Kommunalvalg

På valgnatten sikrede han sig borgmesterpost - lørdag var den væk igen: - Jeg er chokeret

Konstitueringsaftale fra valgnatten sikrede venstremand borgmesterpost i Egedal. Men nu har socialdemokrater og konservative skrottet aftalen.

Lørdag blev ikke nogen god dag for den siddende borgmester i Egedal Kommune, venstremanden Karsten Søndergaard.

Han vågnede op til nyheden om, at han alligevel ikke skal fortsætte som borgmester.

- Jeg er chokeret og skuffet. Vi har underskrevet en god konstitueringsaftale, som Socialdemokratiet og de konservative nu løber fra, så jeg er da rigtig skuffet, siger Karsten Søndergaard til TV 2.

Han har været borgmester i kommunen i snart fem år, og på valgnatten var han sikker på, at han havde sikret sig endnu en periode som borgmester.

I løbet af natten havde Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre nemlig skrevet under på en konstituering med den konklusion.

Aftalen blev indgået på trods af, at Venstre havde fået en tilbagegang på 8 procentpoint, mens den nye liste Lokallisten Ny Egedal var stormet ind i byrådet med 18 procent af stemmerne og fire mandater.

Ny aftale lørdag morgen

Det fik i dagene derefter Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti på andre tanker.

Lørdag morgen kunne de, sammen med Lokallisten Ny Egedal, SF og Enhedslisten, præsentere en ny og bredere konstitueringsaftale, der giver Lokallisten Ny Egedal to udvalgsformandsposter og samtidig giver Socialdemokratiets spidskandidat, Vicky Holst Rasmussen, borgmesterposten.

Karsten Søndergaard giver dog ikke meget for det nye flertals argumentation om, at de ønsker at sikre et bredere samarbejde i byrådet.

- Det lyder til, at man er ude at finde nogle argumenter, der ikke rigtigt holder. Den nye konstituering omfatter 15 af byrådets mandater, mens den første aftale omfattede 14. Det er én mere, men så meget bredere synes jeg nu ikke, den er, siger Karsten Søndergaard.

Mens den første aftale blev indgået uden Lokallisten Ny Egedal, SF og Enhedslisten, så er den nye konstituering indgået uden om Venstre og Radikale Venstre.

- Det er en rigtig trist dag for borgerne i Egedal Kommune. Vi har skabt noget rigtig godt i løbet af de seneste fire år netop på baggrund af det brede samarbejde, vi har skabt. Vi har fået styr på økonomien og sat gang i nogle spændende ting sammen med de konservative og socialdemokraterne, siger Karsten Søndergaard.