Kommunalvalg

Borgere er rasende efter valgdrama: - Nu er det jo os, der er blevet røvrendt

Albertslunds borgere gik i seng med én borgmester og vågnede op med en anden. Nu er de vrede.

Røde socialdemokratiske roser visner under vejrbidte valgplakater i græsset ved Albertslund station.

Som varsler de besøgende om den slukørede stemning, der har sænket sig over mange af byens borgere, efter det bogstavdrama, der fandt sted onsdag aften og nat, da partierne skulle enes om en borgmester.

- Jeg er overrasket. Det havde jeg ikke forventet, siger Bjarne Bronke, der er 78 år og pensionist og sukker som en mand, der med egne ord er blevet skuffet af forskellige politikere gennem årtier.

- Det viser bare, at Steen Christiansen vil være borgmester for enhver pris.

De lange knives nat

De fleste andre på gaden i Albertslund torsdag formiddag skutter sig i støvregnen og haster forbi os. Selv en ældre dame med rollator får fart på.

Der er ikke mange, der har lyst at tale med pressen efter nattens drama, hvor borgerne i Albertslund gik i seng med en borgmester og stod op med en anden.

Sent onsdag aften blev Vivi Nør Jacobsen (SF) byens nye borgmester efter snart 52 års socialdemokratisk styre med støtte fra Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet.

Den afgående borgmester Steen Christiansen (S) nåede endda at lykønske hende i fjernsynet.

Men knap to timer senere stjal han borgmesterkæden tilbage med støtte fra Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Kort efter sendte de fire partier en pressemeddelelse ud. I den beskyldte de Vivi Nør Jacobsen for at have sagt "jeg kommer for at røvrende jer - Socialdemokratiet har gjort mig til borgmester", og derfor lavede de en ny aftale – uden SF.

Dagen derpå på gågaden i Albertslund ryster den 47-årige musiker Johnny Have på hovedet af det, han kalder politikernes ”lyssky forretninger” og deres barnlige sprog.

- Det gør i hvert fald ikke mig tryg i, at de vil os det bedste og har respekt for vores ønsker, siger han.

- Nu er det jo os, der er blevet røvrendt.

Gemte et nyt parti i stuen

Men det afviser den genvalgte borgmester på det kraftigste.

- Det brede samarbejde er det bedste, siger Steen Christiansen.

TV 2 er blevet inviteret på kaffe for at forholde borgmesteren de barske ord fra hans bysbørn.

Men ved ankomsten til det grå parcelhuskvarter har Steen Christiansen fået gæster. Hvem det er, vil han ikke afsløre – og i stedet får TV 2 fem minutter ved skraldespandene foran hoveddøren i støvregnen.

Hvordan kan borgerne regne med dig, når du løber fra en underskrevet aftale?

- Selv om SF havde stor fremgang, er Socialdemokratiet stadig det største parti i kommunen. Og det er afgørende. Det handler for os om at have borgmesterposten, siger Steen Christiansen, der har brystet sig af titlen siden 2010.

Vivi Nør Jacobsen siger torsdag til TV 2 Lorry, at Socialdemokratiet er mere interesseret i magten end byens borgere.

Også det afviser Steen Christiansen.

Men var du blevet sammen med SF og Det Radikale Venstre, hvis du var blevet borgmester i stedet for?

- Ja, det var jeg, svarer han.

Hvordan det passer sammen med, at ”det brede samarbejde er det bedste”, og hans afvisning af, at borgmesterposten betyder mere end hensynet til byens borgere, har han ikke tid til at svare på. De hemmelige gæster venter indenfor.

Et par timer senere kommer det frem, at Det Radikale Venstre nu er med i Albertslunds byråd. Over telefonen løfter borgmesteren sløret for, at det var dem, han gemte inde i sin stuen med den varme kaffe.

Sad klistret til TV 2 NEWS om natten

Selv om valget er ovre, er det politiske spil stadig i gang i Albertslund.

Og det begejstrer Jytte Jacobsen, der er 78 år og pensionist og sad oppe til klokken 01 natten til torsdag for at følge med på TV 2 NEWS og Facebook.

Med spillevende øjne og fagter taler hun begejstret om, hvordan hun kaldte ind i soveværelset til sin mand for at give ham de nyeste opdateringer.

- Jamen, det var jo så spændende, griner hun.

- Jeg har en veninde, der stemte konservativt for ikke at få Steen Christiansen som borgmester, og det skal jeg da godt nok drille hende med.

Bag hende er valgplakaterne i lygtepælene ved at bukke under for det våde novembervejr, mens små vindstød river blade af de røde roser.