Politik

Peter Kofod og Messerschmidt vil sammen stå i spidsen for DF

Europa-parlamentarikeren indgår alliance med Morten Messerschmidt, der vil være formand. Kofod bliver i konstellationen næstformand.

Peter Kofod ønsker ikke at gå efter formandsposten i Dansk Folkeparti.

I stedet ønsker Europa-parlamentarikeren at være næstformand og indgå i et samlet kandidatur med Morten Messerschmidt, der er tiltænkt som partiets formand.

Det skriver Berlingske.

Jeg tror, vi med os to sammen kan bringe ro og stabilitet tilbage i partiet

Peter Kofod, medlem af Europa-Parlamentet

Morten Messerschmidt og Peter Kofod har indgået en alliance, der skal tegne partiets nye ledelse, siger de til avisen.

Peter Kofod siger til TV 2, at han efter gode og lange samtaler med Morten Messerschmidt er blevet enige om at køre politisk parløb.

- Vi er blevet enige om, at Morten vil være en rigtig god formand for partiet, og jeg vil være rigtig god til at hjælpe Morten med den opgave, som han skal påtage sig, hvis altså medlemmerne vil vælge os, lyder det fra Kofod.

Kofod: Den bedste løsning

Peter Kofod har blandt politiske iagttagere været nævnt blandt favoritterne til formandsposten, efter Kristian Thulesen Dahl dagen efter kommunal- og regionalvalget proklamerede, at han ønskede at træde tilbage som leder.

Det skete, da Dansk Folkeparti fik et katastrofevalg og samlet set blev mere end halveret i landets 98 kommuner.

Peter Kofod siger til Berlingske, at han og Messerschmidt har "diskuteret mange scenarier", men at løsningen med ham som næstformand og Messerschmidt i spidsen, er "den bedste løsning" for partiet.

Morten Messerschmidt kommenterer sit kandidatur til formandsposten med følgende ord:

- Ovenpå den tumultariske periode, partiet har været igennem, er der brug for, at folk finder sammen om et projekt. Det er ingen hemmelighed, at nogen har peget på mig som formand, mens andre har peget på Peter, og nogen har nævnt nogle helt andre. Ved at stille op sammen vil hele maskinen forhåbentlig kunne køre i fællesskab, siger han.

Inger rydder bordet

Duoen slår dog samtidig fast, at hvis Inger Støjberg vælger at stille op som formand for Dansk Folkeparti, så er Messerschmidt og Kofod klar til at vige pladsen for den nuværende løsgænger i Folketinget.

Morten Messerschmidt fortalte allerede onsdag, at han seriøst overvejede at stå i spidsen for Dansk Folkeparti, men at han fortsat manglede afklaring fra familien.

Det sagde han i programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

- Jeg vil gerne være formand, hvis det er det rigtige for partiet. Jeg tror, alle sad overraskede tilbage, da Kristian Thulesen Dahl trådte tilbage, og derfor tror jeg også, at det er rimeligt nok lige at tænke over det, siger Morten Messerschmidt.

Men samtidig understregede den 41-årige politiker, at han trækker sig, hvis Inger Støjberg ønsker den øverste politiske post i partiet.

- Hvis Inger Støjberg gerne vil være formand for Dansk Folkeparti, så tror jeg allerede nu her i aften, at jeg kan sige, at så vil jeg klappe i mine små hænder. Så stiller jeg ikke op, lød ordene fra Morten Messerschmidt.

Dømt skyldig i Meld og Feld-sag

Ifølge Peter Kofod kan Morten Messerschmidt blive en "kompetent formand" for et kriseramt Dansk Folkeparti.

- Jeg glæder mig til at hjælpe Morten, alt det jeg kan, hvis medlemmerne vælger ham, siger Kofod til TV 2.

Dansk Folkepartis nuværende næstformand blev i august idømt seks måneders betinget fængsel for svig med EU-midler og dokumentfalsk i den såkaldte Meld og Feld-sag.

Morten Messerschmidt har anket dommen til landsretten.

Klar til at overtage formandsposten

Den politiske duo håber og regner med en frifindelse, men skulle det ikke ske, så erklærer Peter Kofod sig klar til at tage over på formandsposten.

- Hvis man vælger den konstruktion, som vi lægger frem i god tid, så skal man også vide, at går det galt, så står jeg klar til at overtage det politiske projekt, som Morten og jeg sammen har skitseret, siger han til TV 2.

Senest 7. januar skal medlemmer af Dansk Folkeparti have indgivet deres kandidatur til formandsposten.

På et årsmøde i Dansk Folkeparti 23. januar skal medlemmerne tage stilling til, hvem der skal være partiets næste formand.

Formanden skal vælges med absolut flertal - altså over halvdelen af de afgivne stemmer.