For to måneder siden arbejdede han i Superbrugsen – nu skal han være borgmester

Efter kommunalvalget står 43 af landets kommuner til at få nye borgmestre. Én af dem er 40-årige Michael Stegger Jensen fra Syddjurs.

I 19 år har han trofast trukket sin uniform over hovedet, når han mødte ind på arbejde.

Men da Michael Stegger Jensen fredag morgen tropper op foran Superbrugsen i Solbjerg syd for Aarhus, ligger uniformen foldet sammen i en plastikpose.

- Den får jeg ikke brug for mere, konstaterer han med et træt smil.

Fra 1. januar 2022 er han ny socialdemokratisk borgmester i Syddjurs Kommune, og så er der ikke længere tid til at passe jobbet i dagligvarebutikken.

I to måneder har han haft orlov for at kunne føre valgkamp på fuld tid, og fredagens visit er derfor første gang, Michael Stegger Jensen er tilbage på sin arbejdsplads efter tirsdagens valgsejr.

Tilbage for at sige hej. Og for at sige farvel.

- Det har betydet meget for mig at kunne møde ind her hver dag. Det er ikke bare gode kolleger, det er gode venner, som jeg har delt meget med, og som jeg kommer til at savne, siger han.

Gensynets glæde

At følelserne er gengældt, skal man ikke vente længe på at få bekræftet.

Knap er Michael Stegger Jensen trådt inden for i butikken, før den nærmeste kollega har sluppet sin palleløfter og kastet armene om ham i kærlig omfavnelse.

- Det er så fucking sejt, udbryder hun om hans præstation.

Resten af turen gennem butikken forløber på samme måde. Uanset om det er i tørvarer, ferskvarer, mejeri eller slagter. For hver kollega er der smil og kram.

Hos én endda lidt våde øjne.

- Vi vil ikke af med ham, siger Carina Eskildsen, inden hun vender ryggen til og tørrer en tåre væk.

Havde valget om borgmesterposten skullet afgøres her i butikken, havde Michael Stegger Jensen sikkert fået samtlige stemmer.

Men butikken i det sydlige Aarhus ligger en god halv times kørsel fra kommunegrænsen til Syddjurs, og da ingen af kollegerne bor i nabokommunen, har ingen af dem kunnet sætte kryds ud for hans navn.

Det var der til gengæld mange andre, der kunne – og gjorde.

Sejrede efter tæt valg

Michael Stegger Jensens personlige stemmetal på 1812 var det næsthøjeste i Syddjurs Kommune, kun overgået af Venstres spidskandidat.

De seneste fire år har han været medlem af byrådet for Socialdemokratiet, og ved valget i år var han opstillet som partiets borgmesterkandidat, da partifællen Ole Bollesen ikke ønskede at genopstille.

Michael Stegger Jensen

40 år, bor i Ryomgård med kæresten Janne og deres nyfødte søn.

Politisk karriere

  • 2018-nu: Byrådsmedlem, Syddjurs Kommune

Erhvervserfaring

  • 2020-2021: Afdelingsleder, Superbrugsen Solbjerg
  • 2006-2019: Souschef, Dagli'Brugsen Tved
  • 2004-2006: Salgassistent, Dagli'Brugsen Tved
  • 2002-2004: Elev, Superbrugsen Solbjerg

Uddannelse

  • 2001-2002: HHX, Grenaa Handelsskole
  • 1998-2000: HF, Grenaa Gymnasium

Valget i Syddjurs endte helt tæt med ét mandats flertal til rød blok, men i løbet af valgnatten lykkedes det Stegger at forhandle en bred konstituering med samtlige partier, der gør ham til ny borgmester.

- Den største omvæltning bliver, at arbejdstiden stiger voldsomt, og at jeg skal til at lære en masse nye mennesker at kende, siger han.

Den kommende borgmester fortæller, at han har arbejdet tæt sammen med sin forgænger, og at han også har talt med de socialdemokratiske borgmestre i Norddjurs, Aarhus, Randers og Favrskov.

- Så jeg føler mig godt forberedt, og jeg ved, hvad jeg går ind til.

Tillykke, hr. Borgmester

I Superbrugsen i Solbjerg har de ansatte forberedt et festligt farvel for deres højtskattede kollega.

Der er planlagt fælles morgenmad i personalestuen, som er pyntet op med både flag og balloner. Og med røde roser på bordet, som det hører sig til for en socialdemokrat. Der er også sørget for gaver og en særligt udsmykket kage til dagens æresgæst.

Nærmest symbolsk som en sidste nadver klemmer de 12 kolleger sig ned rundt om det aflange bord med Michael Stegger Jensen placeret for bordenden.

Eller 'Steggs', som de bare kalder ham her.

Stemningen er høj, og hen over ostemadder og kaffe skal de opdateres på hinandens liv i de to måneder, de ikke har set hinanden.

