Kommunalvalg

I én kommune forhandles der stadig om borgmesterposten – tre steder er aftaler blevet brudt

I Aabenraa forsøger den afgående minister at få omgjort en konstituering, han ikke selv er med i. Kommunalvalgets dramaer er ikke helt slut endnu.

97 kommuner har udpeget en borgmester for de næste fire år. Men i Dragør forhandles der stadig søndag eftermiddag.

Det er den eneste kommune i landet, som stadig har et stort fedt spørgsmålstegn ud for, hvem der skal være borgmester i kommunen.

Og så alligevel ikke helt.

For de konservatives Kenneth Gøtterup har mere end antydet, at det nok bliver ham.

Faktisk har han antydet det så kraftigt, at nogle medier allerede på valgnatten udråbte ham som borgmester.

Det skete kort før klokken halv fire om morgenen.

Her kom han ud fra forhandlingslokalet og mødte den tilstedeværende presse sammen med spidskandidaterne fra Venstre, Helle Barth, og Socialdemokratiet, Nicolaj Betel Riber.

Ifølge DR sagde han så:

- Vi er blevet enige om, at Socialdemokraterne, Venstre og Det Konservative Folkeparti går sammen. Og det bliver med mig som borgmester.

Også TV 2 Lorry skrev herefter, at den konservative Kenneth Gøtterup havde sagt, at han skulle være borgmester.

K for borenden

Der var dog ikke andre partier, der ville bekræfte den udlægning. Heller ikke Venstre og Socialdemokratiet.

Siden afviste Kenneth Gøtterup over for DR, at han har udråbt sig selv som borgmester. Under alle omstændigheder fortsatte forhandlinger mellem de tre nævnte partier.

Til TV 2 har han siden forklaret, at de tre partier var enige om at lave en konstitueringsaftale, men at de ikke ville skrive under på noget, før de havde udarbejdet en politisk aftale.

- Der var enighed om blandt partierne, at det skulle være med mig for bordenden, og det har vi konservative tolket som, at det selvfølgelig er naturligt, når man sidder for bordenden, så indtager man også posten, siger han til TV 2.

Eftersom Kenneth Gøtterup ikke har hørt en anden holdning fra de andre partier, forhandler han derfor med det udgangspunkt, at han skal være borgmester, hvis de lander en politisk aftale.

I enkelte andre kommuner har kandidater haft den samme opfattelse, selv efter aftalen var forhandlet på plads. Men er alligevel ikke blevet borgmestre.

Her er tre aftaler, der blev brudt efter valgnatten.

Albertslund

I Albertslund nåede SF'eren Vivi Kær Jørgensen dagen efter valget at være nyudnævnt borgmester i 2 timer og 17 minutter.

Onsdag sidst på eftermiddagen lavede hun en aftale med flere partier og meddelte sidst på aftenen, at hun skulle være borgmester i Albertslund. Det bekræftede den siddende borgmester, socialdemokraten Steen Christiansen, som var med i aftalen.

Men samme aften tæt på midnat kom der en ny melding fra socialdemokraten. Han havde brudt aftalen og fortsatte som borgmester.

Han havde i stedet lavet en aftale med Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Egedal

På valgnatten havde Venstres Karsten Søndergaard opbakning fra Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti til at fortsætte som borgmester i Egedal.

Men lørdag morgen havde socialdemokraterne fortrudt og meldte ud, at de havde taget de konservative med over i en ny aftale, der gjorde deres egen Vicky Holst Rasmussen til borgmester.

- Efter at vi havde tænkt os godt om, kunne vi se, med det resultat der lå, at borgerne i Egedal ønsker en anden retning, lød det fra hende.

Det var så den nyhed, Karsten Søndergaard vågnede op til lørdag morgen.

- Jeg er chokeret og skuffet, sagde han til TV 2.

Solrød

Det stille kup kan man næsten kalde det, der foregik i Solrød på valgnatten. Hvis der altså var tale om et kup. Meningerne er delte.

For da socialdemokraten Jonas Ring Madsen på valgnatten blev udråbt som kommunens kommende borgmester, vidste de færreste, at der forinden havde ligget en aftale klar, som gjorde den konservative Morten Scheelsbeck til borgmester.

Det er hans udlægning, og ifølge den skiftede magten, da Liberal Alliance pludselig tilbød borgmesterposten til Socialdemokratiet.

Det bekræfter Liberal Alliances spidskandidat Emil Blücher, at han gjorde, men derudover er han uenig med Morten Scheelsbeck i det meste.

Ifølge socialdemokraten Jonas Ring Madsen var der aldrig en aftale om at gøre den konservative kandidat til borgmester. Den aftale, som hans navn ellers står på, havde han aldrig set, før Morten Scheelsbeck lagde den på Twitter, siger han til Ritzau.

Skrøbelige aftaler?

Som de tre ovenstående eksempler understreger, er en konstitueringsaftale ikke ubrydelig.

Aftalen er først endelig, når det nye byråd har holdt konstituerende møde i de første uger af december.

Derfor er det heller ikke utænkeligt, at der bliver brudt flere aftaler i de 98 kommuner.

Sådan et håb har den siddende borgmester i Aabenraa, Thomas Andresen, for eksempel.

Venstremanden kunne efter valget se de konservatives Jan Riber Jakobsen løbe med borgmesterposten.

Thomas Andresen har dog ikke opgivet at blande sig, og lørdag formiddag gik han på Facebook og skrev en åben invitation til flere af partierne bag den konservative borgmester om at genoptage forhandlingerne. Nu med henblik på at gøre Erwin Andresen fra Slesvigsk Parti til borgmester.

Det kan dog ikke komme på tale, lyder det fra Socialdemokratiet, SF og Nye Borgerlige over for TV2.

I Kerteminde er der også blevet hvisket om et muligt kup, efter at den konservative borgmesterkandidat Klaus Lauridsen har været til kaffe hos Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti i Kerteminde har dog pure afvist, at partiet vil bryde den aftale, man indgik på valgaftenen, som sikrede socialdemokratiske Kasper Ejsing Olesen en ny periode som borgmester.