Politik

DF-formand: Messerschmidts model holder ikke – men Messerschmidt holder fast

Messerschmidt og Kofod går efter posterne som formand og næstformand. Men det kan ikke lade sig gøre, siger Thulesen Dahl.

I praksis kan Morten Messerschmidts fremlagte model for formandskab i Dansk Folkeparti ikke lade sig gøre inden formandsvalget til januar.

Det siger den afgående formand, Kristian Thulesen Dahl, til Ritzau inden et gruppemøde i partiet på Christiansborg.

- Formelt set kan den model ikke laves, som det er foreslået. Og det kan man ikke nå inden 23. januar.

- Det kan ikke finde sted inden for de regelsæt, der er nu, og de kan ikke nå at laves om inden 23. januar. Det er bare rent faktuelt, siger han.

Det anfægter Morten Messerschmidt dog. Han mener, at man sagtens kan lave en model, hvor Peter Kofod er partiets kronprins.

Kræver vedtægtsændring

Ifølge Dansk Folkepartis vedtægter er folketingsgruppens næstformand partiets politiske næstformand, og "i formandens forfald fungerer denne tillige som formand".

Man kan med andre ord kun være politisk næstformand, hvis man sidder i Folketinget. Og det gør Peter Kofod som bekendt ikke i øjeblikket. Han sidder i Europa-Parlamentet.

Han skal være min arvtager, min kronprins, min wingman, min højre hånd eller hvad du nu kalder det

Morten Messerschmidt om Peter Kofod

Dermed kan Messerschmidt-Kofod-alliancen altså ikke lade sig gøre inden for de nuværende regler.

Men Morten Messerschmidt siger nu til TV 2, at de "taler lidt forbi hinanden". Han bekræfter, at Kofod ikke kan blive politisk næstformand efter de nuværende vedtægter, men...

- Det er jo ikke det samme som at sige, at man ikke som formand kan pege på en anden som sin kronprins, siger han og minder om, at Kristian Thulesen Dahl heller ikke var næstformand, da Pia Kjærsgaard overdrog nøglerne til ham.

Lyn-analyse

Det her er ikke kun en debat om paragraffer i Dansk Folkepartis vedtægter, men også i høj grad en del af den beskidte magtkamp om, hvem der skal være formand for Dansk Folkeparti efter Thulesen Dahl.

Morten Messerschmidts kritikere bruger helt tydeligt det faktum, at modellen, hvor Peter Kofod kan blive næstformand 23. januar, ikke kan lade sig gøre ifølge vedtægterne. Det beviser i deres optik, at Messerschmidt ikke har styr på det og dermed ikke er det bedste valg som formand.

Omvendt argumenterer Messerschmidt for, at hvis årsmødet er indstillet på det, så skal vi nok få det til at gå op.

Så den model, du har forslået, kan altså ikke være en løsning 23. januar?

- Jo, den model, jeg har foreslået, kan netop være en løsning 23. januar. Det er rigtigt, at man kan ikke vælge Peter Kofod som politisk næstformand med de nuværende vedtægter...

Men det er vel det, du lægger op til med din model?

- Nej, jeg siger, at han skal være min arvtager, min kronprins, min wingman, min højre hånd eller hvad du nu kalder det. Man kan ikke vælge ham som politisk næstformand før et ordinært årsmøde med en vedtægtsændring, men man kan sagtens lave en model, hvor der er klarhed over, at det er ham, jeg betragter som min arvtager, siger han.

- Hvis jeg falder ned med en flyvemaskine, bliver det ikke Kofod

Han uddyber, at Peter Kofod kan blive organisatorisk næstformand i partiet. Og hvis Messerschmidt selv får brug for at træde et skridt tilbage – for eksempel hvis han bliver dømt i retssagen om svindel med EU-midler – så vil Kofod overtage den politiske ledelse.

Modsat posten som politisk næstformand kan man nemlig godt være partileder uden at være medlem af Folketinget.

- Det er rigtigt, at hvis jeg skulle falde ned med en flyvemaskine eller dø af andre årsager, så vil det ikke være Peter Kofod, der træder til. Men det er ikke det scenarie, vi har forholdt os til.

Morten Messerschmidts sag om svindel med EU-midler og dokumentfalsk afgøres efter planen i landsretten til februar. I øjeblikket vurderes det dog, om sagen skal starte helt forfra i byretten, idet Messerschmidt har klaget over dommeren, som efter hans mening var forudindtaget. Sker det, vil der gå længe, før sagen er afgjort.

Messerschmidt har over for Politiken foreslået, at vedtægterne ændres, så Peter Kofod kan indtræde som "fuldt medlem af folketingsgruppen med både valg og stemmeret", og at det skal ske ved det ordinære årsmøde i september.

Støjberg kan få dispensation

Venstres tidligere næstformand Inger Støjberg, som i dag er løsgænger i Folketinget, er af mange fremtrædende DF'ere, heriblandt Kristian Thulesen Dahl, blevet bragt i spil som ny DF-formand, selvom hun end ikke er medlem af partiet. Eller selv har meldt sig på banen.

Partiets vedtægter siger dog også, at man skal have været medlem af Dansk Folkeparti i mindst fire måneder for at være valgbar. Støjberg kan dog godt få dispensation fra den regel, hvis hun skulle få lyst til at stille op, har partiledelsen tidligere meddelt.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har meldt sin afgang efter et skidt kommunalvalg for Dansk Folkeparti. Hans efterfølger skal vælges på et ekstraordinært årsmøde 23. januar. Kandidater til formandsposten skal meddele deres kandidatur senest 7. januar.

Indtil videre er det kun Morten Messerschmidt, der har sagt højt, at han går efter posten. Han siger dog også, at han trækker sit kandidatur, hvis Inger Støjberg vil være formand.

Hun vil derimod ikke sige, om hun er på vej ind i Dansk Folkeparti, så længe hendes rigsretssag verserer. Der falder dom i den sag 13. december.

Kristian Thulesen Dahl har ikke ønsket at kommentere yderligere over for TV 2. Peter Kofod er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse.