Kommunalvalg

Syv højdepunkter fra valgnatten – et parti fik sit bedste resultat nogensinde

Enhedslisten og de konservative kunne juble, mens Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet alle gik tilbage ved årets kommunalvalg.

I Tønder vandt det tyske mindretal. På Frederiksberg tilfaldt borgmesterposten en socialdemokrat. Og i Hvidovre kan en SF'er nu sætte sig i borgmesterkontoret.

Det var i sandhed en begivenhedsrig valgaften, da borgmestre og udfordrere kæmpede om kæder og konstitueringer landet over.

TV 2 har sammen med de politiske analytikere Hans Redder og Jesper Vestergren herunder samlet syv af de vigtigste tendenser og mest overraskende øjeblikke fra valgnatten.

1. Konservative ligner valgets store vinder

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, smilede bredt, da han mødte pressen oven på en valgaften, partiet sent vil glemme.

Det erklærede mål var at få flere borgmesterposter og mindst en vest for Storebælt.

Og det mål bliver indtil videre indfriet overbevisende med snedige konstitueringskabaler, der går op i Kolding, Rudersdal, Dragør og på Bornholm. Måske er der endda flere på vej.

De konservative led dog også et stort nederlag, da partiet tabte borgmesterposten på Frederiksberg efter 112 år ved magten. Her blev den nye borgmester socialdemokraten Michael Vindfeldt.

Lyn-analyse

At de konservative pludselig har borgmesterkæder i Kolding, Rudersdal og Bornholm er sensationelt. Pape får vist, at de konservative er et landsdækkende parti, og et parti, der frem mod næste valg er klar til at gøre Venstre rangen stridig om at være det store borgerlige parti. 

2. Kuppet i Kolding

Valget i Kolding var blevet udlagt som et præsidentvalg mellem de to tidligere ministre Villy Søvndal fra SF og Eva Kjer Hansen fra Venstre. Men de blev begge slemt skuffede.

Det blev nemlig de konservatives spidskandidat, den upåagtede 71-årige Knud Erik Langhoff, der løb med borgmesterkæden.

Det skete selvom de konservative i Kolding kun blev fjerdestørst. Var der nogen, der sagde konservativt kup?

Og mens Villy Søvndal trods alt var med i konstitueringsaftalen, blev Eva Kjer Hansen holdt helt uden for magten – til hendes tydelige frustration.

Lyn-analyse

Kolding er en vild historie. Det blev hverken en af de to forhåndsfavoritter eller det socialdemokratiske tredjevalg, men fjerdevalget. På en eller anden vis er det også smart spillet af Villy Søvndal, der tilsyneladende har lært noget fra 2017, hvor han endte med at stå uden for konstitueringen i Region Syddanmark trods godt stemmetal. Denne her gang er han en del af flertallet.

3. Slut med 112 års konservativt styre

De konservative træer vokser dog ikke ind i himlen. Natten til onsdag sluttede 112 års konservativt styre på Frederiksberg.

Sådan lød budskabet i hvert fald fra en koalition af røde partier med Socialdemokratiet i spidsen.

Her slog socialdemokraten Michael Vindfeldt fast, at han er ny borgmester på Frederiksberg.

- Frederiksberg har fået en nyt makkerpar i form af mig som borgmester og Lone Loklindt fra Radikale Venstre som førsteviceborgmester, sagde Michael Vindfeldt til pressen.

Lyn-analyse

Det er kronjuvelen i den konservative borgmesterkæde. Så selvom de konservative er rykket frem og har vundet flere borgmesterposter, så er det et ordentligt dryp malurt i bægeret, at de mister Frederiksberg. 

4. DF's katastrofevalg

En af valgets store tabere blev Dansk Folkeparti og formand Kristian Thulesen Dahl.

Partiet blev halveret og ryger ud i en række kommuner som Lemvig, Langeland og Struer for bare at nævne nogle få.

Efter nederlaget var Kristian Thulesen Dahl klar til at sætte sin formandspost på spil, hvis det er, hvad partiet ønsker:

- Vi skal evaluere, og der er ingen hellige køer. Det er et rigtig skidt resultat, lød det fra formanden.

