Kommunalvalg

Enhedslisten springer fra aftale i Odense

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Partiet fik ikke nok politisk indflydelse og kunne ikke se sig i en aftale med Nye Borgerlige, forklarer spidskandidat i Enhedslisten Odense.

I flere dage har det set ud til, at alt var lukket og aftalt i Odense efter kommunalvalget, hvor borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kunne præsentere en bred konstitueringsaftale, der blev indgået onsdag morgen.

Men nu er Enhedslisten sprunget fra aftalen.

De har i stedet indgået en ny teknisk konstitueringsaftale med Venstre i Odense, som oprindeligt var det eneste parti, der ikke indgik i aftalen for det nyvalgte byråd.

Det ændrer ikke på, hvem der har borgmesterkæden, men det betyder, at der nu laves om på, hvem, der får hvilke rådmandsposter i Odense byråd.

Det bekræfter spidskandidaten Reza Javid fra Enhedslisten over for TV 2 Fyn, efter begge partier har udsendt en fælles pressemeddelelse søndag middag.

- Med den her aftale kan vi få en rådmandspost. Det kunne vi ikke få før. Før kunne vi få viceborgmesterposten, som er betalt, og samtidig også en udvalgspost, siger Reza Javid.

- Vi vil ikke bytte politisk indflydelse med betalte udvalgsposter. Det var for stor en kamel at sluge.

Mere politisk indflydelse

Ifølge Reza Javid er det nye partnerskab med Venstre udelukkende teknisk og med henblik på at få politisk indflydelse.

For med den nye tekniske konstituering får Enhedslisten mulighed for at vælge en rådmandspost, hvilket de ikke havde mulighed for i den tidligere aftale, siger Reza Javid.

Den nye aftale mellem Venstre og Enhedslisten betyder, at den oprindelige rådmandsfordeling formentlig skal laves helt om.

Vores vælgere kan bedre forstå en teknisk konstitueringsaftale med Venstre i stedet for konstituering med Nye Borgerlige

Reza Javid (Ø), byrådsmedlem i Odense

Partnerskabet giver nemlig Venstre beføjelser til at vælge den anden rådmandspost, hvor de tidligere har valgt posten som Beskæftigelses- og socialrådmand. Enhedslisten må nu vælge den sjette rådmandspost. Før havde Enhedslisten posten som 1. viceborgmester.

V kan tage R’s rådmandspost

I den oprindelige konstitueringsaftale fra valgnatten var det Radikale Venstre, der havde andetvalg. Her valgte Susanne Crawley (R) rådmandsposten i Børne- og Ungeforvaltningen.

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger går manøvren fra Venstre ud på at fratage Susanne Crawley posten, som Christoffer Lilleholt fra Venstre nu har mulighed for at vælge.

Hvilke poster partierne vælger efter den nye aftale er indgået er ikke til at sige endnu, da det afhænger af partierne, som står før dem i rækkefølgen for valg af poster.

Udover utilfredsheden ved for lidt politisk indflydelse, kunne Enhedslisten heller ikke se sig selv i en konstitueringsaftale med Nye Borgerlige, forklarer Reza Javid.

- Vores vælgere kan bedre forstå en teknisk konstitueringsaftale med Venstre i stedet for konstituering med Nye Borgerlige, siger Reza Javid.

Han kan godt forstå, hvis de andre partier i den oprindelige aftale ikke er glade for bruddet. Men aftalen har ingen politisk indhold eller bindinger, men er alene fordeling af poster, forklarer han.

- Vi er kede af, at det er endt sådan her. Men vi havde svært ved at se, at vi skulle stå uden for indflydelse, siger Reza Javid.

I Odense byråd slås de om seks rådmandsposter ud over borgmesterposten, som Peter Rahbæk Juel (S) fortsat indtager.