Heunickes noter gav sjældent indblik i mødet, hvor mink-beslutning blev truffet

Der blev talt om gulerod til minkavlerne, flammeskrift og den "kommunikative linje", da en gruppe ministre 3. november besluttede at aflive alle mink.

Det har indtil nu været meget begrænset, hvad offentligheden har vidst om det cirka halvanden time lange møde 3. november, hvor regeringen besluttede at slå alle mink ihjel.

Men så sent som i tirsdags og igen fredag morgen modtog Minkkommissionen en stak håndskrevne noter, som fredag blev fremlagt i retten.

Vi bærer befolkningens sundhed i vores hænder

Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet

Det skete, da noternes ejermand, sundhedsminister Magnus Heunicke (S), blev afhørt.

- Jeg har skrevet de ting, jeg har nået at skrive. Det vil være unfair at sige, at ordene faldt sådan her, forklarede Heunicke indledningsvist og tog hul på oplæsningen af de 13 siders noter, han tog, da medlemmerne af regeringens Koordinationsudvalg traf beslutningen.

Magnus Heunicke er ikke selv medlem af Koordinationsudvalget, men deltog specifikt 3. november, fordi det havde at gøre med covid-19, der hører under sundhedsområdet.

Ingen nåede at læse bilag

Mødet, der blev afholdt ud på aftenen, startede ifølge sundhedsministerens håndskrevne noter med, at Mette Frederiksen kaldte det utilfredsstillende, at det forberedende materiale først var blevet givet til ministrene få minutter forinden.

Af den grund blev de nødt til at lægge til grund, at ingen havde nået at læse bilagene, lød det ifølge Heunicke fra statsministeren.

Efter en redegørelse fra Heunicke om situationen, tog departementschef Johan Kristian Legarth ordet på vegne af justitsminister Nick Hækkerup og konkluderede, at alle mink skulle slås ned.

Finansminister Nicolai Wammen spurgte ifølge noterne, hvor hurtigt det kunne ske.

Ifølge Heunicke kaldte Wammen det et "kritisk øjeblik", mens erhvervsminister Simon Kollerup opfattede SSI's risikovurdering som "flammeskrift" og sagde:

- Verdens spotlys er på os.

Nødvendighed, pris og hastighed

Heunickes håndskrevne noter viser også, at statsminister Mette Frederiksen under mødet italesatte, at Danmark havde en forpligtelse til at oplyse om minkmutationerne til WHO.

Hvis Kina havde gjort det samme, ville verden have stået i færre problemer, fortsatte hun ifølge Heunickes noter.

Forsvarsminister Trine Bramsen sagde ifølge noterne, at hun "relativt hurtigt" ville kunne sætte Beredskabsstyrelsen og Forsvaret ind, mens Wammen spurgte, hvor hurtigt det kunne gøres "af frivillighedens vej".

Den første delkonklusion fra statsminister Mette Frederiksen er ifølge Heunickes noter, at alle mink slås ned, og Nicolai Wammen anslår, at det vil koste cirka 11 milliarder kroner.

- Forsvaret slår ned, minkavlerne får en gulerod, læser Heunicke op fra sine noter og tilføjer om "den kommunikative linje":

- Vigtigt, at vi lægger vægt på påvirkning af vaccine.

Frederiksen foreslog pressemøde dagen efter

Mette Frederiksen spurgte ifølge noterne for tredje gang, om beslutningen er for vidtgående. Til det svarede Heunicke, at risikovurderingen var klar.

- I hvor høj grad kan vi forsvare geografisk nedlukning?, spurgte Mette Frederiksen og gentog ifølge Heunickes noter sin bekymring om, at de gik for vidt.

Mette Frederiksens departementschef, Barbara Bertelsen, svarede:

- Vi bærer befolkningens sundhed i vores hænder.

Det er ifølge den røde notesbog, som Heunicke læste op fra fredag, var det statsminister Mette Frederiksens forslag, at der allerede dagen efter mødet, altså 4. november, blev afholdt et pressemøde om beslutningen.

Det nikkede hendes rådgiver, Martin Justesen, til, mens erhvervsministeren bød ind og sagde, at det ville blive svært for Venstre-borgmestre landet over at sluge.

Mette Frederiksen tilbød at hive fat i Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, samt formanden for Landbrug & Fødevarer, mens andre ministre blev bedt om at orientere støttepartierne.

Fik afgørende notater efter mødestart

Flere ministre har tidligere forklaret, at de først få minutter før mødet 3. november, hvor beslutningen om aflivning af alle landets mink blev truffet, fik tilsendt de faktuelle papirer.

Her stod blandt andet, at der hverken var hjemmel til at tvangslukke eller lægge minkerhvervet i dvale.

Den advarsel om manglende lovhjemmel var sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ikke opmærksom på, understregede han under afhøringen i Minkkommissionen fredag. Han blev først bekendt med manglende lovhjemmel 8. november, har han flere gange tidligere fortalt.

Fredag forklarede sundhedsministeren tilmed, at han først fik materialet i hånden af en sekretær, da mødet i Koordinationsudvalget 3. november var gået i gang. På det tidspunkt forsøgte han at skimme det, men fik det aldrig nærlæst.

Er der ingen på mødet, der lige foreslår, at man tager ti minutter til at læse det materiale, I fik tilsendt forud for mødet?

- Nej, lød det kortfattede svar fra Magnus Heunicke fredag.

Afhøringen af sundhedsminister Magnus Heunicke varede intet mindre end fem timer. Da klokken havde passeret 18, måtte kommissionen runde af, selvom der stadig var mange ubesvarede spørgsmål.

Sundhedsministeren vil blive indkaldt til en genafhøring engang efter nytår.