Espersen: Der er lagt op til kampvalg om formandsposten
Morten Messerschmidt vil være "forundret", hvis Meld og Feld-sagen skulle afskære ham fra at stille op som formand.
Lørdag mødes hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti med et helt centralt punkt på dagsordenen. Valget af en ny formand.
Efter et nedslående valgresultat for Dansk Folkeparti ved kommunal- og regionalvalget i tirsdags har formand Kristian Thulesen Dahl meddelt, at han vil trække sig som leder for partiet.
Derfor har han bedt om et hovedbestyrelsesmøde i Fredericia lørdag klokken 13, så partitoppen kan vedtage, at der skal afholdes et ekstraordinært årsmøde for at vælge en ny formand. Ifølge Dansk Folkerpartis vedtægter skal det i så fald afholdes inden, der er gået to måneder.
Og ifølge Dansk Folkepartis tidligere næstformand Søren Espersen er der lagt op til et kampvalg. Det siger han til TV 2.
- Det betyder ikke, at der ikke kan dukke en kandidat op, alle kan samle sig om. Men det er et sundhedstegn, at vi har kampvalg i Dansk Folkeparti.
Kampvalg vil ikke være en svækkelse
Ifølge Søren Espersen er det dog ikke en svækkelse af Dansk Folkeparti, hvis flere kandidater kommer til at kæmpe om formandsposten.
Det hører med til den politiske proces, mener han:
- Kan alle samle sig om en kandidat, er det godt. Men det er også godt med et kampvalg, for det styrker konkurrencen, hvis den bedste vinder. Det gør vi hele tiden i politik, siger Søren Espersen.
Den tidligere næstformand slår dog fast, at han ikke selv er kandidat til posten. Og samtidig tilføjer han, at det ikke er naturlov, at det skal være en fra folketingsgruppen, som stiller op.
Selv har han to til tre formandskandidater i tankerne. Men han vil ikke røbe, hvem det er.
- Det er ikke noget, jeg vil indvie nogen i før slutspurten. Det ville forkvakle diskussionen, hvis der sidder et gammelt fjols som mig og siger, hvem, jeg synes, skal vinde, siger Søren Espersen.
Messerschmidt overvejer at stille op
Det er stadig et ubesvaret spørgsmål, hvem der vil kandidere til formandsposten. Men dele af partiets bagland har allerede peget på partiets nuværende næstformand, Morten Messerschmidt.
Ifølge næstformanden selv overvejer han dog stadig, om han vil lægge billet ind.
- Det er mit indtryk, at det at være formand for et stort politisk parti på Christiansborg er ret indgribende i ens øvrige tilværelse. Så det er klart, at det er noget, jeg skal afveje med min familie, venner og bekendte, siger han til TV 2.
Alligevel har blandt andre Peter Kofod, der sidder i Europa-Parlamentet og også er medlem af hovedbestyrelsen, gjort det klart over for B.T., at han mener, at formandsvalget bør vente til marts.
Til den tid skulle både Inger Støjbergs rigsretssag og Meld og Feld-sagen, hvor Morten Messerschmidt står anklaget for svindel med EU-midler, nemlig gerne være afgjort.
Men spørger man Morten Messerschmidt selv, er det slet ikke sikkert, at det er nødvendigt.
Over for TV 2 understreger han, at danskerne allerede har taget stilling til sagen. Og derfor vil han være "forundret", hvis den skulle afskære ham fra at stille op som formand.
Til gengæld er det vigtigste for Morten Messerschmidt, om partiet bakker op om ham på trods af sagen.
- Politik er jo ikke matematik eller videnskab. Det er også et følsomt spil, og derfor kan jeg ikke som en anden Fætter Højben sige, at det klarer vi alle sammen, siger han.