Kristian Thulesen Dahl klar til at trække sig som formand for DF
Udmeldingen kommer, efter at Dansk Folkeparti ved gårsdagens kommunalvalg gik 132 mandater tilbage i forhold til valget i 2017.
Kristian Thulesen Dahl vil trække sig fra formandsposten i Dansk Folkeparti.
Udmeldingen kommer, efter at Dansk Folkeparti ved gårsdagens kommunalvalg gik 132 mandater tilbage i forhold til valget i 2017.
DF-formanden har bedt om, at hovedbestyrelsen indkaldes til møde i weekenden for at evaluere valgnederlaget og indkalde til et ekstraordinært årsmøde, hvor der kan vælges en ny formand. Det fortæller han efter Dansk Folkepartis gruppemøde på Christiansborg.
Så du regner ikke med at fortsætte som formand?
- Nej, ellers ville jeg ikke gøre det, siger han og tilføjer, at han synes, at det er rigtigt, at han tager ansvaret for katastrofevalget.
Hvorfor siger du ikke klart, at du trækker dig som formand?
- Det, synes jeg også, ligger i det, jeg siger.
Så du trækker dig som formand?
- ...På et ekstraordinært årsmøde, hvor der kan vælges en ny formand, siger han.
Grunden til, at vi spørger helt klart er, at der stadig er en kattelem for, at du kan fortsætte som formand?
- Det synes jeg faktisk ikke, der er. Jeg synes, at jeg lægger op til en proces, hvor partiet kommer godt igennem det her, siger han.
Valgresultat kræver stor selvransagelse
Dansk Folkeparti er gået 4,7 procentpoint tilbage siden valget i 2017, hvilket svarer til en tilbagegang på 132 mandater.
Før kommunalvalget var Dansk Folkeparti repræsenteret i 91 kommuner. Efter gårsdagens valg er de til stede i 72 kommuner. Partiet er altså røget ud af 19 byråd.
Kristian Thulesen Dahl medgav sent i går aftes, at valgresultatet så ud til at blive "ringere, end vi troede muligt" og kaldte det "noget af en begmand til os".
Og han varslede allerede der, at valgresultatet kalder på "stor selvransagelse" og en alvorlig snak i Dansk Folkeparti om, hvad der er vejen frem herfra. Det involverer også hans egen rolle, understreger han.
- Jeg ville da være sådan en komiske Ali, hvis jeg bare stod her og slog mig på brystet og sagde, at det er da helt naturligt, at jeg bare er i spidsen for Dansk Folkeparti også i al fremtid, sagde han til TV 2 på valgaftenen.
Lokalpolitikere betalte prisen
Tilbage på Christiansborg her dagen derpå siger Kristian Thulesen Dahl videre, at han er klar til at tage konsekvensen af det elendige valgresultat. Han vil ikke skyde skylden på Dansk Folkepartis lokale kandidater, som har "kæmpet kampen" og "gjort det godt".
- Jeg er simpelthen så pavestolt over det engagement og den gejst, de har udvist. Jeg synes ikke, det er rigtigt, at vores lokale folk skal tage ansvaret for det her. Det er en landspolitisk tendens for partiet, erkender han.
Nu vil han stille sig i spidsen for en ordentlig proces omkring evalueringen og et eventuelt formandsvalg.
- Vi bliver nødt til at finde nye metoder til at komme ud af det dødevande, vi har været i de sidste par år. Vi har forsøgt rigtig mange ting. Det er gået godt, men det er ikke lykkedes at genfinde kontakten til vælgerne.
Fire valgnederlag i træk
Kristian Thulesen Dahl blev genvalgt så sent som i september ved partiets årsmøde. Der havde ellers været så meget polemik, at dele af baglandet i det ellers notorisk topstyrede parti bad partistifteren Pia Kjærsgaard om at træde til og blive formand igen.
Men det afviste hun på årsmødet, hvor medlemmerne altså genvalgte Thulesen Dahl uden modkandidater.
Alle vidste dog også, at kommunalvalget ville blive afgørende.
Det er fjerde valg i træk med svidende nederlag til Dansk Folkeparti.
Først kommunalvalget i 2017, så europaparlamentsvalget og folketingsvalget i 2019 og nu altså et katastrofalt kommunalvalg, hvor DF har mistet 60 procent af sine mandater i landets byråd.
Ingen oplagt arvtager til formandsposten
Næste problem for Dansk Folkeparti bliver, at de står uden nogen oplagt arvtager til formandsposten.
- Mange vil måske mene, at Morten Messerschmidt (DF's næstformand, red.) er den oplagte kandidat, men så længe der er en retssag i gang mod ham, ser jeg det ikke ske, siger TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren.
I august blev Messerschmidt dømt i byretten for svindel med EU-midler i den såkaldte Meld og Feld-sag. Han ankede dommen til landsretten, som har første retsmøde i sagen 20. december.
Kristian Thulesen Dahl selv vil ikke sætte navn på en favorit til at efterfølge ham, men direkte adspurgt om Inger Støjberg kunne være en mulighed, siger han:
- Jeg håber, at hun bliver frikendt i Rigsretten. Jeg håber, at hun melder sig ind. Og hvis hun gør det, bør hun få en meget fremtrædende rolle.
- Der skal ske noget
Partiets moder, som hun bliver kaldt, har kun én kommentar, siger hun på vej ind til gruppemødet på Christiansborg:
- Og det er, at jeg tænker meget på de byråds- og regionsrådsmedlemmer, som ikke er blevet genvalgt og har gjort et kæmpe arbejde. Dem har jeg tænkt på hele aftenen og natten. Og det sårer og smerter mig rigtig meget, siger hun.
Søren Espersen, som er en af Dansk Folkepartis profiler i Folketinget, og som også er tidligere næstformand, synes, at det er rigtig af Kristian Thulesen Dahl at trække sig.
- Det er en rigtig beslutning. Det var meget følelsesladet i gruppen, da Kristian meddelte os det. Men jeg forstår udmærket, at han har følt, at det er hans passion, der står i vejen for en fremgang for Dansk Folkeparti igen, siger han efter gruppemødet.
- Derfor synes vi, at det er en rigtig beslutning.
TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Dansk Folkepartis hovedbestyrelsesmedlemmer.
En af dem udtalte sig her til morgen. Det er det tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen, der er blevet genvalgt til byrådet i Stevns Kommune, hvor DF også er blevet halveret.
Han lagde ikke skjul på, at ansvaret for valgnederlaget ligger i toppen af partiet.
- Det er klart, at der skal ske noget. Vi kan jo ikke blive ved med at køre, som vi har gjort gennem nogle år nu, sagde han.
Thulesen Dahl fortsætter arbejdet
Kristian Thulesen Dahl fortsætter sit politiske arbejde i dag i Folketinget.
Han er "meget afklaret" over, at denne dag ville komme.
- Det handler om at få det bragt godt videre. I stedet for at der bliver skrevet nekrologer over Dansk Folkeparti, så vil jeg hellere se, at der bliver skrevet historier om, at det begynder at gå fremad for partiet igen, siger han.