Kommunalvalg

Fyret DF-profil Martin Henriksen får sæde i Stevns byråd

Ved tirsdagens kommunalvalg mister DF et mandat på Stevns. Trods fyring sikrer Martin Henriksen sig en plads.

Martin Henriksen, der er tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, ser ud til at blive valgt ind i byrådet i Stevns Kommune. Det er på trods af, at Dansk Folkeparti mister det ene af sine to mandater.

I mere end et årti sad Martin Henriksen i Folketinget for Dansk Folkeparti, indtil han mistede sin plads ved valget i 2019.

Nu prøver han lykken ved kommunalvalget.

"Halv radikal"

Senest er Henriksen blevet fyret fra sin stilling som politisk konsulent for partiet.

Det skete, efter at han ved Dansk Folkepartis årsmøde valgte at lange ud efter partiets politiske linje og talte åbent for en strammere udlændingepolitik.

I mødet kaldte han dele af partiet for "halv radikal" og udtalte desuden, at partiet ikke længere "turde høre sandheden".

Talen var ikke ligefrem populær hos partistifter Pia Kjærsgaard, der vendte både tommel og mundvige nedad, mens Henriksen var på podiet.

Slut med kritik

Martin Henriksen har tidligere været en af Dansk Folkepartis mest fremtrædende politikere, og han har blandt andet været udlændingeordfører for partiet.

Ved årsmødet understregede partiformand Kristian Thulesen Dahl at det skulle være slut med åben kritik af den politiske linje.

Til Avisen Danmark har partiformanden udtalt, at han er nødt til at håndhæve reglerne over for alle i partiet, men at Henriksen er en "dygtig DF'er", som han håber bliver valgt ind i byrådet i Stevns Kommune.

Valgforbund med de borgerlige

Dansk Folkeparti har været en joker på Stevns med Henriksen som spidskandidat.

Op til kommunalvalget har Henriksen fastslået, at DF er gået i valgforbund med de borgerlige partier med ønsket om at løsrive sig fra det tidligere tætte samarbejde med Socialdemokratiet og De Radikale Venstre.

Efter tirsdagens kommunalvalg er Henning Urban Dam (S) Stevns Kommunes nye borgmester. Han overtager posten fra Venstres Anette Mortensen.

Dansk Folkeparti har fået 6,9 procent af stemmerne i Stevns Kommune. Det er en tilbagegang på 5,1 procent point.