Messerschmidt: Hvis Støjberg vil være DF-formand, stiller jeg ikke op
Der bliver ikke noget kampvalg mellem Morten Messerschmidt og Inger Støjberg, når Dansk Folkeparti skal finde ny formand.
Dansk Folkeparti skal have ny formand, efter Kristian Thulesen Dahl har besluttet at trække sig. Den nye formand skal vælges på et ekstraordinært landsmøde den 23. januar.
Flere kandidater har været bragt i spil - heriblandt næstformand Morten Messerschmidt.
I programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS forholder han sig til, hvorvidt han vil melde sig på banen som et bud på Thulesen Dahls afløser.
- Jeg vil gerne være formand, hvis det er det rigtige for partiet. Jeg tror, alle sad overraskede tilbage, da Kristian Thulesen Dahl trådte tilbage, og derfor tror jeg også, at det er rimeligt nok lige at tænke over det, siger Morten Messerschmidt.
Hvis du ikke skal være formand for Dansk Folkeparti, hvem skal det så være?
- Du vil gerne høre, hvad jeg mener om Inger Støjberg?
Inger Støjberg? Martin Henriksen? Hvem kunne du bedst tænke dig at have som formand?
- Hvis Inger Støjberg gerne vil være formand for Dansk Folkeparti, så tror jeg allerede nu her i aften, at jeg kan sige, at så vil jeg klappe i mine små hænder. Så stiller jeg ikke op.
- Så hvis Inger Støjberg stiller op, er Morten Messerschmidt ikke kandidat?
- Ja
Begge har retssager - men en bliver afklaret
Kandidaterne til formandsposten i Dansk Folkeparti skal senest have meldt kandidaturet den 7. januar. Det er efter, at rigsretssagen mod Inger Støjberg er afsluttet. Men Messerschmidts sag om svig med EU-midler er endnu ikke afsluttet i landsretten til den tid.
Støjberg har meldt ud, at hun ikke vil forholde sig til andet end rigsretssagen, før den er afgjort. Så der kan altså gå lang tid, før vi finder ud af, om Messerschmidt stiller op til formandsposten.
- Hvad mener du om, at der skal vælges en formand, inden du får din dom i Meld og Feld-sagen, som er anket ved landsretten?
- Det er sådan, det er er. Folk ser selvfølgelig på den sag, men forbinder mig også med andre ting, siger Morten Messerschmidt og henviser blandt andet til de høje personlige stemmetal, han har fået ved valgene, før partiet begyndte sin nedtur.
Sammenbruddet i Dansk Folkeparti
- Hvor stor en del af sammenbruddet i Dansk Folkeparti skyldes dig selv?
- Jeg er ikke noget perfekt menneske. Jeg har også begået fejl. Men om det er det ene eller det andet, der har ledt til det, ved jeg ikke.
Efter Meld og Feld-sagen brød ud i 2016, tog Dansk Folkeparti sit første væsentlige dyk i meningsmålingerne.
- Der er ingen tvivl om, at sagen har irriteret og generet, men fra den starter og til der, hvor vi er nu, er der sket meget, siger Morten Messerschmidt.
Siden er Dansk Folkeparti gået tilbage ved valgene - senest i sidste uge, hvor Dansk Folkeparti blev mere end halveret ved kommunalvalget, og Thulesen Dahl besluttede at trække sig.
Kritiserer beslutninger truffet under Thulesen Dahl
- Burde Kristian Thulesen Dahl have trukket sig tidligere?
- Hvis partiet skal komme videre som en samlet enhed, synes jeg, det var vigtigt, at han selv mærkede efter, siger Morten Messerschmidt.
Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at Messerschmidt har været uenig med partiet i nogle af de beslutninger, der er blev truffet med Kristian Thulesen Dahl i spidsen. Han nævner, at det var en fejl, at Dansk Folkeparti flirtede med Socialdemokratiet.
Ligeledes var det en fejl, at Dansk Folkeparti ikke gik i regering i 2015 med blå blok, siger han.
- Hvis der er et blåt flertal på Christiansborg, så skal Dansk Folkeparti i regering, siger Morten Messerschmidt.
Du kan se hele interviewet med Morten Messerschmidt i programmet 'Lippert' på TV 2 PLAY.