Politik

Thulesen Dahl har to måneder tilbage - Dansk Folkeparti vælger ny formand til januar

Mange kandidater kan være i spil som kommende formænd for Dansk Folkeparti. Men flere retssager truer med at gøre valget besværligt.

Dansk Folkeparti vælger en ny formand på et ekstraordinært årsmøde søndag den 23. januar i Herning.

Det siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl på et pressemøde efter et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde i Fredericia lørdag.

Senest den 7. januar skal alle kandidater have meldt deres kandidatur, siger han.

- Det er en enig hovedbestyrelse, der er kommet frem til, at det her er den rigtige måde at gå frem på, siger Kristian Thulesen Dahl.

Således har Kristian Thulesen Dahl nu to måneder tilbage som partiformand i Dansk Folkeparti.

Decimeret ved valget

Det står klart, efter at Dansk Folkeparti lørdag har holdt et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde i Fredericia, hvor man blandt andet skulle evaluere på kommunalvalget den 16. november, der endte med, at partiet blev decimeret.

Partiet tabte 132 mandater på landsplan, således at de blot havde 91 mandater tilbage.

Herefter meldte Kristian Thulesen Dahl ud, at han var klar til at tage ansvaret og konsekvensen og gå af som formand.

Jeg har læst mange af de nekrologer, og jeg vil gøre mit til, at de bliver gjort til skamme

Kristian Thulesen Dahl

Det er det fjerde valg i træk, hvor Dansk Folkeparti oplevede tilbagegang, siden Folketingsvalget i 2015, hvor partiet vandt en kæmpe sejr med 21,4 procent af danskernes stemmer.

Kristian Thulesen Dahl indkaldte til det hovedbestyrelsesmøde, der netop er afsluttet, hvor man så skulle finde en løsning på formandsproblemet.

Og den bliver nu, at Dansk Folkepartis medlemmer skal vælge en ny formand til januar.

Kampen om formandsposten

Det har affødt utallige spekulationer om, hvem der fremover skal være formand for Dansk Folkeparti.

Her er adskillige forskellige politikere bragt på banen som mulige kandidater, heriblandt nuværende næstformand Morten Messerschmidt og løsgænger Inger Støjberg.

Førstnævnte venter i øjeblikket på at få en ankesag afgjort, efter at han er blevet dømt for svindel med EU-midler i byretten. Det sker formentlig til februar. Sidstnævnte sidder på anklagebænken i en rigsretssag, hvor der forventes at falde dom til januar.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl er det vigtigt, at spørgsmålet om formandsskabet afgøres hurtigt, fordi det er for svært for et politisk parti, hvis der er uro om formandsposten.

Selvom årsmødet, hvor den nye formand skal vælges, afholdes før, Morten Messerschmidt forventes at have afklaring i sin ankesag, mener Thulesen Dahl ikke, at det udelukker Messerschmidt som formand.

På pressemødet taler han ligeledes meget om muligheden for, at Inger Støjberg kan snuppe formandsposten, selvom hun endnu ikke er medlem af partiet, og han efterlader ingen tvivl om, at "rigtig mange i Dansk Folkeparti vil klappe i hænderne, hvis hun vil fortsætte sit politiske arbejde hos os".

Han har også tidligere sagt, at Inger Støjberg bør få en fremtrædende position, såfremt hun skulle melde sig ind i partiet.

Har du været i kontakt med Inger?

- Selvfølgelig har jeg det, siger Thulesen Dahl.

Har du spurgt hende, vil du være formand?

- Nej, det har jeg ikke.

Han lægger ligeledes en del vægt på, at Dansk Folkeparti lufter Inger Støjbergs hund, når hun fysisk indfinder sig på anklagebænken

Kristian Thulesen Dahl afviser imidlertid at pege på, hvem der kunne være hans egen drømmekandidat til formandsposten.

Et mål står dog klart.

- Jeg har læst mange af de nekrologer, og jeg vil gøre mit til, at de bliver gjort til skamme, siger Kristian Thulesen Dahl som noget af det sidste, inden han forlader pressen i konferencesalen i Fredericia.