Kommunalvalg

Alex Vanopslagh var med til at gøre socialdemokrat til borgmester i Solrød

Der lå en aftale klar, som gjorde de konservative til borgmester, men en dramatisk nat endte med en rød borgmester i den blå kommune.

Der er drama i Solrød dagen efter kommunalvalget.

Kommunen fik et klart blåt flertal, hvor både Liberal Alliance og konservative gik markant frem, mens Socialdemokratiet og Venstre gik tilbage.

Alligevel er det en socialdemokrat, der er endt ved magten.

Det til trods for, at der lå en konstitueringsaftale klar, som ville gøre den konservative Morten Scheelsbeck til borgmester med opbakning fra Socialdemokratiet og Venstre.

Men efter aftalen var blevet skrevet i blæk og godkendt af alle partier, forlod Socialdemokratiet forhandlingerne for at indgå samarbejde med Liberal Alliance og lokallisten VoresSolrød.

Og i dag hedder den kommende borgmester i den ellers blå kommune så Jonas Ring Madsen fra Socialdemokratiet.

Der er stor uenighed i kommunen om, hvordan det endte således.

Konservative og Liberal Alliance er mildest talt utilfredse med hinanden ovenpå valgnatten, og anklagerne flyver om ørene på byrådsmedlemmerne.

Anklager om feje tricks og løgne

Spørger man Morten Scheelsbeck fra de konservative, der nærmest var borgmester i få minutter, hviler hele dramatikken på, at Liberal Alliance nægter at lade en konservativ blive borgmester af princip.

For der var en gentlemanaftale mellem Liberal Alliance og konservative om, at det mindste af de to partier skulle pege på det andet parti som borgmester. Og Liberal Alliance med Emil Blücher i front blev størst.

Aftalen faldt imidlertid hurtigt til jorden, siger begge partier, der dog ikke er enige om årsagen bag.

- Men der er ikke et eneste tidspunkt på hele valgdagen, hvor der et flertal for Emil Blücher, siger Morten Scheelsbeck, som understreger, at de forsøgte at pege på Blücher til at starte med.

Den udlægning er Emil Blücher mildest talt uenig i.

- Det passer simpelthen ikke. Det er direkte løgn, siger han.

Det er hans opfattelse, at selvom der ikke var en klar aftale på plads, var det muligt at danne flertal sammen med lokallisten VoresSolrød, Dansk Folkeparti og de konservative.

Han mener, at de konservative brød aftalen i et forsøg på at tage magten for næsen af Liberal Alliance med hjælp fra Venstre og Socialdemokratiet.

VoresSolrød siger til TV 2, at de ikke endeligt havde peget på Liberal Alliance, men at det klart var en mulighed.

Men Morten Scheelsbeck står fast på sin udlægning.

- Ingen vil pege på Emil som borgmester udover dem selv og os. Derfor går vi i gang med at se, om vi kan finde en anden borgerlig borgmesterkandidat, og det bliver så mig.

Alex Vanopslagh var med til forhandlinger

Under forhandlingerne i Solrød dukkede Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh op. Han var der for at rådgive Emil Blücher om, hvordan partiet kunne sikre sig borgmesterposten, fortæller Blücher til TV 2.

Da det stod klart, at de konservative havde skaffet sig tronen, besluttede Liberal Alliance, at det var bedst at sikre en anden borgmester – også selvom det var en socialdemokrat.

- Det var simpelthen fordi, at alternativet var værre. Det ville blive fire år mere med det samme, som vælgerne i massiv udstrækning har fravalgt, siger Emil Blücher.

Venstre og de konservative har i samspil siddet sikkert på magten i Solrød i mange år, men Venstre blev nærmest halveret ved valget.

Emil Blücher mener ligeledes, at de med den nuværende ordning godt kan føre liberal politik, da både første viceborgmester og anden viceborgmester kommer fra borgerlige partier.

Alex Vanopslagh bekræfter overfor TV 2, at han var til stede i Solrød under forhandlingerne og godkendte beslutningen om at gøre Jonas Ring Madsen til borgmester. Han var dog taget hjem, inden den endelige aftale blev underskrevet.