For Michael Stegger Jensen er ikke bare blevet borgmester. For halvanden måned siden blev han også far til sit første barn, så der er nok at fortælle og vise frem.

Hos chefen, brugsuddeler Anders Højen, presser især ét spørgsmål sig på, nu hvor hans medarbejder er vendt tilbage. Et spørgsmål, der igen får latteren til at bryde ud rundt om bordet.

- Du kan stadig godt arbejde mellem jul og nytår, ikke?

Gik ned i tid

I landspolitik bliver beslutningstagerne på Christiansborg nogle gange beskyldt for at være "levebrødspolitikere" uden erhvervserfaring.

Rundt om i landets byråd er sagen en helt anden.

Jeg vil hellere fylde varer op og tale med kunder

Michael Stegger Jensen (S), kommende borgmester i Syddjurs Kommune

For selvom arbejdet som byrådsmedlem er krævende, er det ikke et fuldtidsjob, du kan leve af. Dine lokalpolitikere er derfor ofte mennesker med "almindelige" job ved siden af det politiske arbejde.

Michael Stegger Jensen begyndte som elev i Superbrugsen i Solbjerg i 2002, inden han fra 2004 og 15 år frem var salgsassistent og sidenhen souschef i Dagli'Brugsen i Tved.

- Jeg har været på ledelseskurser, men har aldrig ønsket at blive brugsuddeler. Der bruger man for meget tid på kontoret, og jeg vil hellere fylde varer op og tale med kunder og høre hr. og fru Jensen, hvordan det går derhjemme, forklarer han.

Sideløbende med sit arbejde i Coop-butikkerne har han siden 2018 været byrådsmedlem i Syddjurs Kommune, men det skabte nogle gange en mærkelig situation i mødet med kunderne, når Michael Stegger Jensen stod med to kasketter på.

Fra januar 2020 har han derfor været tilbage i Solbjerg, hvor han har haft titel af afdelingsleder for ferskvarer

Samtidig lavede han en aftale om at gå ned på 30 timer, da byrådsarbejdet fyldte stadig mere af hans tid. Michael Stegger Jensen vurderer selv, at han ved siden af arbejdet i Superbrugsen har brugt cirka 30 timer om ugen på det politiske arbejde.

På fornavn med kunderne

De ansatte i Superbrugsen Solbjerg er ikke overraskede over, at det nu er lykkedes 'Steggs' at blive borgmester.

Her i butikken er det ord som "varm", "engageret" og "ordentlig", der går igen, når de taler om deres nu forhenværende kollega. Og så noget med en masse farjokes.

- Han kommer bare godt ud af det med alle. Han kan navnene på sine kunder, og det er jo endnu mere imponerende, når man tænker på, at han ikke er bysbarn, siger brugsuddeler Anders Højen.

Chefen er ligesom de øvrige medarbejdere ked af at måtte sige farvel til Michael Stegger Jensen, om end de glæder sig over, at kollegaen nu får mulighed for at udleve sin drøm.

- Vi vil gerne have ham tilbage, men det tror jeg ikke, at vi får. For jeg tror, at han bliver en super borgmester, siger Anders Højen.

Tæt på borgerne

Efter fredagens fælles morgenmad bliver bordet i personalestuen hurtig ryddet, og én efter én forsvinder kollegaerne tilbage ud i butikken for at passe deres arbejde.

Et par enkelte bliver tilbage og tilbyder Michael Stegger Jensen at hjælpe med at bære hans gaver ud i bilen på parkeringspladsen.

De får også en gave med retur, da den kommende borgmester har medbragt en af sine valgplakater.

Resten af dagen skal Michael Stegger Jensen rundt i hjemkommunen og pille resten af sine plakater ned fra lygtepæle, og så står den på afslapning og tid med familien efter et par hektiske dage.

Men inden længe begynder forberedelserne på borgmesterarbejdet, og her er Michael Stegger Jensen sikker på, at han kan bruge sin erfaring fra Superbrugsen i sit nye arbejde.

- Jeg tror, at evnen til at kunne tale med alle mulige folk og skabe en relation vil komme mig til gode. For mig handler det om at have en nærhed til borgerne, og jeg vil sætte en ære i at komme rundt og besøge så mange som muligt, siger han.

Som eksempel nævner han, at han allerede har besluttet én gang om måneden at flytte borgmesterkontoret ud i kommunen. Det kan være på en skole eller lignende, hvor de lokale kan komme at tale med borgmesteren og fortælle, hvad der fylder i hverdagen, netop dér hvor de bor.

Siden oprettelsen af Syddjurs Kommune i 2007 har ingen borgmester siddet mere end én periode, men det er en tendens, som Michael Stegger Jensen gerne ser ændret.

- Jeg håber at sidde i mange år, men det er jo ikke noget, jeg bestemmer. Fremtiden er svær at spå om, og jeg vil da ikke udelukke engang at vende tilbage til jobbet her i Superbrugsen.

- Det er jo her, jeg kommer fra.