Politik

DF-profil opfordrer til, at skæbnemøde udskydes

Peter Kofod kommer nu med opfordring til at udskyde partiets skæbnemøde. Det skal give Messerschmidt og Støjberg mulighed for at indtage posten.

Valget af ny partiformand til Dansk Folkeparti skal udskydes flere måneder, før der træffes en beslutning.

Sådan siger DF's medlem af Europaparlamentet, Peter Kofod, nu til B.T.

Når partiets hovedbestyrelse mødes på lørdag i Fredericia, vil han kræve, at formandsvalget bliver udskudt for at bringe Morten Messerschmidt og Inger Støjberg i spil.

- Der er to ubekendte faktorer, som vi skal have vished om, før vi kan bede medlemmerne om at vælge formand. Den ene er retssagen mod Morten Messerschmidt, og den anden er rigsretssagen mod Inger Støjberg, siger Kofod til mediet.

Mulig kandidat

Siden partiets formand Kristian Thulesen Dahl onsdag meldte ud, at han ønsker, partiet finder en ny formand, har der været mange spekulationer om, hvem der skal overtage posten.

Ingen har dog meldt sig på banen endnu.

Partiets nuværende næstformand, Morten Messerschmidt, har dog sagt, at han overvejer at stille op som kandidat.

Nu er min sag jo berammet til februar, så det kan jo være, at man simpelthen bare kan ligge det ekstraordinære landsmøde efter det

Morten Messerschmidt

Samtidig er tidligere Venstre-profil Inger Støjberg, på trods af at hun ikke er medlem af partiet, blevet fremhævet som en mulig kandidat.

Der hænger dog stadig lidt af en møgsag over Messerschmidt i form af Meld og Feld-sagen, som endnu ikke er blevet endeligt afgjort, efter Messerschmidt ankede dommen, som han fik i byretten. Og netop den sag appellerer Kofod til skal afsluttes, før man kan træffe valg af ny formand.

I Go' Aften Live torsdag aften opfordrede Messerschmidt selv til at udskyde mødet:

- Nu er min sag jo berammet til februar, så det kan jo være, at man simpelthen bare kan ligge det ekstraordinære landsmøde efter det, lød det fra Messerschmidt.

Skal udskydes til marts

Derudover er Inger Støjberg involveret i en rigsretssag for udsendelsen af den ulovlige instruks af adskillelsen af alle asylpar under 18 år.

Helt konkret foreslår Kofod, at det ekstraordinære årsmøde bliver udskudt til marts, hvor retssagen i Østre Landsret mod Morten Messerschmidt forventes at være overstået. Det er ellers planlagt til at blive afholdt i starten af januar.

Så længe sagen ikke er afgjort, bliver det meget svært for ham at stille op

TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren

Peter Kofod selv har også været i spil til formandsposten. Over for B.T. afviser han da heller ikke, at han kan være en mulighed.

Partiets nuværende formand Kristian Thulesen Dahl skriver i et skriftligt svar til Ritzau, at den videre dialog om processen vil blive taget i hovedbestyrelsen lørdag.

- Det afgørende er, at det kommende formandsvalg sker i ordentlighed og værdighed, så partiet får en chance for at komme godt videre, siger Thulesen Dahl.

- Kan være meget svært for ham at stille op

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren har tidligere vurderet at sagen om svindel med EU-midler, kan være en enorm udfordring, hvis Messerschmidt drømmer om at blive formand.

- Så længe sagen ikke er afgjort, bliver det meget svært for ham at stille op. Han er dømt i byretten, og ankesagen når næppe at blive afgjort inden et ekstraordinært årsmøde, siger han.

Til gengæld har Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) udtalt, at de imidlertid gerne ser Messerschmidt tiltræde på formandsposten.

- Han er en sindssygt dygtig politiker. Nok den dygtigste vi har i Dansk Folkeparti, siger Tobias Weische, der er landsformand i DFU, til TV 2.

Også Inger Støjberg har mødt opbakning som mulig ny partiformand. En række kandidater i de 19 kommuner, hvor Dansk Folkeparti er røget ud af byrådene har tidligere meldt, at Inger Støjberg kunne være et godt bud på en formand.

Partiets hovedbestyrelse mødes på Hotel Trinity i Fredericia lørdag klokken 13. Her vil det blive afgjort, hvornår det ekstraordinære årsmøde skal afholdes.