Pernille Vermund satte barren lavt og sprang højt over målet
Nye Borgerlige gik til valg med små forventninger, men endte med at få et rekordvalg.
Kvinden på gågaden havde et problem.
Hun var på vej mod rådhuset for at stemme, da hun mødte en gruppe forfrosne mænd i hvide jakker og en sortklædt, lyshåret kvinde, der delte valgreklamer ud.
- Jeg vakler mellem Alternativet og Nye Borgerlige, betroede kvinden sig til gruppen.
Hun ville gerne vide lidt mere om de to partiers holdning til krydstogtskibe i Fredericia.
Kvinden i sort var hurtig med rådgivningen.
Og hun var ikke i tvivl om, hvor krydset burde sættes.
Ud for spidskandidaten fra hendes eget parti selvfølgelig – hende selv.
Målet
Nye Borgerliges formand Pernille Vermund havde lidt over to timer tilbage af en lang og intens valgkamp, og hun lod ikke chancen for at skaffe en ekstra stemme gå fra sig.
En stemme, der måske kunne sikre hendes parti en plads i byrådet i Fredericia og bringe Nye Borgerlige et mandat nærmere det mål, som partiet havde sat som succeskriterie ved kommunalvalget.
Målet var på ti mandater i samtlige danske byråd, og nogen vil måske tænke, at det er temmelig beskedent for et parti, der i de seneste meningsmålinger ville få ti mandater i Folketinget, hvis Mette Frederiksen udskriver valg.
Men Pernille Vermund ville ikke skrue op for forventningerne inden kommunalvalget.
Sidste gang der var valg i 2017, havde Nye Borgerliges debut i lokalpolitik kun kastet ét eneste byrådsmandat af sig, så en tidobling efter fire år ville være nok.
- Vi holder fast i målsætningen, fordi det er svært for nye partier at få fodfæste i kommunerne, forklarede Pernille Vermund til TV 2, efter den tvivlende kvinde havde fået et råd med på vejen til valglokalet.
Det var ikke nemt at fiske stemmer på Fredericias gågade denne råkolde tirsdag i november.
- Ellers tak. Vi vil ikke lige have den slags der, lød det fra to mænd, der fik tilbudt Nye Borgerliges valgreklamer.
Klar til fest
Efter cirka 50 minutter på gågaden var mindre end en håndfuld vælgere (måske) blevet påvirket så meget, at deres kryds kunne bidrage til en ordentlig valgfest hos Nye Borgerlige.
En valgfest, der i modsætning til de fleste andre landsdækkende partiers valgarrangementer blev holdt i provinsbyen Fredericia, hvor Nye Borgerlige havde lejet en lounge på Fredericia Stadion.
Minibussen med et billede af Pernille Vermund på siden og politikeren selv indeni kørte gennem porten til stadion klokken 20.40, hvor partiets medlemmer modtog hende.
Bifaldet var til mere end ti mandater.
- Det er ikke mig, I skal klappe af. Det er jer, I skal klappe af, lød det fra Pernille Vermund, som dernæst hilste personligt på samtlige af de cirka 75 deltagere af valgfesten og gav hånd til hver eneste af dem.
Imens begyndte resultaterne fra de første valgsteder at komme ind.
De så så lovende ud, at Pernille Vermund slukkede lyset i lokalet, så alle bedre kunne se de små tal på tv-skærmene.
- Det er de små valgsteder, der er talt op først. Det er typisk der, vi står stærkest. De store kommuner er mere røde, så der må vi se, lød det fra partilederen, en time efter valgstederne var lukket.
Et udfordrende valg
Optimismen var behersket, men af og til lød der spontane klapsalver i lokalet, når et godt resultat for partiet rullede over tv-skærmene.
Men der var måske også grund til at holde lidt igen med begejstringen, for det relativt nye parti havde ikke nogle af de stemmeslugere, der er med til at sikre gode valgresultater for gamle partier som Venstre og Socialdemokratiet.
