Kommunalvalg

Bitre kampe mellem Venstre og Konservative i flere kommuner

Det borgerlige sammenhold er pakket væk i flere kommuner, hvor Venstre og Konservative kæmpede om borgmesterposter.

Konservative og Venstre kører ofte parløb som de store borgerlige partier i Folketinget, men i flere kommuner har valgresultatet skabt voldsomme stridigheder mellem de to partier.

I Kolding, Aabenraa og Vejen fik de konservative borgmesterposten i konstitueringer med røde partier.

Og i Gribskov kommune er der på det nærmeste opstået borgerligt oprør, efter at Venstre blandt andet med røde stemmer erobrede borgmesterposten fra den konservative borgmesterkandidat Trine Egetved, selvom de Konservative blev det største parti i kommunen.

- Vi har et blåt flertal, og vi er gået sammen om en fælles retning. Men fordi man så kan erobre borgmesterposten, så smider man politikken overbord, siger en meget bitter Trine Egetved til TV 2.

Hun erkender, at det ved tidligere valg har været de konservative, der har brudt det borgerlige sammenhold, men hun mener, det er nødvendigt fremover at holde det, man lover inden valget.

- Hvis vi skal have noget tillid hos borgerne, er vi nødt til at gøre det, vi siger, vi vil gøre, siger Trine Egetved.

Venstremanden Bent Hansen, som vandt kampen om borgmesterposten, reagerede torsdag aften ikke på TV 2s henvendelser.

Vrede hos DF

Hos Dansk Folkeparti er der også vrede.

- Valget har givet 13 mandater til de borgerlige, og vælgerne forventer borgerlig politik, siger Brian Lyck Jørgensen (DF).

Nogle borgere i Gribskov Kommune er så vrede, at de på mandag vil demonstrere mod konstitueringen, der sikrer Bent Hansen borgmesterposten.

- Der var et borgerligt valgforbund, så vi er mange, der er ærgerlige nu, siger en af dem, Morten Brandstrup.

Han har oprettet en protestgruppe på Facebook med det mål at arrangere en demonstration imod Venstre.

Skuffelse hos Venstre i Kolding

I Kolding er der på den anden side skuffelse hos Venstre over de konservative.

Venstres borgmesterkandidat, Eva Kjer Hansen, havde håbet på at få borgmesterposten med hjælp fra de konservative, som i stedet valgte selv at gå efter den.

Den konservative Knud Erik Langhoff sikrede borgmesterposten - blandt andet med støtte fra en anden borgmesterkandidat, tidligere udenrigsminister Villy Søvndal fra SF.

- Det, der er super skuffende, er, at de konservative overhovedet ikke har rakt ud. Vi står her sammen med DF og har 11 mandater, siger Eva Kjer Hansen.

Ulrik Kjær, er valgforsker og professor i statskundskab ved Syddansk Universitet. Han siger, at den ideologi, der ofte får Venstre og konservative til at holde sammen på Christiansborg, spiller en mindre rolle i lokalpolitik.

- Det har meget at gøre med, hvem man har det godt sammen med, siger Ulrik Kjær om lokalpolitikken.