Kommunalvalg

Valgets næstsidste kommune er afgjort: Udbrydergruppe snupper borgmesterpost

Tre dage efter valget kan kommunen endelig præsentere en borgmester i form af Karina Vincentz fra den politiske udbrydergruppe Nyt Odsherred.

Karina Vincentz Andersen fra Nyt Odsherred bliver borgmester i Odsherred Kommune fra 1. januar 2022.

Det står klart, efter at langtrukne forhandlinger er mundet ud i, at Dansk Folkeparti, Venstre, Nyt Odsherred, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre og Nye Borgerlige har stillet sig bag hende som kommunens kommende borgmester.

De kommer til at mærke, at der sker noget nyt

Karina Vincentz Andersen (N)

Dermed slutter et af dette kommunalvalgs længste konstitueringsforløb her på tredjedagen efter tirsdagens valg.

Det betyder imidlertid også, at kommunens borgmester gennem 12 år Thomas Adelskov (S) må vige magten.

Han er fra starten af forhandlingerne efter valget blevet holdt udenfor af de borgerlige partier, der endte med at danne et flertal.

- Det tager altså bare noget tid

Den nyudnævnte borgmester, Karina Vincentz, siger til TV 2, at der har været mange drøftelser omkring politikken, men dialogen mellem de seks partier har været konstruktiv snarere end dramatisk.

- Det har været vigtigt for os at lave en aftale, vi alle kunne se os i, og det tager altså bare noget tid, siger Karina Vincentz.

Selvom det har taget aftalepartierne noget tid at stille sig bag en borgmester, har forhandlingerne altså ifølge hende ikke nødvendigvis været videre dramatiske.

Efter at være blevet styret af Socialdemokratiet siden kommunens dannelse ved kommunalreformen i 2007, kommer borgerne nu til at mærke, at der er kommet nye politiske boller på suppen, siger Karina Vincentz.

- De kommer til at mærke, at der sker noget nyt. Vi skal snakke mere om, hvordan vi gør kagen større i stedet for, hvor vi skal spare. Vi skal have mennesket før systemet og fokus på service, siger Karina Vincentz.

Direkte adspugt om hun kan blive mere konkret på sine ønsker for fremtiden, siger hun, at man nu vil invitere de yderligere partier ind i konstitueringen.

- Så vi får et bredt samarbejde i Odsherred Kommune, for det har Odsherred brug for, siger hun.

Forhandlinger havde "ramt en knast"

Odsherred og Dragør var indtil fredag eftermiddag de sidste to kommuner, der manglede at finde en borgmester. For førstnævntes vedkommende skyldtes det de mange partier, der skulle mødes.

Torsdag oplyste Julie Jacobsen fra Dansk Folkeparti til TV 2 ØST, at forhandlingerne havde "ramt en knast, som enkelte partier har svært ved".

Det var derfor, parterne ikke kunne komme videre på daværende tidspunkt, hvor udgangspunktet stadig var, at Dansk Folkeparti, Venstre, Nyt Odsherred, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Nye Borgerlige skulle gå sammen om en konstituering.

Fredag lød det, at Radikale Venstre havde forladt forhandlingerne, men fortsat bakkede op om en borgerlig borgmester, hvilket gav blokken de fornødne 13 ud af 25 mandater i Odsherreds kommunalbestyrelse.

Hvad knasten - eller knasterne - konkret bestod af, er fortsat uvist.

Sikkert er det imidlertid, at resultatet af kommunalvalget ruskede op i det politiske Odsherred.

Ubrydergruppe gjorde krav på borgmesterpost

Da valgresultaterne forelå, stod det samtidigt klart, at både Venstre og Socialdemokratiet fik en kindhest af vælgerne. V måtte vinke farvel til tre mandater, mens S havde mistet to.

Samtidigt var den nyoprettede lokalliste Nyt Odsherred skøjtet ind i byrådet med fire mandater.

Lokallisten er oprettet af en udbrydergruppe fra Venstre i Odsherred, som med Karina Vincentz i spidsen mente, at de skulle lede byrådet de kommende fire år.

- Vi har fået et rigtig godt valg, og personligt har jeg også fået et rigtig godt stemmeantal, så vi synes, man skal lytte til vælgerne, og derfor stiller vi os gerne i spidsen for det her projekt, og så må vi se om det kan bære, har Karina Vincentz fra Nyt Odsherred sagt til DR før konstitueringen fandt sted.

Og sådan blev det altså.

Den afgående borgmester Thomas Adelskov blev med 3707 personlige stemmer den kandidat, som flest vælgere i Odsherred stemte personligt på. Den næste på listen er Karina Vincentz Andersen, der fik 828 personlige stemmer ved valget.