Mink-sagen

Minkkommissionen: Vi havde "ingen indflydelse" på, hvornår sms-kuverter blev åbnet

"Det er ikke noget nyt her", lyder det fra Nick Hækkerup, som allerede sidste uge forklarede, hvorfor konklusionen først blev offentliggjort onsdag.

Minkkommissionen havde "ingen indflydelse" på, hvornår konvolutterne med svar på genskabelse af Mette Frederiksens (S) sms'er kunne åbnes.

Det skriver landsdommer Michael Kistrup i et skriftligt svar sendt til en række medier, herunder TV 2.

- Minkkommissionen kan bekræfte, at der mandag 15. november 2021 klokken 09.00 blev afholdt et møde mellem kommissionen, Justitsministeriet og bisiddere for Mette Frederiksen, Martin Justesen, Barbara Bertelsen, Pelle Pape og Johan Kristian Legarth, skriver landsdommer Michael Kistrup i et skriftligt sendt til flere medier, herunder TV 2.

- Det blev aftalt, at de forseglede kuverter i første omgang skulle åbnes af de pågældende og/eller deres bisiddere.

Politiet blev allerede 12. november færdige med forsøget på at genskabe slettede sms'er og videregav samme dag det forseglede materiale til Justitsministeriet. Alligevel blev kuverterne ifølge Nick Hækkerup (S) først åbnet onsdag.

"Hvor dumme tror de, vi er?"

At oplysningerne først kom til offentlighedens kendskab dagen efter valget har siden mødt krads kritik fra oppositionen, som direkte har beskyldt regeringen for at forhale offentliggørelsen af hensyn til kommunal- og regionalvalget.

Jakob Ellemann-Jensen (V) spekulerede efterfølgende i, om det kunne være "belejligt" for statsminister Mette Frederiksen ikke at have fundet tid til at se resultaterne før efter kommunalvalget.

- Hvor dumme tror de, vi er? spurgte V-formanden retorisk, mens også den konservative Søren Pape Poulsen beskyldte statsministeren for bevidst at tilbageholde informationer af hensyn til det socialdemokratiske valgresultat.

Lyn-analyse

Den nye oplysning fra Minkkommissionen bestyrker oppositionen kritik, om at det var et politisk hensyn, der gjorde, at regeringen ikke før ville fortælle, at sms’erne ikke kunne genskabes.

Sagen har allerede haft konsekvenser for regeringen. De har lige været igennem en kommunalvalgkamp, hvor spørgsmålet om sms’er har fyldt enormt meget, de fik nok ikke det valg, de ville have haft, og Mette Frederiksens personlige troværdighed har også lidt skade, kan vi se i målinger.

Skrækscenariet for regeringen er, at det her er en sag, der kommer til at fylde måske hele vejen frem til næste valg.  

Hækkerup forklarede forsinkelse med praktik

Justitsminister Nick Hækkerup (S) afviste efterfølgende kritikken i et interview med TV 2, hvor han i stedet forklarede, at det "først og fremmest" var af "praktiske hensyn og kalenderhensyn".

- Bisiddere og dem, det handler om, skulle mødes. De skal åbne materialet og have tid til at gennemgå det, så kommissionen kunne få det, sagde han til TV 2 onsdag og tilføjede:

- Vi (Justitsministeriet, red.) er sådan set bare det postbud, der har bragt materiale fra politiets teknikere til kommissionen og de folk, det drejer sig om. Vi skal slet ikke blande os i den undersøgelse. Tværtimod skal vi sørge for at holde armslængde.

At regeringen bevidst skulle have timet offentliggørelsen af resultater, er ikke rigtigt, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2. Det, at resultaterne af undersøgelsen først kunne offentliggøres onsdag, skyldes udelukkende praktiske hensyn.

"Ikke noget nyt her"

Svaret fra Minkkommissionen bringer os ikke nærmere, hvilke "praktiske hensyn" der specifikt gjorde, at kuverterne først blev åbnet onsdag.

TV 2 har derfor mandag været i kontakt med både Mette Frederiksens og Barbara Bertelsens bisiddere. Ingen af dem ønsker at kommentere spørgsmålet.

Det gør til gengæld oppositionspartierne. På Twitter skriver politisk ordfører Sophie Løhde (V) blandt andet, at regeringen "endnu engang har givet usande oplysninger til offentligheden", mens formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, beskylder regeringen for at "undergrave folkestyret".

TV 2 har forsøgt at få et interview med Nick Hækkerup, men har i stedet fået tilsendt et skriftligt citat, hvor han gentager forklaringen fra i onsdags:

- Jeg sagde også i sidste uge, at alle de pågældende og deres bisiddere først havde haft lejlighed til at hente kuverterne og åbne dem 17. november 2021. Jeg kan altså konstatere, at der ikke er noget nyt her.