Hækkerup fik sms fra Mette Frederiksen: - Der skal bare kæmpes tilbage på deres usandheder
Mette Frederiksens sms'er er slettet og kan ifølge Justitsministeriet ikke genskabes. Sms'erne kan derfor kun komme frem gennem modtagerne.
For første gang fik offentligheden fredag et indblik i de sms'er, som statsminister Mette Frederiksen (S) har slettet.
Det skete, da justitsminister Nick Hækkerup (S) som den første minister i rækken blev afhørt af Minkkommissionen.
Blandt det mest opsigtsvækkende var en sms-korrespondance mellem Hækkerup og Frederiksen 21. november. Her skrev Hækkerup, at Radikale Venstre gjorde sig "pænt besværlige" i spørgsmålet om, hvorvidt hjemmelsspørgsmålet skulle undersøges af en kommission eller ej.
Samme dag skriver Mette Frederiksen:
- Det er rigtigt (emoji) der skal bare kæmpes tilbage på deres usandheder. (..) Du må tage nogle flere runder på mink de her dage, så de ikke får lov til at lyve.
- Enig. Jeg har ansvaret for at vi svarer tilbage på alle usandhederne, svarede Nick Hækkerup.
Det var under afhøringen uklart, hvem og hvilke "usandheder", der blev refereret til i minister-sms'erne, og hvad Mette Frederiksen konkret svarede på. Derfor har justitsministeren efterfølgende delt et opslag på Facebook, hvor han skriver, at sms'erne omhandler "visse eksperter".
I et skriftligt svar til TV 2 skriver den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, desuden, at hun ikke ved, hvad Hækkerup henviste til, da han kaldte støttepartiet besværligt.
Skulle frede Mette Frederiksen
En anden opsigtsvækkende sms modtog Nick Hækkerup samme dag, 21. november, fra sin særlige rådgiver, Michael Baunsgaard Schreiber.
Han videresendte en artikel fra DR, hvor eksperter kaldte Mette Frederiksens mink-beslutning for "sludder og vrøvl".
Rådgiveren foreslog Hækkerup, at han blandt andet kunne gå ud og sige, at "det er eksperterne, der sludrer", at Mette Frederiksen er "fuldstændig ansvarsfri", og at "vrøvlerierne" må stoppe.
"Det er hende, der bestemmer"
Udspørgeren ville under afhøringen vide, hvorfor Nick Hækkerup som justitsminister skulle "tage runder" på sagen, når det ikke var ham, der stod for skud i pressen, og når han tilmed havde været sygemeldt med corona, da beslutningen om mink blev truffet.
- Jeg tror i virkeligheden, at det er bedre at stille det spørgsmål til Mette Frederiksen.
Men spørger du på noget tidspunkt selv Mette Frederiksen, hvorfor den ender hos dig?
- Når statsministeren gerne vil have, at man tager sådan en debat, så er det... Irriterende, fordi man gerne vil bruge tid på så meget andet. På den anden side er det også en anerkendelse, fordi der er en opfattelse af, at det kan jeg håndtere. Det er både rart og urart. Mest rart, svarer Hækkerup og tilføjer grinende:
- Men jeg kan jo ikke rigtig... Det er hende, der bestemmer.
En slags lynafleder
Flere gange under afhøringen bliver Hækkerup spurgt ind til, hvorfor netop han bliver bragt i spil for at forsvare Mette Frederiksen.
Det er han ikke den rette til at svare på, lyder justitsministerens egen vurdering. Han mener i stedet, at den slags spørgsmål bør stilles, når statsministeren skal afhøres.
Har du været en slags lynafleder?
- Jah.. Jeg ved ikke, om lynafleder er det rigtige. Men i princippet: "Lad os kaste nogle ind i debatten, som vi tror, der kan stille os et bedre sted." Og der træder man trods alt med en anden autoritet, når man som justitsminister træder med Justitsministeriet i ryggen.
Forsvarede beslutningen på samråd
Også på et samråd 9. december 2020 måtte Hækkerup forsvare regeringens gøren. Her lød det fra ministeren, at der ikke var nogen omtale af hjemmelsspørgsmålet i det materiale, der forelægges Koordinationsudvalget 3. november.
Udspørgeren ville vide, hvordan Hækkerup kunne komme frem til den konklusion, når der i to bilag stod, at det formentlig ville kræve en lovændring, hvis der vælges en dvalemodel eller et egentligt forbud mod minkavl.
Regeringen endte 3. november på et møde i Koordinationsudvalget, hvor Hækkerup ikke deltog, at gå med en tredje model. Her beordrede man alle mink aflivet, men indførte ikke et reelt forbud. Derfor mener Hækkerup, at svaret på samrådet var dækkende.
Han forklarer det med, at bilagene ikke var relevante, når man netop endte med at vælge en model, som slet ikke blev foreslået.
Kritik af embedsværk
Kommissionen skal forsøge at finde frem til, om regeringen var vidende om manglende lovhjemmel, da det 4. november blev kommunikeret, at alle landets mink skulle slås ned.
Derfor fik justitsministeren naturligt det samme spørgsmål, som de 45 vidner, der har været indkaldt før ham: Hvornår blev han bekendt med, at der var tvivl om lovgrundlaget?
Hækkerup fastholder, ligesom blandt andre statsminister Mette Frederiksen har gjort det, at han ikke blev bekendt med "hjemmelsudfordringen" før 8. november. En række embedsfolk diskuterede dog allerede forud for pressemødet, om det ville kræve ny lovgivning.
- Jeg synes, det havde været på sin plads, hvis Statsministeriet og min departementschef i Justitsministeriet var blevet orienteret om diskussionen om hjemmel, siger Nick Hækkerup fredag og tilføjer:
- Det skete alt for sent.
Udover Nick Hækkerup skal yderligere fem ministre afhøres. Det gælder finansminister Nicolai Wammen, sundhedsminister Magnus Heunicke, statsminister Mette Frederiksen, erhvervsminister Simon Kollerup og udenrigsminister Jeppe Kofod.
Statsminister Mette Frederiksen er sat til afhøring 9. december.