Politik

Regeringen forhandler om hjælpepakke til presset sundhedsvæsen

Der er kommet et nyt element på bordet under de igangværende finanslovsforhandlinger.

Regeringen forhandler om penge til en såkaldt "coronavinterpakke", der skal komme de pressede hospitaler til gode.

Det siger Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører og finansordfører for Socialdemokratiet, til TV 2.

- Det er ekstra penge til en pakke, der er midlertidig, som skal bruges til at afhjælpe det pres, der er på hele sundhedsvæsenet i øjeblikket, siger han og understreger, at pengene ikke skal kanaliseres direkte ud til sygeplejerskerne, men til "hele vores sundhedsvæsen".

Udmeldingen kommer på dagen, hvor en gruppe sygeplejersker har varslet opsigelser landet over i en aktion, der skal råbe Christiansborg op i protest mod urimelige løn- og arbejdsvilkår.

Partier: Slå hul på krigskassen

Flere partier appellerer til regeringen om at sende penge til sundhedsvæsenet, der er hårdt presset af corona og efterdønningerne fra sygeplejerskestrejken.

- Det her kan blive fatalt. Når der er læger, der ringer til mig og oplyser, at situationen nu koster menneskeliv, er man nødt til at tage det ganske alvorligt og sørge for at skaffe mere kapacitet i sundhedsvæsenet, siger eksempelvis de konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

Vi anerkender fra regerings side, at vi har et sundhedsvæsen, der er under et betydeligt pres som konsekvens af corona

Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører og finansordfører (S)

Han foreslår konkret ekstra løn for overarbejde, mens Dansk Folkeparti ønsker et bredt løft af sundhedspersonalets løn. Og støttepartiet SF tager et krav om en milliard ekstra kroner til sundhedspersonalet med til denne uges finanslovsforhandlinger for at afhjælpe den akutte mangel på personale.

Der skal slås "hul på krigskassen", siger partiets sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, med henvisning til den krigskasse, der blev indført med finansloven sidste år for at have råd til uforudsete coronaudgifter.

Indhold og økonomi må vi vente på at høre

Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen kan dog ikke sige, om det er realistisk at håbe på en milliard kroner bag gavebåndet i regeringens coronavinterpakke.

- Hvad indholdet og den økonomiske ramme skal være, det er for tidligt at sige nu. Det tager vi ikke her på tv. Det tager vi inde ved forhandlingsbordet, siger han.

- Men vi anerkender fra regeringens side, at vi har et sundhedsvæsen, der er under et betydeligt pres derude som konsekvens af corona. Hvis vi skal blive ved med at have en succesfuld håndtering af corona, så handler det om restriktioner, udrulning af vacciner, og at vi har et sundhedsvæsen, der kan håndtere de indlagte, siger han.

Men du kan ikke sætte noget beløb på. Så kan man sige, at det, I har fundet på i dag, det er ordet "coronavinterpakke"?

- Det, vi kan melde ud nu, som er nyt, det er, at vi nu også forhandler helt konkret om en midlertidig coronavinterpakke, som skal bidrage til at tage presset af sundhedsvæsenet, siger Christian Rabjerg Madsen.

- Indholdet og det økonomiske omfang er det, vi sidder og diskuterer lige i øjeblikket. Der må vi altså allesammen, også jer på TV 2, væbne os med tålmodighed lige nu.

Han forsikrer, at der forhandles "intensivt" for at komme i mål med finansloven og i særdeleshed med coronavinterpakken.

Finansloven skal være færdigbehandlet inden jul.