Kommunalvalg

Byrådsmedlem skifter parti - borgmesterpost i spil igen

Socialdemokratiets nyudråbte borgmester vil nu pege på Venstre-kandidat som borgmester.

Socialdemokraten Anne Madsen er udråbt som kommende borgmester i Sorø Kommune. Men posten ser nu ud til at være sat på spil.

Et nyt flertal er tilsyneladende ved at tegne sig for den siddende borgmester, Gert Jørgensen (K). Samtidig tilbyder Anne Madsen posten til Venstre.

Nu kører vi det her igennem, og så forsætter vi med en konservativ borgmester

Lars Schmidt (K), byrådsmedlem, Sorø

Det hele er sat i gang af Lars Schmidt.

Tirsdag blev han genvalgt til kommunalbestyrelsen for Dansk Folkeparti.

Men lørdag meldte han sig ud af partiet og ind i Det Konservative Folkeparti.

Det bekræfter han over for TV 2.

Ny borgmester?

Samtidig medfører partiskiftet ifølge Lars Schmidt, at Gert Jørgensen beholder borgmesterposten.

Med Lars Schmidts mandat lavede de konservative lørdag aften en aftale med Nye Borgerlige og Venstre, der sikrer den konservative borgmester fire år mere, lyder det fra Lars Schmidt.

- Vi er helt enige. Nu kører vi det her igennem, og så forsætter vi med en konservativ borgmester, nemlig Gert Jørgensen, siger han til TV 2.

Borgmester Gert Jørgensen bekræfter over for TV 2, at de tre partier underskrevet en aftale, der gør ham til borgmester. Han tilføjer dog, at man aldrig kan vide sig sikker, idet konstitueringsaftaler ikke er juridisk bindende.

Derfor kan partierne i princippet løbe fra aftalen helt frem til det konstituerende møde 1. december.

SÅDAN FORDELER MANDATERNE SIG NU

Konservative: 9 (8 valgt for Konservative + Lars Jørgen Schmidt valgt for DF)

Socialdemokratiet: 8

Venstre: 3

SF: 2

Radikale Venstre: 1

Nye Borgerlige: 1

Enhedslisten: 1

Der skal 13 mandater til at have flertal i byrådet. 

 

Nye Borgerlige bekræfter desuden over for TV 2, at partiet bakker op om Gert Jørgensen som borgmester.

- Det er rigtig gode nyheder, at flertallet er vippet. Det er helt naturligt, at det er Gert Jørgensen, der skal være borgmester, siger Susanne Borggaard, som har Nye Borgerliges ene mandat i Sorø Kommune.

S peger på V

Lars Schmidt og Dansk Folkeparti var oprindelig en del af den konstitueringsaftale, der pegede på socialdemokraten Anne Madsen som borgmester.

Facebook skriver Socialdemokratiet, at "Lars Schmidt fra DF er løbet fra konstitueringsaftalen".

Derfor vil partiet nu pege på Venstres spidskandidat, Kasper Nygaard, som borgmester, udtaler Anne Madsen i opslaget på Facebook.

Hvis Venstre vil have en borgmesterpost i Sorø Kommune, så er det nu

Anne Madsen (S), byrådsmedlem, Sorø

Overfor TV 2 understreger hun, at Socialdemokratiet sammen med SF allerede på valgaftenen var klart til at gøre Venstremanden til borgmester.

- Vi er stadigvæk klar til at pege på Kasper. Hvis Venstre vil have en borgmesterpost i Sorø Kommune, så er det nu. Vi er klar, og vi har mandaterne bag, siger Anne Madsen til TV2.

Byrådsmedlem for SF Kristiane Nyborg vil hverken afvise at pege på en kandidat fra Venstre eller de konservative som ny borgmester i Sorø.

- Vi er åbne for at tage en dialog om det brede samarbejde. Det ser jeg ikke lige nu for mig. Så vi må se, hvordan en ny aftale falder på plads, siger hun til TV 2.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Venstres spidskandidat, Kasper Nygaard.

Partiets to andre byrådsmedlemmer i Sorø Kommune, har ikke nogen kommentarer til en ny konstituering, siger de til TV 2.

Til SN.dk siger Kasper Nygaard søndag aften, at han ikke vil sige ja til borgmesperposten men holde aftalen, der er indgået med Konservative.

Derfor skifter Lars Schmidt

Lars Schmidt har siddet i kommunalbestyrelsen i otte år og har efter eget udsagn haft et godt samarbejde med de konservative og Venstre.

Derfor gik han også efter at fortsætte det borgerlige samarbejde efter valgaftenen.

Men som natten skred frem, indså han, at de blå partier ikke kunne nå overnes. Derfor tog han kontakt til Socialdemokratiet.

- Som politiker har jeg en forpligtelse til at søge maksimal indflydelse, siger han til TV 2.

Det resulterede klokken 03.13 i en bred aftale, der gjorde socialdemokraten Anne Madsen til borgmester med opbakning fra Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

Der skete dog det ifølge Lars Schmidt, at de konservative og Venstre efterfølgende vendte tilbage med en løsning, der fik ham til at genoptage dialogen.

Ovenikøbet indrykkede fem medlemmer af hans egen lokalbestyrelse i Dansk Folkeparti et læserbrev i Sjællandske, hvor de ”på det kraftigste” tog afstand fra det, de kaldte ”Lars Schmidts egenrådige beslutning”.

Lars Schmidt er uforstående over for kritikken og siger, at han har brug for tillid fra sit bagland, hvilket han fandt hos Det Konservative Folkeparti.

- Derfor kan jeg med ro i sindet springe fra den aftale, der er lavet med de røde, siger han.

Derfor peger S på V

Før Lars Schmidt indgik en aftale med de røde partier på valgnatten, havde Socialdemokratiet allerede tilbudt borgmesterposten til Venstre.

Det gjorde partiet ifølge Anne Madsen sammen med SF præcis klokken 23.09.

- Vi har hele tiden sagt, at hvis der blev et rødt flertal, så tog vi selv posten, og hvis der blev et blåt flertal, så pegede vi på Venstre.

Men Venstre reagerede ikke på tilbuddet, og så fik de røde partier altså muligheden for at danne en aftale med Dansk Folkeparti.

Derfor er Anne Madsen også afklaret med at overgive sin nyvundne borgmesterpost, selvom hun er ”vildt skuffet”.

- Det handler om, at vi bliver nødt til at samarbejde på en anden måde, end vi har gjort, Det er ikke konstruktivt. Vi var fuldstændig sat uden for indflydelse de sidste fire år, siger hun.