DF-profiler uenige om valg af ny formand

Dansk Folkeparti bør afholde deres landsmøde hurtigst muligt, lyder det nu fra partiets tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen.

Flere markante DF-profiler blander sig nu i den åbne krig om, hvornår partiets nye formand skal vælges.

Den tidligere udlændingeordfører og medlem af hovedbestyrelsen Martin Henriksen, siger i et interview med Berlingske, at han ikke mener, man bør vente med at udpege ny formand til Messerschmidts sag er afsluttet.

- Jeg er i hvert fald ikke enig i den melding, som Kofod kommer med, fordi jeg synes, den desværre viser nogle af de ting, som er gået galt for Dansk Folkeparti gennem en del år efterhånden. Nemlig at man altid finder en eller anden undskyldning for at udskyde beslutninger, siger han til avisen.

Det siger Henriksen, efter at DF's medlem af europaparlamentet Peter Kofod opfordrede til, at landsmødet bliver udskudt for at bringe Morten Messerschmidt og Inger Støjberg i spil.

Støjberg og Messerschmidt i spil

Når partiets hovedbestyrelse mødes på lørdag i Fredericia, vil Peter Kofod kræve, at formandsvalget bliver udskudt til marts, så Morten Messerschmidt sag i Østre Landsret ​om svindel med EU-midler er afsluttet.

I et interview med B.T. taler han især for, at Messerschmidt kan indtage formandsposten, selvom han samtidig ikke afviser, at Støjberg eller ham selv kan være kandidat.

- Jeg har kæmpe respekt for Morten Messerschmidt. Han er en af sin generations dygtigste politikere. Og jeg skal ikke afvise, at han kan blive formand med en uafsluttet sag. Men medlemmerne fortjener at vælge en ny formand, uden at den sag skygger for Morten, siger han til avisen.

Også Messerschmidt selv har meldt ud, at han overvejer at kandidere til formandsposten.

I Go' Aften Live torsdag aften kom han selv med en lignende opfordring om at udskyde mødet til efter sin retssag.

- Nu er min sag jo berammet til februar, så det kan jo være, at man simpelthen bare kan ligge det ekstraordinære landsmøde efter det, lød det fra Messerschmidt.

Bør afholdes `hurtigst muligt´

Men det er Martin Henriksen altså lodret uenig i. Han vil have et landsmøde "hurtigst muligt", og siger at det jo ikke forhindrer Morten Messerschmidt i at kunne stille op til posten.

Ifølge partiets vedtægter skal ekstraordinært årsmøde afholdes inden for to måneder efter en indstillelse fra hovedbestyrelsen, der mødes lørdag i Fredericia. Og det mener Martin Henriksen "at man skal holde fast i".

Martin Henriksen vil ikke svare på, om han mener Morten Messerschmidt skal være formand for partiet, eller om han selv stiller op til posten.

Partiets nuværende formand Kristian Thulesen Dahl, der har meldt sin afgang efter et utrolig dårligt kommunalvalgsresultat, skriver i et skriftligt svar til Ritzau, at den videre dialog om processen vil blive taget i hovedbestyrelsen lørdag.

- Det afgørende er, at det kommende formandsvalg sker i ordentlighed og værdighed, så partiet får en chance for at komme godt videre, siger Thulesen Dahl.

Partiets hovedbestyrelse mødes på Hotel Trinity i Fredericia lørdag klokken 13.