DF's ungdom vil have Messerschmidt som ny formand for moderpartiet

I Dansk Folkepartis bagland bliver der også talt varmt om Inger Støjberg som Thulesen Dahls afløser.

StĂĄr det til Dansk Folkepartis Ungdom (DFU), skal moderpartiets nye formand hedde Morten Messerschmidt.

Det fortæller Tobias Weische, der er landsformand i ungdomsorganisationen, til TV 2.

- Han er en sindssygt dygtig politiker. Nok den dygtigste, vi har i Dansk Folkeparti, lyder begrundelsen blandt andet.

Ifølge Tobias Weische vil DFU's hovedbestyrelse derfor opfordre den nuværende næstformand til at overtage roret fra Kristian Thulesen Dahl, der onsdag oplyste, at han vil trække sig fra formandsposten.

Det skete, efter partiet ved tirsdagens kommunalvalg gik 132 mandater tilbage i forhold til valget i 2017.

Dømt i byretten

I august i år blev Messerschmidt i byretten dømt for, at han har svindlet med EU-midler i den såkaldte Meld og Feld-sag.

Sagen er anket til landsretten og ikke afgjort ved denne instans endnu. Men mener DFU-formanden, at dommen fra byretten har betydning for, om man kan stĂĄ i front for DF?

- Den største skandale ved den sag er, at den har kørt i syv år. Det er helt absurd, at en sag kan tage syv år, før man får en afgørelse i retten, siger han.

Men kan man være formand for DF, når man så efter syv år får en dom for at have svindlet med EU-midler?

- Jeg har fuld tillid til, at den sag vil falde ud til Mortens favør, når den kommer i retten igen, siger Tobias Weische.

Lyn-analyse

Morten Messerschmidt er jo udpeget som kronprins i partiet, men det er virkelig en udfordring ham, at han har den uafsluttede sag om svindel med EU-midler, hvor han indtil videre er dømt i byretten. Kritiske stemmer i DF siger, man ikke kan blive valgt som formand, så længe den sag ikke er afgjort. Til gengæld kunne det få nogle af skeptikerne til at skifte mening, hvis partiets stifter og nøgleperson Pia Kjærsgaard gik ud og gav ham sin opbakning. Hun har tidligere været en af hans varmeste fortalere, men det hele er meget svært at forudse, så længe sagen om EU-svindel ikke er afgjort.

"Et rigtig godt bud"

Siden Thulesen Dahls udmelding har spekulationerne om en ny formand fået frit løb. Og Tobias Weische er ikke alene om at heppe på netop Messerschmidt.

Eksempelvis lyder det fra Mikkel Dencker, der er nyvalgt byrĂĄdsmedlem for DF i Hvidovre, at Morten er "et rigtig godt bud".

- Han har noget af den kant, som jeg tror, mange af vores vælgere har savnet hos os, siger han til TV 2.

OgsĂĄ Christian Langballe, der er tidligere folketingsmedlem for DF, bakker op:

- Morten formår at profilere partiet og markere vores nationale værdier på den måde, der skal til for igen vinder lydhørhed i befolkningen, siger han til TV 2.

Støjberg i spil

Morten Messerschmidt er dog ikke eneste varme navn blandt DF'ere.

Blandt andet har flere argumenteret for Inger Støjberg - den forhenværende Venstre-profil, der i dag er uafhængig folketingspolitiker og altså ikke indmeldt i Dansk Folkeparti.

Kristian Thulesen Dahl selv ville onsdag ikke sætte navn på en favorit til at efterfølge ham, men direkte adspurgt om Inger Støjberg sagde han:

- Jeg håber, at hun melder sig ind. Og hvis hun gør det, bør hun få en meget fremtrædende rolle.

Inger Støjberg spiller i øjeblikket hovedrollen i den historiske rigsretssag, hvor hun er tiltalt for at have givet en ulovlig instruks i 2016, da hun var udlændinge- og integrationsminister.

Instruksen handlede om adskillelsen af asylpar, hvoraf den ene part var mindreĂĄrig.