Politik

Mogens Jensens sms'er genskabt

Kommissionen oplyser, at det nu er op til Mogens Jensen selv, om han vil gennemgå sms'erne først, eller om de skal sendes direkte til kommissionen.

Det er lykkedes at gendanne ellers slettede sms'er fra tidligere fødevareminister Mogens Jensens (S) telefon.

Det oplyser Mogens Jensen til Ekstra Bladet.

Alle hans beskeder var ellers blevet slettet sammen med alt andet indhold på telefonen, da han stoppede som minister den 18. november 2020 på grund af minksagen.

- Jeg er glad for, at det er lykkedes Rigspolitiet med min bistand, at hente sms'erne fra min afleverede ministertelefon ned via iCloud. Der foregår nu en proces med gennemgang af dem i overensstemmelse med kommissionens retningslinjer, skriver Mogens Jensen i en sms til TV 2.

Han kan ikke oplyse yderligere og henviser til Minkkommissionen om det fremadrettede arbejde.

Kommissionsformanden Michael Kistrup oplyser til TV 2, at det herfra er op til Mogens Jensen selv, om han bare vil sende sms'erne direkte til kommissionen, eller om han vil holde et møde med sin bisidder og gennemgå sms'erne, inden han eventuelt udleverer dem til kommissionen, hvis han ønsker det.

Fødevareministeriets telefoner

Tidligere i forløbet har ansatte i Fødevareministeriet været med til at give et indblik i centraler sms-korrespondancer fra dagene omkring den skæbnesvangre beslutning om at aflive alle danske mink.

Mens mange i Statsministeriet havde sat deres telefoner til automatisk at slette sms'er, var det samme nemlig ikke tilfældet i Fødevareministeriet.

Eksempelvis Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen havde sat sin telefon til at slette alle sms'er efter 30 dage, men det havde departementschefen i Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard, ikke.

Derfor fik kommissionen og offentligheden et unikt indblik i en række opsigtsvækkende sms-korrespondancer mellem Bertelsen og Studsgaard.

Daværende særlig rådgiver for Mogens Jensen, Søren Andersen, har ligeledes oplyst, at han er i besiddelser af sms-korrespondancer mellem ham selv og stabschef i Statsministeriet Martin Justesen, som også havde den automatiske slettefunktion slået til på sin telefon.

Ligeledes havde statsminister Mette Frederiksen (S) sat sin telefon til at slette alle sms'er efter 30 dage. Politiet forsøgte at genskabe hendes sms'er, men måtte tidligere på måneden sande, at det ikke kunne lykkedes.

Det fik blå blok og Frie Grønne til at ytre ønske om, at få Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed til at forsøge at gendanne sms'erne.

Formanden for granskningskommissionen Michael Kistrup ønsker imidlertid ikke at kommentere ønsket om at få Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed til at forsøge at genskabe de øvrige sms'er.

Mogens Jensen blev afhørt af Minkkommissionen den 11. november i år. Det viste sig, at der var mange detaljer, som eks-ministeren ikke kunne huske fra november sidste år.