Politik

Er det her valgets mest overraskende flertal? Enhedslisten blev størst, men borgmesteren blev konservativ

Et kritiseret budgetforlig mellem Venstre og Socialdemokratiet kostede de to traditionelle magtpartier på Bornholm dyrt.

Forestil dig en verden, hvor de konservatives Søren Pape Poulsen bliver landets statsminister.

Det sker på Enhedslistens nåde, efter at venstrefløjspartiet er blevet det klart største parti. Sammen er de to partier gået i regering med opbakning fra Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti.

Det lyder alt sammen en kende urealistisk, ikke?

Måske. Men ikke desto mindre udspillede præcis dette scenarie sig ved aftenens kommunalvalg på Bornholm.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti havde brug for et midterparti mellem dem

Jacob Trøst, ny konservativ borgmester på Bornholm

For selv om Enhedslisten blev klart største parti med 23,1 procent af stemmerne, var det den konservative kandidat, Jacob Trøst, der blev ny borgmester.

Konservative strøg ind i byrådet med 12,3 procents opbakning efter slet ikke at have været repræsenteret.

Kompromissets kunst

Socialdemokratiet havde ellers siddet trygt på magten i regionskommunen siden 2009, efter flere gode valg med Winni Grosbøll som borgmester.

Hun stoppede i januar, og arvtageren Thomas Thors var ikke i nærheden af at samle den nødvendige opbakning.

Socialdemokratiet styrtblødte stemmer og mistede 18,8 procent af stemmerne.

Det betød, at et rødt flertal med Socialdemokratiet og Enhedslisten kun kunne mønstre 11 mandater i en kommune, hvor det kræver 12 for et flertal.

Bornholm er ikke som resten af Danmark

Bjarne Hartung Kirkegaard, Kristendemokraterne

Under forhandlingerne stod det derefter klart, at Enhedslisten og Dansk Folkeparti ikke kunne pege på hinanden til borgmesterposten, og så var vejen banet for et konservativt kompromis.

Det forklarer den nye borgmester Jacob Trøst dagen derpå:

- En times tid inde i de intense, men gode forhandlinger, vidste jeg, at jeg skulle være ny borgmester. Enhedslisten og Dansk Folkeparti havde brug for et midterparti mellem dem, og så pegede de på mig.

Trøst fik tredjeflest stemmer, selvom han ikke hængte en eneste valgplakat op.

Han forklarer det gode valg med en kombination af, at bornholmerne trængte til nye ansigter, og en god konservativ fremgang på landsplan.

Og der er ifølge Trøst ikke grund til borgerlig bekymring over, at partiet bygger sin magt på Enhedslisten-stemmer.

- Vi har mange fælles mærkesager. Særligt på børn og unge-området, og vi var enige om, at Venstre og Socialdemokratiets seneste budgetforlig ikke tilgodeså det tilstrækkeligt, siger Trøst.

Han henviser til en stærkt kritiseret budgetaftale, som V og S indgik i september uden om de resterende partier i byrådet, der blev anklaget for at være socialt skæv.

Lyn-analyse

Bornholm er eksemplet på, hvor underfundigt kommunalpolitik også kan være. Her ser vi en konstituering, der ville være fuldstændig utænkelig på Christiansborg. Det viser, at det ikke nødvendigvis er de store ideologiske kampe, der bliver udkæmpet i kommunalbestyrelserne.

På Bornholm var der stor utilfredshed med en budgetaftale, hvor der var lagt op til besparelser og bygning af et nyt rådhus. Der føler de andre partier, at de ikke blev inddraget - og det gjorde vælgerne også. 

 

Bornholm er ikke som resten af Danmark

Enhedslistens spidskandidat Morten Riis mener, at mandaternes logik gjorde, at en viceborgmesterpost var det bedst opnåelige resultat, selv om han drømte om borgmesterposten.

- Der var blåt flertal i byrådet, og det var svært at overtale dem til at pege på mig. Med den indgåede aftale kan vi gøre vores indflydelse gældende på en række punkter, siger Morten Riis dagen derpå.

Kristendemokraterne er med i konstitueringen, og det er også her, at man finder det mest rutinerede medlem af byrådet, Bjarne Hartung Kirkegaard.

For ham kom den usædvanlige konstituering ikke som den store overraskelse. På Bornholm er det ikke venstre-højre-skalaen, der tæller, forklarer han.

- Bornholm er ikke som resten af Danmark, hvor man snakker meget om rød og blå blok, og så har flere vælgere følt sig politisk hjemløse efter det smalle budgetforlig mellem Venstre og Socialdemokratiet, siger han.

Med forbehold for fintællingen ser det ud til, at Morten Riis får flest personlige stemmer ved valget med 4293 stemmer. Borgmester Jacob Trøst ser ud til at lande på 2000 stemmer.