risikovurdering

 3. Kåre Mølbak

  Kommer igen

 4. Per Okkels

  Super

 5. Per Okkels

  Du står faktisk bag anbefalingen om at aflive jvf i går

 6. Kåre Mølbak

  Det står jeg bag. Men vores rolle er primært at vurdere risiko og det har vi gjort krystalklart.

 7. Per Okkels

  Alt OK

Kort tid efter den korte sms-dialog mellem Okkels og Mølbak skriver Barbara Bertelsen igen til den daværende departementschef i Sundhedsministeriet.

- Nu kører han med klatten.

Men glæden er kortvarig. For 12 minutter senere ytrer Kåre Mølbak sig igen på en måde, der ikke huer Statsministeriets departementschef.

- Kåre har lige undsagt anbefaling om at slå mink ihjel. I sagde i går: SSI står bag, skrev Barbara Bertelsen klokken 16.43 til Per Okkels.

På det tidspunkt havde pressemødet været i gang i cirka tre kvarter.

 1. Barbara Bertelsen

  FUCK!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os

 2. Barbara Bertelsen

  Sådan - puha, tak

 3. Barbara Bertelsen

  Nu kører han med klatten

 4. Barbara Bertelsen

  Kåre har lige undsagt anbefaling om at slå mink ihjel. I sagde i går: SSI stod bag anbefaling

 5. Per Okkels

  Det gør de i vurderingen

 6. Barbara Bertelsen

  I know. Men det skal siges. Han har sagt det modsatte. Vi får superfarligt revisionsspor også for jer, jf. KU-vendingen på samme i går. Ellers skal Magnus rekapitulere

 7. Per Okkels

  Har bedt ham om det

 8. Barbara Bertelsen

  Tak

 9. Barbara Bertelsen

  Tror mildest talt stm er forundret efter KU i går

 10. Barbara Bertelsen

  Altså over alt de, I ikke siger nu

Mølbak skulle være mere klar i spyttet

Under afhøringen torsdag forklarede Per Okkels, at sms'erne bundede i en frustration over, at Kåre Mølbak formulerede sig mindre klart over for befolkningen, end han havde gjort det overfor regeringen bag lukkede døre dagen forinden og så sent som i timerne op til pressemødet.

- Jeg ville have, at han skal sige, at aflivning er en naturlig konsekvens af risikovurderingen, ligesom han havde sagt om formiddagen, siger Okkels og tilføjer:

- Men der er noget principielt i det her. Sundhedsmyndighederne vil ikke sige, hvad man skal gøre. De siger: "Her er noget farligt". Og så må politikerne tage stilling til, hvad man skal gøre ved det farlige.

Alligevel var der altså blandt de to departementschefer, Barbara Bertelsen og Per Okkels, et ønske om, at Mølbak tog mere ansvar for beslutningen, end hvad tilfældet var på første del af pressemødet.

Han er en dejlig videnskabsmand, og jeg holder meget af ham

Per Okkels om Kåre Mølbak

Ifølge Okkels ville Statsministeriet have, at Kåre Mølbak "gik hele vejen" og sagde, at det var hans anbefaling at slå alle mink ned. Selv ønskede Okkels alene, at Mølbak formulerede sig mere tydeligt, siger han:

- Hvis man endelig skal være lidt mere afslappet i forhold til det, man siger, så er det nok ikke på et pressemøde. Det er her, man skal være klar over for befolkningen. Han fordyber sig i stedet i spike-proteiner...

Men han er jo også videnskabsmand...

- Ja, han er en dejlig videnskabsmand, og jeg holder meget af ham, men lige nøjagtig dér taler han til hele befolkningen. Jeg anbefaler ham at være klarere i spyttet, og det gør han så. Det er ikke, fordi jeg vil have ham til at sige noget, han ikke mener.

Mølbak kaldt "total fej kujon"

Dagen efter pressemødet skriver Barbara Bertelsen igen til Per Okkels. Igen med kritik af Kåre Mølbak, som hun kalder en "total fej kujon", som opfører sig "simpelthen så skuffende".

Ifølge Per Okkels handlede det igen om, at Kåre Mølbak i Barbara Bertelsens optik ikke tog det fornødne ansvar på sig.

 1. Barbara Bertelsen

  Er sgu virkelig ikke i orden over for Mette, det han gør. Han ved udmærket godt, hvad det betyder. Så han kommer med risikovurdering, som er helt klar. Når regeringen træffer den eneste beslutning, der skal træffes der pba hans anbefaling er han total fej kujon, som ikke vil tage del af ansvaret. Og han har én gang set, hvilken reel fare det udgør for statsministeren. Simpelthen så skuffende :-(

Per Okkels understreger under afhøringen, at han på ingen måde er stolt af de sms'er, der er sendt.

- Det siger jeg også på Barbaras vegne, for jeg er rigtig ked af, at der nu står, at han (Kåre Mølbak, red.) er en fej kujon. Jeg synes ikke, at Kåre er en totalt fej kujon, siger Okkels.

Om formiddagen to dage senere, 7. november, skriver Barbara Bertelsen igen til Okkels. Denne gang med "kritisk behov" for at vende "en ting" med ham.

Hun konstaterer, at "vi taber den her, hvis ikke SSI og andre forskere står på mål for beslutningen og tiltagene".

Ville nikke medierne en skalle

Per Okkels husker ikke, om han blev bekendt med den manglende lovhjemmel 8. eller 9. november. Ej heller om han fik informationerne fra medierne, internt i ministeriet eller fra Barbara Bertelsen.

Ud på aftenen 10. november skriver Bertelsen i en sms til Okkels, hvor hun forudser, at der vil blive tale om "en ægte ny skandale".

 1. Barbara Bertelsen

  Vil blive ægte ny skandale - først sagde I ingen mink kunne leve. Nu siger I de godt kan leve. I mellemtiden har vi slået dem ihjel, fordi I sagde, vi skulle. Men uden der var hjemmel. Virkelig farligt.

Det er tydeligt at afkode fra sms'erne sendt de efterfølgende dage, at tingene går stærkt. For eksempel skriver Bertelsen igen 11. november klokken 21.48, at hun også "har lyst til at nikke medierne en skalle" sammen med en artikel om, at en række partier nu ønskede at granske hendes rolle i minksagen.

Til den sms svarer Okkels kortfattet: "Røvhuller", mens han dagen efter skriver til både Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og Kåre Mølbak, at "alt, der siges nu, vil blive brugt og misbrugt".

- Der kom jo en del af dem dér. Nogle gange flere gange dagligt, siger Okkels torsdag om sms'erne fra Barbara Bertelsen.

- Det hektiske kom ikke fra os, lad mig sige det sådan.

Kom det fra Statsministeriet?

- Ja, det må man sige, at det gjorde.