Politik

Alt tyder på at de konservative taber Frederiksberg efter 112 år – men dramaet er langt fra slut

Frederiksberg var spået stor spænding. Kommunen lever op til forventningerne.

Valgstederne lukkede tirsdag klokken 20, men tidlig onsdag morgen summer gangene på Frederiksberg Rådhus stadig af liv.

For aftenens vigtigste spørgsmål er endnu ikke besvaret. Frederiksbergs borgere ved nemlig ikke, hvem deres borgmester skal være.

Dog ligger det fast, at den røde alliance bestående af Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF og De Radikale har sikret sig flertal med 15 mandater mod 14 hos Venstre og de konservative.

Det resultat løb ind omkring klokken 01, og lige siden har de røde partier forhandlet bag lukkede døre.

Døren er åben, min telefon er på høj lydstyrke, og vi står klar til at samarbejde

Simon Aggesen, Konservative

Konservativ succes var ikke nok

Den nuværende borgmester, Simon Aggesen (K), holdt sig på sit kontor hele tirsdag aften, mens andre partiers politikere trippede rundt på rådhusets gange og skiftevis snakkede med journalister og tjekkede stemmeresultater.

Først efter 02 viste Aggesen sig for første gang. Og foran en horde af journalister stillede han sig rank og med hænderne bag ryggen.

Men budskabet kunne nok få de fleste konservative fæller, der havde håbet på genvalg, til at dukke nakken.

For selvom 40,4 procent af alle stemmer på Frederiksberg gik til hans parti, var det altså ikke nok til, at blå blok samlet kunne mønstre flertal.

- Vi har måske lige tabt en halvleg - den er 112 år lang. Til gengæld er der ikke lang tid til den næste halvleg begynder. Det er om fire år, sagde han.

Nu er det tid til at rydde op på Frederiksberg

Christina Ytzen, Enhedslisten

- Døren er åben

De konservative har uafbrudt haft magten på Frederiksberg i netop 112 år, og det tyder altså på, at det nu er slut.

Men det er endnu for tidligt fuldstændig at konkludere noget som helst. For de røde partier i den anden fløj af rådhuset er altså endnu ikke blevet enige om, hvem der skal stå i spidsen for kommunen, og som Simon Aggesen sagde til journalisterne:

- Døren er åben, min telefon er på høj lydstyrke, og vi står klar til at samarbejde, hvis de ikke kan finde ud af det ovre på den anden side, sagde han.

- Vi har måske lige tabt en halvleg, den er 112 år lang, siger Simon Aggesen (K), efter at de røde partier har taget flertallet på Frederiksberg, hvor de konservative har haft magten i 112 år.

Enhedslisten fordobler mandater

Særligt Enhedslisten har haft et flot valg i det frederiksbergske med en fordobling af sine mandater fra tre til seks. En glad frontfigur i partiet Pelle Dragsted var da også i godt humør, da han i løbet af aftenen bevægede sig rundt på rådhuset.

Da omkring halvdelen af stemmerne på Frederiksberg var talt sammen, stod han forrest i en stor gruppe af politikere og journalister, der tjekkede den skærm, hvor stemmeresultaterne løb ind.

Allerede her tegnede det godt for Enhedslisten, og et par journalister spurgte ind til, om der var tale om en "Pelle Dragsted-effekt". Den tidligere Christiansborg-politiker, der ved dette valg har debuteret i kommunalt regi, lod spørgsmålet stå hen i det uvisse.

Også en yderst tilfreds flok af Enhedslisten-kandidater og støtter samlede sig i løbet af natten foran rådhuset og fejrede resultatet.

- 112 års konservativt styre er slut!, lød det lykkeligt fra 40-årige Christina Ytzen, der også selv har stillet op for Enhedslisten.

- Nu er det tid til at rydde op på Frederiksberg, fortsatte hun, bakket op af høj hujen og jublen fra resten af den festende gruppe.

En lang nat

Men Pelle Dragsted er som bekendt ikke borgmesterkandidat.

Det er Michael Vindfeldt (S) og Lone Loklindt (RV) til gengæld, og det er altså højst sandsynligt en af dem, der ender med at kunne hænge borgmesterkæderne om halsen.

Det er svært at sige, hvornår de røde partier åbner dørene.

Seneste melding fra Michael Vindfeldt var, at de mange journalister godt kunne skænke sig en gang kaffe. For det ville blive en lang nat.