Lyn-analyse

Det blev den forventede afklapsning til Dansk Folkeparti og en opsigtsvækkende melding fra Kristian Thulesen Dahl. Der er dog langt til, at han er færdig som formand, og jeg har svært ved at se, hvem der skulle udfordre ham. Morten Messerschmidt har en retssag hængede over hovedet, Peter Kofod sidder i Bruxelles, hans tætte allierede Anders Vistisen blev ikke valgt til hovedbestyrelsen, og Pia Kjærsgaard har sagt, at hun ikke vil være formand. Så lad os nu se.

5. Socialdemokratisk skuffelse

Dansk Folkeparti var ikke ene om tilbagegangen, og i Socialdemokratiet må man notere sig en vælgermæssig begmand.

Partiet er fortsat det største kommunalt, men gik tilbage i landets ti største byer.

Og ikke nok med det. Det har tidligere været sikkert som amen i kirken, at Socialdemokratiet var størst i København, men her er Enhedslisten løbet med flest stemmer.

I Hvidovre har der siddet en socialdemokratisk borgmester siden 1925, men her sætter en SF'er sig nu til rette. Og det stopper ikke:

Nordpå mister den socialdemokratiske borgmester i Hjørring højst overraskende posten til en Venstre-mand, og i Region Nordjylland har regionsrådsformand Ulla Astman tabt sit flertal.

Nederlaget var imidlertid ikke uventet, lød det fra Mette Frederiksen.

På trods af en vælgerlussing tilfaldt overborgmesterposten i København dog socialdemokratiets Sophie Hæstorp Andersen.

Lyn-analyse

Det blev helt tydeligt et værre valg, end Socialdemokratiet havde regnet med. Selvfølgelig er der lyspunkter i Holbæk og Silkeborg, men den massive tilbagegang i især storbyerne, men også eksempelvis vestegnskommunerne må give partitoppen stof til eftertanke. Jeg føler mig ret overbevist om, at de er lidt rystede og gør sig nogen tanker om, hvordan de vil håndtere det her.

6. Tilfreds med tilbagegang

Fra 23,1 procent til 21,2 procent af stemmerne.

Venstre gik tilbage som ventet og tabte borgmesterposten i kommuner som Kolding, Glostrup, Rudersdal og Silkeborg.

Alligevel var det en tilfreds Jakob Ellemann-Jensen, der mente, at Venstre havde fået et "fint valg":

- Der var mange, der havde travlt med at dømme Venstre ude. Det var en postgang for tidligt, som det ser ud nu, siger han.

I skrivende stund ser Venstre ud til at få mindst 16 borgmesterposter landet over – blandt de nye erobringer er borgmesterstolen i Rebild, på Samsø og i Lejre.

Lyn-analyse

Venstres valgresultat er lidt skizofrent. Det er svært at blive klog på deres valgresultat. De går tilbage og mister tilsyneladende en del kommuner, men jeg tror, de havde frygtet et værre resultat. Bemærk også, at der nu er et borgerligt flertal i Region Nordjylland. Det er ikke et godt valg for Venstre, men et mindre dårligt valg end de forventede.

7. Enhedslisten størst i København

Enhedslisten havde drømt om borgmesterposten på Bornholm, men sådan skulle det ikke gå.

På trods af at partiet blev størst, var det de konservatives kandidat, der driblede i mål med kæderne.

I København scorede partiet hver fjerde stemme. Her tilfaldt overborgmesterposten socialdemokratiets Sophie Hæstorp Andersen, mens Enhedslistens spidskandidat Line Barfoed blev ny miljø- og teknikborgmester.

Flere af de blå partier annoncerede i valgkampen, at de gerne peger på Socialdemokratiets Sophie Hæstorp for at undgå liste Ø i overborgmesterkontoret.

Lyn-analyse

Enhedslisten bliver mere magtfulde end nogensinde i København. Når man er det største parti på rådhuset, er det også naturligt, at man er et af de partier, der får flest fagborgmesterposter. Der har man altså en del at skulle have sagt. Både med teknik- og miljøborgmesterposten og som socialborgmester. Der kan du virkelig være med til at gøre en forskel.

Det er klart, at den allermest magtfulde post er selvfølgelig overborgmesterposten, men den har været fuldstændig udenfor Enhedslistens rækkevidde, idet alle de borgerlige partier har sagt før valget, at de ikke vil pege på Enhedslisten.