Socialdemokrat vælter venstremand i Egedal

Socialdemokraten Vicky Holst Rasmussen tager borgmesterposten fra den siddende venstreborgmester.

En ny konstitueringsaftale gør nu socialdemokraten Vicky Holst Rasmussen til borgmester i Egedal Kommune.

Dermed tager hun posten fra den siddende borgmester, venstremanden Karsten Søndergaard.

På valgnatten havde Socialdemokratiet ellers indgået en konstitueringsaftale, der betød, at Karsten Søndergaard kunne fortsætte som borgmester.

Men den fortrød Socialdemokratiet senere.

- Efter at vi havde tænkt os godt om, kunne vi se, med det resultat der lå, at borgerne i Egedal ønsker en anden retning. Det er også det, mange af os er gået til valg på. Jeg er selv personligt gået til at valg på, at vi skulle have en anden borgmester, siger Vicky Holst Rasmussen.

Lørdag formiddag kunne Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF, Enhedslisten og Lokallisten Ny Egedal derfor præsentere en ny aftale, der omfatter alle byrådets partier, undtagen Venstre og Radikale Venstre.

Første aftale er nu skrottet

Tirsdagens valg resulterede i, at kommunens to store partier, Venstre og Socialdemokratiet, hver fik fem mandater, mens den nye liste Lokallisten Ny Egedal fik fire mandater.

I løbet af natten indgik Venstre og Socialdemokratiet – sammen med Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre – en konstitueringsaftale. Den betød, at den siddende venstreborgmester, Karsten Søndergaard, kunne fortsætte.

Men den aftale er altsĂĄ nu revet i stykker.

Den konservative spidskandidat, Charlotte Haagendrup, forklarer sin underskrift på den nye aftale med, at Det Konservative Folkeparti efter hendes opfattelse havde fået for lidt indflydelse i den første konstitueringsaftale.

- Vi var det eneste borgerlige parti, der gik frem ved valget, men fik ikke så megen indflydelse. Og vi har set det som vores opgave at sikre os størst mulig indflydelse, siger hun.

Lokalliste fĂĄr indflydelse

Dertil kommer, at tirsdagens valgresultat ifølge Charlotte Haagendrup er et signal om, at borgerne i kommunen ønsker en ny kurs.

Det gælder ikke mindst den nye liste Lokallisten Ny Egedals valgresultat, der gjorde listen til kommunens tredjestørste parti med fire mandater.

- Vi synes, det var forkert at sætte Ny Egedal uden for indflydelse. Vi ønsker så bredt et samarbejde som muligt, siger hun.

Den nye konstitueringsaftale betyder da også, at Lokallisten Ny Egedal får to udvalgsformænd i den nye kommunalbestyrelse.

- Vi har fĂĄet maksimal indflydelse, siger Lokallisten Ny Egedals spidskandidat, Ulrik John Nielsen, om den nye aftale.