Politik

Skæbnedag for Dansk Folkeparti – her er scenarierne

Kristian Thuesen Dahl vil presse på for at få en hurtig afklaring, mener politisk analytiker.

I dag skal der sættes dato på enden af Kristian Thulesen Dahls karriere som partiformand.

Så kort kan man opsummere formålet med dagens møde, når Dansk Folkepartis hovedbestyrelse samles på Hotel Trinity i Fredericia.

- Jeg forventer ikke, at de i større omfang kommer til at tale om formandskandidater. Det vides ikke, om der er nogen, der kommer til at melde sig som kandidat, men under alle omstændigheder skal vi ikke regne med, at der i dag kommer nogen afklaring på, hvem der bliver næste formand for Dansk Folkerparti, siger politisk analytiker, Hans Engell.

Der er kun to scenarier

Allerede på valgaftenen i tirsdags bragte Thulesen Dahl sin egen post i spil som en konsekvens af nederlaget, der tegnede sig landet over.

- Jeg ville da være sådan en komiske Ali, hvis jeg bare stod her og slog mig på brystet og sagde, at det er da helt naturligt, at jeg bare er i spidsen for Dansk Folkeparti også i al fremtid, sagde han til TV 2.

Katastrofevalget

Dansk Folkeparti fik 4,1 procent af stemmerne på landsplan. Det er mere end en halvering fra 2017-valget, hvor partiet fik 8,7 procent. 

Fremover skal der sidde 91 DF'ere i landets byråd. Det er 132 færre end før kommunalvalget.

Hidtil har Dansk Folkeparti været repræsenteret i 91 kommuner. Efter tirsdagens valg er partiet til stede i 72 kommuner. Partiet er altså røget ud af 19 byråd.

Dagen derpå tog han så konsekvensen og meddelte, at han bad om et hovedbestyrelsesmøde med henblik på at få partitoppen til at indkalde til et ekstraordinært årsmøde, så der kan vælges en ny partiformand.

Partiets vedtægter fastlår, at et ekstraordinært årsmøde skal afholdes senest to måneder efter, at anmodning om afholdelsen er modtaget af hovedbestyrelsens formand.

Ifølge Hans Engell er der blot to scenarier:

- Størstedelen af debatten kommer til at handle om det proceduremæssige: Skal de holde landsmøde i begyndelsen af det nye år, eller skal de vente et halvt års tid?

Uenighed i hovedbestyrelsen

To hovedbestyrelsesmedlemmer har allerede fortalt, hvor de står i det spørgsmål.

Peter Kofod mener, at det ekstraordinære årsmøde bør udskydes for at give tid til, at flere formandskandidater kan komme i spil, og så næstformand Morten Messerschmidts kommende landsretssag om svindel med EU-midler kan nå at blive afgjort.

Der ventes dom i dén sag i februar.

Jeg kan ikke forestille mig andet end, at han vil presse på for at få en hurtig afklaring. Han har ingen interesse i at blive siddende som formand

Hans Engell, politisk analytiker

Martin Henriksen mener omvendt, at det er en dårlig "undskyldning" at skubbe beslutningen foran sig. Formanden selv har ikke meldt andet ud, end at han ønsker, at hovedbestyrelsen beslutter sig for et ekstraordinært årsmøde.

- Det peger på, at Kristian Thulesen Dahl sigter efter begyndelsen af det nye år. Det vil formentlig være hans indstilling, mener Hans Engell.

Han kan ikke forstille sig, at Thulesen Dahl vil blive hængende som partiformand længere end højst nødvendigt, når først han har taget beslutningen om at gå.

Inden for de kommende måneder skal der vedtages finanslov og store reformer, og så snart vi kommer ind i 2022, kan der komme et folketingsvalg, hvornår det skal være.

- Så jeg kan ikke forestille mig andet end, at han vil presse på for at få en hurtig afklaring. Han har ingen interesse i at blive siddende som formand. Der tror jeg, at han vil insistere, siger Hans Engell og bemærker, at mange beklager, at tingene har udviklet sig, som de har, men ingen trygler Thulesen Dahl om at blive.

Hovedbestyrelsesmødet begynder klokken 13. Følg det her på TV2.DK eller på TV 2 NEWS.