Kommunalvalg

Trods rødt flertal er der endnu ingen ny borgmester i skandaleramt kommune

Samtlige partier i Fredericia udtrykker ønske om en bred konstituering, og en aftale kan være tæt på, forlyder det.

I langt de fleste af landets kommuner kender borgerne nu navnet på deres kommende borgmester.

Et af de få steder, hvor det ikke er tilfældet, er Fredericia.

For selvom den siddende borgmester, Steen Wrist fra Socialdemokratiet, kan samle et rødt flertal med SF og Enhedslisten, er der her to dage efter valget endnu ingen aftale på plads.

- Det er, fordi jeg tager mig god tid til det. For mig er det vigtigt, at vi får en bred konstituering i Fredericia, siger Wrist.

Onsdag blev der til langt ud på aftenen ført forhandlinger i et lokale på Fredericia Gymnasium mellem socialdemokraterne og de øvrige partier, inden parterne gik hver til sit.

Torsdag formiddag er der stadig positive takter og forhåbninger om, at man kan lande en bred konstituering. Måske allerede senere torsdag.

- Vi forhandlede dagen igennem i går, og nu er bolden hos Steen Wrist. Men jeg er optimist, lyder det fra Venstres Peder Tind.

NB: Borgmesterpost er afgjort

TV 2 har torsdag formiddag været i kontakt med både Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Nye Borgerlige, som alle bekræfter, at de stadig er en del af forhandlingen om en bred konstituering.

- Der er ikke nogen tvivl om, hvem der skal være borgmester. Det bliver Steen Wrist. Han har et rødt flertal. For os handler det nu om, hvorledes vi kan omforme vores stemmer til noget, som kan bruges til noget rent politisk. Det er en byttehandel, som kræver, at man går med i konstitueringen, siger Karsten Byrgesen fra Nye Borgerlige.

Rødt flertal i Fredericia

Sådan fordeler mandaterne sig efter kommunalvalget 2021:

9 - Socialdemokratiet

5 - Venstre

2 - Det Konservative Folkeparti

2 - Dansk Folkeparti

1 - SF

1 - Enhedslisten

- Nye Borgerlige

Én af de ting, der kan komme på bordet i konstitueringsforhandlinger, er fordelingen af viceborgmester- og udvalgsformandsposter. I den forgangne periode har Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti været 1. viceborgmester, og det er en post, hun gerne beholder.

- Det er da noget af det, jeg spiller ind med i forhandlingerne, men det er en eftertragtet post, og der er rift om det, siger hun.

Fra de borgerlige partier er der dog enslydende meldinger om positive takter, selvom intet endnu er forhandlet på plads.

- Jeg synes faktisk, at borgmesteren har udvist ordentlighed og forståelse for vores ønsker, og at han har været interesseret i at udstikke en anden retning, end de foregående år, siger Tommy Rachlitz (K).

Han fortæller, at der skal være et nyt møde på borgmesterens kontor torsdag eftermiddag klokken 13.

Skandaleramt kommune

Socialdemokraterne i Fredericia ønskede også en bredest mulig konstituering efter seneste valg i 2017, selvom de dengang havde absolut flertal med 13 ud af 21 pladser i byrådet.

Selvom de denne gang kun har ni mandater, er ønsket om det brede samarbejde i byrådet ikke blevet mindre efter en periode med flere skandalesager i kommunen.

Den forrige borgmester, Jacob Bjerregaard (S), trak sig sidste efterår pludselig fra sin post, og efterfølgende kunne Ekstra Bladet bringe en række afsløringer.

Det omhandlede blandt andet borgmesterens køb af en attraktiv byggegrund på favorable vilkår, at han skulle have hjulpet sin kone til et topjob i kommunens havneselskab, og at der ifølge flere medarbejdere var et for tæt og upassende forhold mellem borgmesteren og kommunaldirektøren, som siden er blevet afskediget.

I 2013 måtte kommunens daværende borgmester, Thomas Banke (V), ligeledes forlade posten før tid, efter han udviklede en morfinafhængighed, og det kom frem, at han havde brugt sit kommunale kreditkøb til private indkøb, ligesom der var rod i kørselsregnskaberne.