Politik

S mister magten i Slagelse efter uro i byrådet

​De blå partier har flertal i Slagelse Kommune, hvor John Dyrby Paulsen (S) mister borgmesterposten.

Borgmesterkæderne skifter ejermand i Slagelse, hvor Venstres spidskandidat, Knud Vincent, bliver borgmester i kommunen.

Det stod klart klokken 2.04 natten til onsdag, hvor Vincent kom ud fra byrådssalen efter "nogle rigtig gode og svære forhandlinger".

Venstrepolitikeren overtager posten fra socialdemokraten John Dyrby Paulsen, som i seneste valgperiode har oplevet hård kritik af håndteringen af kommunens økonomi.

Flertal i borgerligt valgforbund

Venstres spidskandidat havde allerede luftet sine ambitioner om at indtage borgmesterkontoret. Da valgstederne lukkede klokken 20, mødte han op på rådhuset med ro i maven.

- Nu er der ikke mere at gøre, så jeg er lettet. Og afklaret, lød det fra Vincent.

Da de første resultater begyndte at tikke ind fra de mindste valgsteder i den sjællandske kommune, tegnede der sig da også et billede, som Knud Vincent kunne være tilfreds med.

Dels at hans parti gik frem, men især at Socialdemokraterne gik tilbage.

Ved midnat blev resultatet læst op i kantinen øverst på rådhuset:

I Slagelses nye byråd kommer til at sidde 11 Venstremandater, et mere end hidtil, mens Konservative og Nye Borgerlige får henholdsvis tre og to mandater mod nul ved sidste valg.

Dansk Folkeparti har fået ét mandat efter et skidt valg, hvor partiet har mistet tre byrådsmedlemmer - samme antal som Socialdemokratiet taber.

SF og Radikale får to mandater, mens Enhedslisten får et enkelt sæde i byrådet.

Ophedede debatter i valgperioden

De sidste fire år har budt på ophedede debatter om kommunens økonomi, hvor kursen ifølge SF og Venstre har været helt gal og i værste fald kan ende med, at Slagelse bliver sat under administration.

Tirsdag aften pegede flere på rådhuset på, at uenigheden i byrådet ville smitte af på valgresultatet.

- Folk er simpelthen trætte af det, som en af de konservative medlemmer formulerede det.

John Dyrby Paulsen (S) erkender over for TV 2, at det ser svært ud at beholde posten, men han er tilfreds med, hvad han har leveret.

- Det er ikke sandsynligt, at jeg er borgmester efter 1. januar. Og sådan er det. Men jeg synes, vi havde fortjent bedre, siger han.

Dramatisk valg

Slagelses byråd er blevet kaldt "Danmarks mest sprængfarlige", og en del af forklaringen på det skal findes ved det seneste valg, der blev afgjort af ét mandat efter ni dage.

John Dyrby Paulsen blev i 2017 valgt som borgmester i en meget usædvanlig konstruktion med opbakning fra Enhedslisten, SF og Liberal Alliance.

Aftalen var, at Dyrby Paulsen og Liberal Alliances Villum Christensens skulle dele borgmesterposten mellem sig – to år til hver. Men aftalen blev aldrig til noget, og den socialdemokratiske borgmester sad perioden ud.

Liberal Alliance mister ved dagens valg sit mandat i byrådet, men Villum Christensen var alligevel til stede på gangene på rådhuset, hvor han ventede på, at konstitueringen faldt på plads.

- Gud, jeg har lige fået en sms fra Dyrby. Han tilbyder mig to år igen, lød det på et tidspunkt spøgende fra Villum Christensen.

Danmarks giftigste byråd

Kommunens byråd er ikke kun sprængfarligt - det er også blevet omtalt som "Danmarks giftigste byråd".

Det skyldes, at en landsdækkende meningsmåling fra Voxmeter viste, at Slagelse var den kommune på landsplan, hvor borgerne havde næstmindst tillid til deres kommunalpolitikere.

Det håber kommunens kommende borgmester at kunne rette op på.

Knud Vincent præsenterede sig som nyvalgt borgmester foran 18 byrådsmedlemmer fra SF, Radikale og Konservative, og understregede vigtigheden af "det brede samarbejde" og "ordentlighed".

- Det er en ny begyndelse for Slagelse. For der skal ro på kommunen, sagde han.

Den konservative Jane Dahl bliver Slagelses 1. viceborgmester, mens resten af konstitueringen bliver forhandlet på plads fra onsdag.