Mink-sagen

Heunicke får kritik for først at udlevere notesbøger for få dage siden

Selvom kommissionen for længst bad ministerierne udlevere alt relevant materiale, fik de først for få dage siden kendskab til Heunickes mange noter.

Der var ikke meget forståelse af spore hos udspørgeren, da sundhedsminister Magnus Heunicke under afhøring i Minkkommissionen fredag fandt en rød notesbog frem.

- Jeg skriver mange noter. Det lærte jeg som journalist, lød det fra sundhedsministeren, mens han viftede med sin røde bog.

Det gjorde han også fra de afgørende møder frem til beslutningen om at slå alle landets mink ned. Møder, der ikke findes referater fra.

Det ville også have været relevant, da vi afhørte Mogens Jensen, ikke?

Udspørger i Minkkommissionen til Magnus Heunicke

De håndskrevne ord i notesbøgerne er "personlige noter", forklarede Heunicke. Men selvom det altså er det eneste skriftlige materiale fra de afgørende møder, blev notesbøgerne først for få dage siden udleveret til Minkkommissionen. Til stor forundring for udspørgeren.

I bliver bedt om at udlevere alt relevant materiale, da granskningskommissionen bliver nedsat. Alligevel får vi først for få dage siden de her noter...

- Ja, 13 sider (fra K-udvalget, red.). Vi vurderede, at det ville være relevant.

Ja, så sandelig. Det ville også have været relevant, da vi afhørte Mogens Jensen, ikke?

"Der vil ingen tilgivelse blive"

Under fredagens afhøring blev der blandt andet vist et par af siderne fra Magnus Heunickes noter fra et møde i regeringens Økonomiudvalg 30. september, hvor en stribe ministre deltog.

Fordi de håndskrevne noter er for svære at tyde, blev Heunicke bedt om selv at læse højt for kommissionen.

Sundhedsministeren havde selv svært ved at tyde sine skriblerier. Det lykkes ham dog alligevel at give et billede af en meningsudveksling, der ifølge Heunicke forløb nogenlunde sådan her:

- Det er noget skidt med den her sag. Kom foran på bolden. Det kan blive rigtigt farligt, siger finansminister Nicolai Wammen ifølge Heunickes noter.

- Vi gør, hvad vi kan for at stoppe smitten. Vi skal have flere prøver, siger daværende fødevareminister Mogens Jensen.

- Er det nok med to prøver?, spørger Nicolai Wammen.

- Der vil ingen tilgivelse være, siger Barbara Bertelsen, hvilket Heunicke under fredagens afhøring kaldte et "meget typisk Barbara Bertelsen-citat".

"SSI har trukket splitten"

Erhvervsminister Simon Kollerup nævnte ifølge Heunickes noter på samme møde, 30. september, en avisforside og sagde, at minkavlerne var i knæ. Det fik skatteminister Morten Bødskov til at byde ind og kalde et bilag for en "scary film".

Det var til "potentiel fare for folkesundhed, vacciner og world wide", sagde Barbara Bertelsen ifølge Magnus Heunicke, hvilket fik Nicolai Wammen til at kalde konsekvenserne "fuldstændig uoverskuelige":

- Der er brug for, at vi skruer op ASAP (så hurtigt som muligt, red.), sagde finansministeren ifølge noterne.

Heunicke var enig, og Barbara Bertelsen sagde ifølge notesbogen, at SSI havde "trukket splittet" med reference til en håndgranat.

Nicolaj Wammen tydeliggjorde under mødet endnu en gang alvoren og sagde, at de ikke kunne udelukke at slå alle mink ned.

Det har Holland allerede gjort, konstaterede Barbara Bertelsen. Hun ville ifølge noterne have "hele krisestyringskassen i gang".

Skal renskrive noter

Notesbøgerne findes ifølge Magnus Heunicke i stakkevis inde på hans ministerkontor, og det er velkendt blandt hans embedsfolk, at han fører den slags referater.

Hvorfor stakken af røde bøger ikke blev udleveret til kommissionen, ved Heunicke ikke.

Han svarede under afhøringen blot, at han ikke har været involveret i udvælgelsen af bevismaterialet.

Da udspørgeren blev ved med at bore i, hvorfor kommissionen ikke havde fået udleveret notesbøgerne fra start, brød bisidderen ind og fastslog, at det var på hans opfordring.

Heunicke blev under afhøringen bedt om at skrive de udleverede, personlige noter rent og udlevere udskriften til kommissionen. Det gør han "med glæde", siger han.

Mens Heunicke læser op fra flere personlige noter, understreger han, at han ikke har det godt med at læse op fra den slags interne noter. Det har aldrig været meningen, at det skulle offentliggøres, forklarer Magnus Heunicke.