Politik

Barbara Bertelsen fjernede sætning om ”fatale” konsekvenser: - Et mærkeligt ord, siger hun

Under en tidligere afhøring har manden bag den slettede sætning undret sig over, at den blev fjernet.

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, brød sig ikke om ordlyden i en advarsel til regeringstoppen i forbindelse med beslutningen om at aflive alle mink – og derfor fjernede hun den.

Det har Barbara Bertelsen torsdag middag forklaret i Minkkommissionen, hvor hun er indkaldt som et af de helt centrale vidner.

Det var i et skriftligt materiale til et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020 – der hvor beslutningen om at slå alle mink ned blev taget – at der oprindeligt var indskrevet en advarsel til blandt andet statsminister Mette Frederiksen.

Advarslen kom fra afdelingschef i Fødevareministeriet Tejs Binderup. Han advarede om, at aflivning af alle mink ville "have fatale konsekvenser for minkbranchen".

Binderup har tidligere i Minkkommissionen forklaret, at han fandt oplysningen relevant for beslutningstagerne. Han vurderede, at en aflivning af alle mink i praksis ville være lig med en nedlukning af erhvervet.

Men Barbara Bertelsen fjernede sætningen, inden den nåede frem til ministrene på mødet, fordi hun mente, at ordet "fatal" var "mærkeligt" at bruge i den sammenhæng.

- Vi bruger ikke sådanne nogle ord, der ikke har en faglig betydning. Det ville svare til, hvis Sundhedsministeriet havde sagt, at det ville være "katastrofalt" for Danmark, hvis vi ikke slog alle mink ned, sagde hun torsdag i vidneskranken.

Ingen var i tvivl om alvoren

Tejs Binderup har undret sig over, at formuleringen blev fjernet, fordi han mener, at den kunne have været med til at tydeliggøre for regeringen, hvad konsekvenserne af en aflivning af alle mink ville have.

Torsdag forklarede Barbara Bertelsen dog, at der på mødet i regeringens koordinationsudvalg 3. november ikke var nogen tvivl om alvoren, selvom sætningen ikke var med.

- Sætningen siger ikke noget, som ikke var klart på mødet. Og som i øvrigt også bliver kommunikeret klart på pressemødet dagen efter, sagde Barbara Bertelsen og fortsatte:

- Der er ingen i rummet, der er i tvivl om, at det her er virkelig alvorligt for erhvervet.

Siger at de ikke blev advaret

Under afhøringen torsdag sagde Barbara Bertelsen, at regeringen ikke blev advaret om udfordringer med manglende hjemmel til sin beslutning i det skriftlige materiale til brug for koordinationsudvalgsmødet.

I materialet stod der, at der var udfordringer med hjemmel, hvis der blev besluttet at lukke minkerhvervet permanent eller en dvalemodel, hvor avlsdyrene blev bevaret.

Men regeringen valgte en tredje vej, forklarede Barbara Bertelsen: En aflivning af alle mink her og nu, men ikke en permanent nedlukning af erhvervet.

- Der står ingen steder, at der er problemer omkring hjemmel i forhold til en fysisk aflivning af mink, forklarede Bertelsen.

Den sondring har hendes departementschefkollegaer i Justitsministeriet og Fødevareministeriet også tidligere lavet over for kommissionen.

Udspørgeren ville vide, om hun var bekendt med, at der skulle ny hjemmel til en dvalemodel, hvor avlsdyrene fik lov at leve. Altså en mildere beslutning, end den regeringen endte med at træffe.

Det afviste hun. Bertelsen blev først opmærksom på hjemmelsproblematikken omkring søndag 8. november, forklarede hun.