Kommunalvalg

Kupforsøg på Stevns? Borgerlige partier vil tage magten fra Stevns' nye borgmester

Socialdemokratiet erobrede borgmesterposten på Stevns med borgerlig støtte. Men nu forsøger de borgerlige partier at tage den tilbage.

På trods af et borgerligt flertal i byrådet stod det kort efter kommunalvalget i tirsdags klart, at Henning Urban Dam Nielsen (S) - med støtte fra Venstre - blev ny borgmester i Stevns.

Men den taburet ser nu ud til at vakle.

I hvert fald har partierne Nyt Stevns, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti nu rettet henvendelse til Venstre med henblik på at tilbyde dem borgmesterposten.

De mener, at de borgerlige partier var enige om, at hvis der var et borgerligt flertal, ville de pege på en borgerlig borgmester.

Og efter valget har de borgerlige partier tilsammen 11 ud af 19 mandater i kommunalbestyrelsen.

- Jeg vil gerne appellere til, at man lever op til det, som de borgerlige partier gik til valg på og tilkendegav over for borgerne i Stevns Kommune, siger Dansk Folkepartis nyvalgte byrådsmedlem, Martin Henriksen, til TV 2.

- Derfor ser jeg gerne, at der kommer en borgerlig borgmester.

Venstre afviser at have brudt aftale

Martin Henriksen bakkes op af formanden for Nyt Stevns, der mener, at man med valget af Henning Urban Dam (S) som borgmester ikke respekterer vælgerne.

- Vælgerne har peget på en blå kommune, så vi er forpligtet til at leve op til det, siger Mogens Haugaard til TV Øst.

- Jeg var selv med, da vi etablerede det her valgforbund, og vi var alle enige om, at vi gik efter en blå borgmester, siger han.

Hvis Venstre bryder aftalen med Socialdemokratiet, kan nuværende borgmester Anette Mortensen (V) beholde posten.

Hun mener dog ikke, det er Venstres skyld, at det borgerlige samarbejde smuldrede under forhandlingerne.

I et opslag på Facebook skriver hun, at det var de konservative, som brød aftalen i første omgang.

- Inden forhandlingerne kom rigtigt i gang i den borgerlige lejr, hvor flertallet fra starten lå, forlod de konservative rummet og gik til Socialdemokratiet for at sikre sig borgmesterposten på mandater fra S, SF og R. Derved forsvandt det borgerlige flertal, og Venstre var sat helt udenfor indflydelse, forklarer hun.

- Da vi i Venstre er et ansvarligt parti, der ønsker indflydelse, så vi ingen anden udvej end at kontakte Socialdemokratiet, og på betingelse af maksimal indflydelse afstod vi derfor borgmesterposten.