Kommunalvalg

Martin Henriksen vil ikke smide Thulesen Dahl på porten endnu

Martin Henriksen giver skylden for Dansk Folkepartis nedtur til landspolitikerne.

Dansk Folkeparti er blevet mere end halveret ved kommunalvalget.

En af de kommuner, hvor partiet stadig er repræsenteret, er Stevns. Her er Dansk Folkeparti blevet halveret – fra to byrådsmedlemmer til én. Og det er Martin Henriksen, som tidligere har siddet i Folketinget i ti år, der er kommet ind med et stærkt personligt stemmeantal.

Men på trods af hans valgsejr var det ikke en ubetinget glædelig dag at vågne op til for Martin Henriksen.

- Det er en lidt mærkelig dag. Det er der ingen grund til at lægge skjul på. Der er rigtig mange gode kandidater rundt om i landet, der har gjort en god indsats, som ikke er kommet ind. Det er trist, og dem tænker jeg selvfølgelig på, siger Martin Henriksen.

Ansvaret skal findes i partitoppen

Martin Henriksen mener, at ansvaret skal findes i partitoppen.

- Der er selvfølgelig nogle landspolitiske tendenser, som helt klart er slået igennem lokalt. Det kan man ikke komme uden om, siger han til TV 2.

Tilbagegang for Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti er gået 4,7 procentpoint tilbage siden valget i 2017, hvilket svarer til en tilbagegang på 132 mandater.

Før kommunalvalget var Dansk Folkeparti repræsenteret i 91 kommuner. Efter gårsdagens valg er de til stede i 72 kommuner. 

Henriksen er ikke i tvivl om, at der skal ske ændringer, hvis partiet skal tilbage på toppen. Han mener blandt andet, at partiet skal være lidt skarpere på udlændingepolitikken.

Efter vælgerlussingen i går aftes måtte partiets formand Kristian Thulesen Dahl da også forholde sig til partiets nedtur – og hans rolle som formand.

- Selvfølgelig bliver vi nødt til at have en grundig diskussion i partiet om, om vi skal stille op på en anden måde, og om vi skal gøre tingene på en helt anden måde. Vi har tidligere haft hul igennem til en hel masse vælgere – og hvorfor stemmer de så ikke på os nu? Det er jo, fordi vi åbenlyst gør noget galt, sagde han.

Martin Henriksen vil dog ikke på stående fod smide Thulesen Dahl på porten:

- Men det er klart, at der skal ske noget. Vi kan jo ikke blive ved med at køre, som vi har gjort gennem nogle år nu. Vi skal nok prøve at komme tilbage til noget af det, vi havde før og så samtidig videreudvikle os, siger han.

En kamp for partiets eksistens

Når Martin Henriksen skyder efter partitoppen, så taler han ind i en frustration over, at Dansk Folkeparti for fjerde valg i træk har tabt terræn.

Det siger TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren, som også peger på frustrationen over, at der ikke er kørt nogen åbenlys arvtager til Thulesen Dahl i spil:

- Pia Kjærsgaard luftede kort tanken om, at hun kunne træde til, men trak sig efterfølgende. Så er der Messerschmidt, som officielt er kronprins, men som lige nu er dømt ude på grund af sin EU-sag. Og til sidst er der Peter Kofod, som af mange bliver anset som en oplagt arvtager. Men så længe han sidder i Europa-Parlamentet, har han svært ved at styre, hvad der sker på Christiansborg, siger Jesper Vestergren.

Partiets nedgang var ventet, men ifølge Jesper Vestergren er lussingen blevet større end ventet.

- Det er meget alvorligt for et parti at miste så stor en del af dets rygrad. Og det, vi kommer til at se fremover, er en en kamp for partiets eksistens.