Inden valget havde Nye Borgerlige bare otte byrådsmedlemmer i Danmark i alt.
Det enlige byrådsmedlem i Hillerød, der blev valgt ind for partiet i 2017 og så syv andre, der var kommet til Nye Borgerlige fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
Og det var slet ikke sikkert, at partihopperne ville tage deres gamle vælgere med sig.
Desuden havde Nye Borgerliges valgkamp været ramt af flere uheldige sager, hvor partitoppen måtte smide byrådskandidater ud efter uheldig opførsel.
De ekskluderede
For eksempel på Langeland, hvor en af Nye Borgerliges kandidater på stemmesedlen ikke længere var medlem af partiet på valgdagen.
Han stod dog stadig opført som kandidat, fordi han blev smidt ud efter sedlerne var trykt.
Kandidaten blev ekskluderet på grund af en voldssag i trafikken, der først afgøres i Østre Landsret efter kommunalvalget.
Og så var der kandidaten i Vordingborg, der blev smidt ud, fordi han havde sagt "jeg boller dig i hoved og røv" til en journalist.
Og kandidaten fra Halsnæs Kommune, der kom til at skrive på Facebook, at han gerne ville "dræbe en muslim eller to".
Siden 2015 har partiet ekskluderet omkring 60 medlemmer.
Da TV 2 spurgte Pernille Vermund, om der var udsigt til flere ekskluderinger efter valget, svarede hun:
- Det håber jeg virkelig ikke.
Festen begynder
Som resultaterne kom ind, blev stemningen under valgfesten mere og mere løftet.
- Wuhu, blev der råbt efterfulgt at klapsalver, da partiets første sikre byrådsmandat var i hus klokken 21.50.
Pernille Vermund greb telefonen for at ønske kandidaten tillykke.
Så fulgte endnu én.
Og endnu én.
Siden fulgte mange flere opkald.
Hun måtte ringe til Struer, Aabenraa, Vejle, Tårnby, Silkeborg, Kerteminde, Odsherred, Assens, Brønderslev, Mariagerfjord, Thisted, Jammerbugt, Lyngby-Taarbæk, Vesthimmerland, Vejen og Tønder.
Målet på ti mandater var nået til overflod da klokken nærmede sig 23.
- Vi har sat et mål på ti mandater, og vi har nået langt mere end det. For et nyt parti, der kun er seks år gammelt, er jeg ret godt tilfreds. Det er virkelig mange menneskers indsats, der har gjort, at det her er lykkedes, sagde Pernille Vermund.
Mavesmerter og Dansk Folkeparti
Et af de partier, hvorfra hendes parti formentlig hentede en del stemmer, er Dansk Folkeparti, der fik en historisk tilbagegang.
Pernille Vermund så med, mens Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl erkendte, at han har fået en lussing af vælgerne.
- Jeg kan godt mærke nede i maven, hvor ondt det må gøre på en mand som Kristian Thulesen Dahl, og forstå den situation, han står i. Men man må bare sige, at hvis ikke man leverer på det, man har lovet danskerne, og man svigter, når man får muligheden for indflydelse, jamen så straffes det i sidste ende, sagde Pernille Vermund efter at have set Kristian Thulesen Dahl på TV.
Pernille Vermunds eget problem var lidt anderledes.
- På en eller anden måde har jeg slet ikke lyst til at gå i seng, sagde hun, da klokken havde passeret 23.30.
Hun havde lyst til at holde fest, men blev nødt til at gå i seng før midnat for at blive klar til en onsdag, hvor masser af nye byrådspolitikere i partiet ville få brug for opbakning og gode råd.
Og var målsætningen på ti mandater sat for lavt?
Nej, mener Pernille Vermund.
- Tænk, hvis ikke jeg havde nået den. Det ved man jo aldrig. Nu er jeg bare så glad og så tilfreds, lød det fra hende, inden hun forsvandt ud i natten.
Da nat blev til onsdag morgen havde Nye Borgerlige hentet 64 byrådspladser i hele landet.